Με επιτυχία η ημερίδα στη Θήβα για τα Λαϊκά Δρώμενα

Τα λαϊκά δρώμενα ως πολιτιστικό πόρο, τη διατήρηση και τη διαχείρισή τους πραγματεύτηκαν με επιτυχία οι συμμετέχοντες στην ημερίδα, που συνδιοργάνωσαν ο Δημοτικός Οργανισμός του Δήμου Θηβαίων, ο Παραδοσιακός Σύλλογος του Βλάχικου Γάμου Θήβας και το κέντρο ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών με τίτλο : «Διαβατήρια ευετηρικά δρώμενα. Παλαιές μορφές-Σύγχρονοι προβληματισμοί-Νέες ερμηνείες», στις 17 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια των Πινδαρείων 2011.

Στόχος της ημερίδας ήταν μέσα από την συμβολή ειδικών επιστημόνων, τη συζήτηση με το κοινό και τους φορείς που έχουν πάρει στους ώμους τους την παράδοση και τη διαχείρισή της να  βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον και σε ότι αφορά το έθιμο του Βλάχικου Γάμου στη Θήβα, να αναδειχτεί η σημαντικότητα του προκειμένου ν’ αναδειχτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Η ανάγκη της επιστημονικής διερεύνησης του εθίμου του Βλάχικου Γάμου, η οποία θα επιχειρηθεί μέσα από τη σημερινή ημερίδα, αποτελεί κορυφαίας σημασίας ανάγκη, προκειμένου να εμβαθύνουμε στις αξίες που πρεσβεύουν τα παραδοσιακά έθιμα, όπως ο Βλάχικος Γάμος, αλλά και τις ρίζες τους. Η απόκτηση της ειδικότερης γνώσης επ’ αυτών των ζητημάτων θα συμβάλλει πολλαπλά στην διατήρηση και εξέλιξη των εθίμων αυτών, καθώς θα θέσει τις βάσεις για την απόδοση της παράδοσης αλώβητης στις επερχόμενες γενεές» λέει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπ. Νικολάου «είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ότι η συζήτηση γύρω από το χαρακτήρα του Βλάχικου Γάμου, πάγιο αίτημα των Θηβαίων και κυρίως των συμμετεχόντων σε αυτόν, πλέον αποκτά και επιστημονικές διαστάσεις, ενισχύοντας την ύπαρξη και το χαρακτήρα  του καθαρώς Ελληνικού και Θηβαϊκού αυτού εθίμου, ανάγοντάς το πλέον σε κορυφαίο θεσμό της πόλης μας. Θα ήθελα εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου προς τους διοργανωτές και να ευχαριστήσω για την παρουσία τους εδώ τους εκλεκτούς επιστήμονες, οι οποίοι θα διευρύνουν τους ορίζοντες μας γύρω από το κορυφαίο ζήτημα της καταγωγής, της ύπαρξης και της  διατήρησης του παραδοσιακού ευετηρικού δρώμενου του Βλάχικου Γάμο».

 « Το αίτημά μας βρήκε ανταπόκριση τόσο από την Δημοτική Αρχή όσο και από το κέντρο έρευνας Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών» επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του παραδοσιακού συλλόγου Βλάχικου Γάμου κ. Νεκτ. Χατζηδούρος «μέσα από την ποικιλία των λαϊκών δρώμενων της πατρίδας μας ελπίζουμε να αναδειχτεί η σημαντικότητα και η μοναδικότητα του βλάχικου γάμου της Θήβας, που για εμάς είναι και ένα μεγάλο βάρος, το βιώνουμε και το έχουμε παραλάβει από τις προηγούμενες γενιές και θέλουμε να το μεταφέρουμε και στις επόμενες γενιές».

«Η ημερίδα αυτή αναφέρεται μέσα από τις επιστημονικές εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων, που καταγράφουν τα έθιμα των δρωμένων σε όλη την Ελλάδα διαχρονικά και συγχρονικά, στο θέμα σήμερα της διατήρησης της παράδοσης και της διαχείρισης της. Η Θήβα έχει ένα μεγάλο μερίδιο σ’ αυτή την διοργάνωση γιατί έχει καταγεγραμμένο εδώ και ενάμιση αιώνα και παραπάνω αλλά με βαθιές ρίζες στο μυθολογικό και ιστορικό της παρελθόν, το έθιμο του βλάχικου γάμου, το οποίο συνεχίζεται αμείωτα μέχρι σήμερα» επισημαίνει  η κ. Ανδρομάχη Οικονόμου, ερευνήτρια στο κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

«Ο πολιτισμός είναι το πιο ευάλωτο σημείο μιας κοινωνίας και πράγματι είναι ο πρώτος που βάλλεται σε κάθε κρίση, είναι το πρώτο πράγμα που θα σκεφτούν ότι δεν είναι τόσο απαραίτητο» σχολιάζει η διευθύντρια του κέντρου κ. Αιτατερήνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίθεση που δέχεται ο πολιτισμός στις μέρες μας και την ανάγκη διατήρησης των ηθών και των εθίμων της κοινωνίας μας και συνεχίζει « Είναι λάθος αυτό βέβαια, γιατί μέσα από τον πολιτισμό θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε πολλά προβλήματα και να επανέλθουμε σε αξίες διαχρονικές που μπορούν να μας δώσουν και αποτέλεσμα σημαντικό, να αναπτύξουν τη συλλογικότητα, κάτι το οποίο ξεχνάμε. Δεν είναι το άτομο είναι το σύνολο. Ο πολιτισμός μπορεί να δώσει λύσεις και στα σημερινά προβλήματα».

Τέλος, η ημερίδα περιελάμβανε και ξενάγηση στη Λαογραφική Συλλογή που διατηρεί το 5ο Γυμνάσιο Θήβας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης