Παρουσίαση του βιβλίου του Ιωάννη Πέππα με τίτλο «Στρατιωτική Ιστορία της Βοιωτίας»

Στην αίθουσα “Αλέξανδρος Κοφίνης” του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Θηβαίων, πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα του Σαββάτου10 Δεκεμβρίου, η παρουσίαση του βιβλίου του Ιωάννη Πέππα με τίτλο «Στρατιωτική Ιστορία της Βοιωτίας», στο οποίο αναλύονται οι μάχες στην Βοιωτία και οι εκστρατείες Βοιωτών, εκτός αυτής από την εποχή του Κάδμου μέχρι τον Εμφύλιο 1946-1949.


Χαιρετισμό απεύθυναν ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπυρίδων Νικολάου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Μουλκιώτης, ο πρόεδρος της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος πτέραρχος ε.α. κ. Ν. Νόκας, και ο πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών κ. Ν. Κόλλιας


Εισηγητές ήταν η εκπαιδευτικός και συγγραφέας κα. Βενετία Κατσιφή και ο στρατηγός ε.α. κ. Γ. Κάπρος. Τη συζήτηση διηύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών επαρχίας Θηβών κ. Μ. Πικάσης.

Ο κ. Δήμαρχος στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε:

«…Κάθε πόνημα της ανθρώπινης διανοίας, το οποίο πραγματεύεται ιστορικά γεγονότα, απαιτεί, από τη φύση του ως εγχείρημα, υψηλό επίπεδο γνώσεως του αντικειμένου, ώρες μελέτης, αξιολόγησης και παράθεσης των πηγών, βαθιά πνευματική συγκρότηση για την κριτική των γεγονότων αυτών μέσα από τις πηγές. Πρωτίστως όμως, η αποτόλμηση της εκπόνησης ενός τέτοιου συγγράμματος απαιτεί την αγάπη για την Ιστορία, τον τόπο και την επίγνωση ότι ο συγγραφέας επιχειρεί ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι στα βαθιά και πολλές φορές τρικυμιώδη πέλαγα της Ιστορίας.

Από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου «Στρατιωτική Βοιωτία» του φίλου, συναδέλφου και συμπατριώτη μας, Ιωάννη Πέππα, είναι έκδηλη και δεδομένη η παρουσία όλων των προαναφερομένων στοιχείων.

Εκ πρώτης όψεως, από την απλή ανάγνωση του τίτλου, κάποιος ενδεχομένως θα μπορούσε να υποθέσει ότι το σύγγραμμα αυτό είναι μία ειδική μελέτη της Ιστορίας, η οποία απευθύνεται σε στρατιωτικούς ή σε ειδικούς μελετητές θεμάτων στρατηγικής.

Όμως, η ανάγνωσή του, από τις πρώτες κιόλας σελίδες, καταδεικνύει ότι όχι μόνο δεν αποτελεί μία ειδική μελέτη απευθυνόμενη σε συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό, αλλά μία ολοκληρωμένη προσπάθεια ολοσχερούς προσέγγισης των ιστορικών γεγονότων μέσα από τα πεδία των μαχών, όπου έλαβαν μέρος Βοιωτοί ή έλαβαν χώρα στη Βοιωτία.

Ακολουθώντας πιστά τη Θουκυδίδειο μέθοδο ανάλυσης των ιστορικών γεγονότων (αφορμή – αιτία – εύλογο πρόσχημα),την αναλυτική παράθεση των στρατηγικών που ακολουθήθηκαν στο πεδίο των μαχών και τα συνθετικά στοιχεία που οδήγησαν σε αυτές ο συγγραφέας επιτυγχάνει την καθήλωση του αναγνώστη, κατορθώνοντας να αποδώσει με κινηματογραφικό τρόπο τη συντέλεση καθενός από αυτά.

Η μέθοδος που επιλέγεται από τον συγγραφέα προκειμένου να αποδώσει μέσα από το πόνημά του την ιστορία της Βοιωτίας, όπως αυτή καταγράφηκε στις ιστορικές πηγές, καθιστά τη «Στρατιωτική Βοιωτία», πολύτιμο ιστορικό σύγγραμμα και όχι ειδική μελέτη, ικανό όχι μόνο να παραθέσει ιστορικές πληροφορίες αλλά και να δημιουργήσει στον αναγνώστη την επιθυμία να εμβαθύνει στις παρατιθέμενες πληροφορίες.

Η «Στρατιωτική Βοιωτία» αποτελεί ένα σύγγραμμα απαραίτητο στη βιβλιοθήκη κάθε Έλληνα πολίτη, ο οποίος δεν έχει απαλλοτριώσει τους δεσμούς του με το ιστορικό παρελθόν της πατρίδος μας, αλλά τολμώ να πω ότι είναι δυνατό να αποτελέσει πολύτιμο διδακτικό εγχειρίδιο για τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου και ειδικών τμημάτων του Πανεπιστημίου, καθώς και των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι σκέψεις αυτές δεν παράγονται από εύνοια προς τον συγγραφέα, λόγω φιλίας ή συναδελφικότητος, αλλά καλλιεργήθηκαν από τον εντυπωσιασμό που αποπνέει το σύγγραμμα «Στρατιωτική Βοιωτία» και το όφελος που καταλείπει στον αναγνώστη.

Γιατί πιστεύω ότι είναι βαθιά υποχρέωση του κάθε πολίτη να επιβραβεύει και να εξάρει τις πρωτοβουλίες των πολιτών για την εξύψωση, την προαγωγή και την πρόοδο του τόπου. Και αυτόν ακριβώς τον σκοπό υπηρετεί το σύγγραμμα του Στρατηγού Ιωάννη Πέππα.

Σε δύσκολες εποχές όπως η σημερινή, είναι σημαντικό να αναλαμβάνονται τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες καταδεικνύουν τους φάρους της ελπίδας και μας εξοπλίζουν με θάρρος και κουράγιο να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες, αντλώντας τα κατάλληλα πρότυπα μέσα από τη χρονική καταγραφή του παρελθόντος και τις λαμπερές προσωπικότητες που διαμόρφωσαν το ιστορικό γίγνεσθαι…».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης