Ολοκληρώθηκαν οι Αποκριάτικες Εκδηλώσεις 2012 του Δήμου Θηβαίων !


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την τέλεση του Βλάχικου Γάμου στη Θήβα και το γλέντι υπό τους ήχους του νταουλιού και τις πίπιζας ολοκληρώθηκαν και φέτος οι Αποκριάτικες Εκδηλώσεις 2012 που διοργάνωσε ο Δήμος Θηβαίων και ο Δημοτικός Οργανισμός Θήβας.

Οι εκδηλώσεις της Κυριακής ξεκίνησαν με το Παιδικό Αποκριάτικο Πάρτι στην Κεντρική Πλατεία της Θήβας, που πλημμύρισε με χαρούμενες φωνές και παιδικά χαμόγελα. Την πολύ όμορφη αποκριάτικη γιορτή πλαισίωσαν ξυλοπόδαροι, κλόουν και καρτούν που διασκέδασαν τους λιλιπούτειους φίλους μας και έπαιξαν μαζί τους για αρκετές ώρες. Όμως, την παράσταση έκλεψαν τα ίδια τα παιδιά με τις αποκριάτικες στολές τους και τα γεμάτα χρώματα πρόσωπά τους.

Παράλληλα, ένα πλούσιο τραπέζι με εδέσματα και γλυκά, προσφορά του Συλλόγου Γυναικών «Ισμήνη» και του Γυναικείου Συνεταιρισμού «Το Μοσχοκάρφι» περίμενε τους δημότες και τους επισκέπτες που βρέθηκαν στην πλατεία.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, ο οποίος ευχήθηκε στα παιδιά να είναι πάντα χαρούμενα και κάλεσε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Θηβαίων, διατηρώντας παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες το χαρακτηριστικό του Έλληνα που είναι «το γέλιο του» και η «αισιοδοξία».

Στη συνέχεια ο κ. Δήμαρχος μαζί με τους Αντιδημάρχους και τους Δημοτικούς Συμβούλους παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις «Κιθαιρώνεια 2012» στο Καπαρέλλι Θηβών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία και σύμμαχο τον καλό καιρό!

Άφθονο φαγητό και κρασί προσφέρθηκε σε ντόπιους και επισκέπτες που κατέκλεισαν την Κεντρική Πλατεία Καπαρελλίου για να παρακολουθήσουν το «Γαϊτανάκι» και τους παραδοσιακούς χορούς από τη Χορευτική Ομάδα Καπαρελλίου, Ελλοπίας και Ξηρονομής, που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και χειροκροτήθηκαν θερμά από το κοινό.

Τη σκυτάλη παρέλαβαν οι συμμετέχοντες στο έθιμο του Βλάχικου Γάμου Θήβας! Από το μεσημέρι, οι παρέες των Βλάχων γύριζαν τις γειτονιές της πόλης των Θηβών μαζεύοντας τα παλικάρια του «μπουλουκιού». Το απόγευμα συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομου του Επαμεινώνδα και στην πλατεία όπου γιόρτασαν μέχρι το βράδυ με χορούς και τραγούδια το Προξενιό και τα Αρραβωνιάσματα! Ο καιρός παρέμενε καλός και έτσι πλήθος κόσμου, Θηβαίοι και επισκέπτες, συμμετείχαν στο έθιμο χορεύοντας και διασκεδάζοντας παρέα με τους Βλάχους.

Την επόμενη μέρα , Καθαρά Δευτέρα το πρωί, όταν έσκουξε ο «σκάρος» (εγερτήριο των Βλάχων, εωθινό) τα «μπουλούκια» των Βλάχων- αψηφώντας την απότομη αλλαγή του καιρού, συγκεντρώθηκαν και πάλι στον πεζόδρομο του Επαμεινώνδα για τις στερνές σκοτούρες της γαμήλιας «πομπής» και της τελετής του «γάμου»….

Παράλληλα, στις Πλαταιές Θηβών πραγματοποιούνταν η «Γιορτή της Φασολάδας»! Και εκεί ο καιρός δεν ήταν καλός, ωστόσο τα καζάνια άναψαν από το πρωί για να βράσουν την παραδοσιακή φασολάδα, που μοιράστηκε στον κόσμο συνοδευόμενη με ντόπιο κρασί και αλλά σαρακοστιανά εδέσματα.

Πίσω στη Θήβα…
Λόγω του άστατου καιρού οι παρέες των Βλάχων δεν πήγαν φέτος στο γραφικό ξωκλήσι της «Αγιατριάδας», αλλά παρέμειναν στον πεζόδρομο μέχρι την τέλεση του «γάμου» και συνέχισαν το γλέντι στο κτήριο που στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου και τον Παραδοσιακό Σύλλογο του Βλάχικου Γάμου.
Τι και αν έκανε κρύο, τι κι αν δεν σταμάτησε λεπτό να βρέχει… και την γαμήλια «πομπή» πραγματοποίησαν και τον «γαμπρό» ξύρισαν και αφού τα βρήκαν τα «συμπεθέρια» έκαναν και το «γάμο» και μοίρασαν τις μπομπονιέρες, αποδεικνύοντας πως τίποτα και κανένας δεν μπορεί να σταματήσει αυτό το έθιμο που έχει ριζώσει σ’ αυτή την πόλη και στις καρδιές των ανθρώπων της εδώ και 200 χρόνια!
Τέλος, οι Βλάχοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά με την ευχή: «και του χρόνου στο μέτρο!», που σημαίνει : του χρόνου όταν θα ανταμώσουμε όλοι πάλι τον ίδιο καιρό, να μετρηθούμε και να μην λείπει κανείς, να είμαστε όλοι υγιείς!

Χρόνια Πολλά, Καλή Σαρακοστή και του Χρόνου στο Μέτρο!

1 σχόλιο:

  1. Απλά ήθελα να αναγνωρίσω πόσο απολαμβάνω αυτό το δείχνουν ως ένα podcast και πόσο μεγάλη είναι αυτό το επεισόδιο ήταν ιδιαίτερα. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης