Ολη η ιστορία της αρχαίας Θήβας σε 1.000 τ.μ.


Την Τρίτη 7 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών

Ενα υπερσύγχρονο μουσείο θα αποκτήσει η Θήβα και μέσα από αυτό θα αναδεικνύεται η διαχρονικότητα του πολιτισμού της Βοιωτίας από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τη μεταβυζαντινή εποχή.



Στην έκθεση θα παρουσιάζονται στοιχεία από τις πολλές επάλληλες φάσεις του πολιτισμού που ξεκινά από ευρήματα της Παλαιολιθικής εποχής και φτάνει έως την Υστερη αρχαιότητα.
Πήλινες πινακίδες με χαραγμένη τη Γραμμική Β γραφή, δεκάδες σφραγίσματα και λεπτοτεχνήματα από χρυσάφι, ελεφαντόδοντο, λαζουρίτη και άλλα πολύτιμα πετράδια της μυκηναϊκής εποχής, τοιχογραφίες και πήλινα ειδώλια μοναδικής ομορφιάς. Πρωτόγνωρα αρχαϊκά γλυπτά και σκεύη, πλήθος αφιερωμάτων από τα μεγάλα ιερά του Απόλλωνα, των Καβείρων, των Θεσμοφόρων, επιτύμβιες στήλες. Πήλινα αριστουργήματα ειδωλοπλαστικής που υπήρξε η κατεξοχήν παραγωγή της αρχαίας βοιωτικής τέχνης είναι μερικά από όσα παρουσιάζονται στην έκθεση.
Υψηλές παρουσίες
Τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών θα πραγματοποιηθούν παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά την Τρίτη 7 Ιουνίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Τον αγιασμό θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος γεννήθηκε στα Οινόφυτα Βοιωτίας και έχει διατελέσει επί χρόνια μητροπολίτης στην περιοχή.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών διαθέτει εκθεσιακό χώρο εμβαδού 1.000 τ.μ. και στεγάζει πλήθος αντικειμένων, αντιπροσωπευτικών των χιλιετιών της συνεχούς ανθρώπινης δραστηριότητας στη Βοιωτία.
Η έκθεση διαρθρώνεται σε δεκαοκτώ ενότητες, μέσω των οποίων παρουσιάζονται ο πολιτισμός, η καθημερινή ζωή, η πολιτική και η κοινωνική εξέλιξη στην περιοχή της Βοιωτίας
Η έκθεση διαρθρώνεται σε δεκαοκτώ ενότητες, μέσω των οποίων παρουσιάζονται ο πολιτισμός, η καθημερινή ζωή, η πολιτική και η κοινωνική εξέλιξη στην περιοχή της Βοιωτίας
Η έκθεση διαρθρώνεται σε συνολικά δεκαοκτώ ενότητες, έντεκα από τις οποίες ακολουθούν χρονολογική σειρά από την παλαιολιθική περίοδο έως και την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους και παρουσιάζεται διαχρονικά ο πολιτισμός, η καθημερινή ζωή, η πολιτική και η κοινωνική εξέλιξη στη Βοιωτία.
Σε εξειδικευμένες ενότητες παρουσιάζεται η ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών και των πρώτων αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή, οι μύθοι που σχετίζονται με τη Βοιωτία και η πνευματική ακτινοβολία της από την αρχαιότητα έως και τη σύγχρονη εποχή, με ιδιαίτερη αναφορά στις τραγωδίες του θηβαϊκού μυθολογικού κύκλου.
Μετά την τελετή των εγκαινίων θα ακολουθήσει ξενάγηση στην έκθεση και δεξίωση στην αυλή του μουσείου, ενώ θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση, ελεύθερη στο κοινό, με τίτλο «7 Γυναίκες τραγουδούν για το Μουσείο της Θήβας», με τον Αχιλλέα Γουάστωρ στο πιάνο και τον Παναγιώτη Τσεβά στο ακορντεόν και τη συμβολική φιλική συμμετοχή που θα έχουν οι τραγουδίστριες: Χάρις Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Ανδριάννα Μπάμπαλη, Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μάρθα Φριντζήλα.
Η νέα έκθεση αρχαιοτήτων είναι ανανεωμένη εκ βάθρων και έχει σύγχρονη εκθεσιακή φιλοσοφία, δυναμική και εκπαιδευτική λειτουργικότητα. Το νέο κτίριο βασισμένο σε μελέτη του αρχιτέκτονα Μιχ. Σουβατζίδη άρχισε να χτίζεται το 2005 και παραδόθηκε το 2010. Πρόκειται για επέκταση η οποία χωροθετήθηκε σε συνέχεια του υπάρχοντος κτιρίου, υπεδιπλασιάζοντας την έκτασή του και διαμορφώθηκε με μικρότερους διασπασμένους όγκους γύρω από ένα εσωτερικό αίθριο.
Τέσσερα επίπεδα
Η νέα κατασκευή ακολουθεί μάλιστα το έντονο ανάγλυφο της βόρειας κλιτύος του λόφου της Καδμείας και διαρθρώνεται σε τέσσερα επίπεδα στα οποία στεγάζονται, εκτός από τους νέους εκθεσιακούς χώρους (στο ανώτερο), συμπληρωματικές λειτουργίες καθώς και διοίκηση (στο επίπεδο του ισογείου).
Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί ο ημιυπαίθριος χώρος ανάδειξης των ανασκαμμένων αρχαιοτήτων, που έχει ενταχθεί στην επίσκεψη του μουσείου και είναι μάλιστα ορατός από την έκθεση. Οι αρχαιότητες, αψιδωτά κτίρια της πρωτοελλαδικής εποχής, εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών επέκτασης. Μπορεί να πήγε πίσω η λειτουργία του μουσείου, αφού τα σχέδια έπρεπε να διαμορφωθούν κατάλληλα, ώστε να προστατεύονται και αυτές, όμως προσθέτουν τώρα στο γνωστικό αντικείμενο του επισκέπτη. Το μουσείο διαθέτει επίσης σύγχρονα σχεδιαστήρια, εργαστήρια και αποθήκες, ενώ εκεί μεταφέρθηκε και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας.http://permisospress.blogspot.gr/2016/06/1000.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης