Τι συμβαίνει στα όνειρά μας. Μία προκαταρκτική προσέγγιση...


Κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο είμαστε ξυπνητοί, το σώμα και το μυαλό μας εργάζονται ακατάπαυστα προκειμένου να ρυθμίσουν τις λειτουργίες του οργανισμού μας, που συνεχώς επεξεργάζεται νοητικές πληροφορίες και σκέψεις και αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του.

Καθώς οι ώρες περνούν οι άνθρωποι αισθανόμαστε σταδιακά όλο και μεγαλύτερη κόπωση, που οφείλεται στις προσπάθειες του μυαλού και του σώματός μας να μας κρατήσουν σε λειτουργία, και έτσι στο τέλος της ημέρας όλοι νιώθουμε την επιθυμία να κοιμηθούμε. Στο σημείο αυτό ο ύπνος δίνει μία μοναδική ευκαιρία στον οργανισμό μας να αναδομήσει και να αντικαταστήσει τα φθαρμένα του κύτταρα και να αποκαταστήσει την ομοιοστατική του ισορροπία, που διαταράσσεται κατά τη διάρκεια της μέρας. Καθώς ο μεταβολικός ρυθμός του σώματός μας πέφτει και το ποσό της αδρεναλίνης που παράγεται για να μας κρατάει ξυπνητούς μειώνεται, ενώ παράλληλα αυξάνεται σημαντικά η σωματοτροφίνη, που ελέγχει την επιδιόρθωση των ιστών του σώματός μας και ενισχύει τη θεραπευτική διαδικασία του ύπνου, οι άνθρωποι αρχίζουμε να ονειρευόμαστε.

Τα όνειρα αποτελούν την κατάσταση εκείνη κατά την οποία βρισκόμαστε σε σωματική παράλυση και απώλεια συνείδησης, ενώ το μυαλό μας δημιουργεί εικονικές πραγματικότητες και παράγει γεγονότα και κόσμους που δεν ελέγχουμε. Καθώς οι εμπειρίες μας κατά τη διάρκεια των ονείρων μπορούν να είναι πολύ έντονες και να περιλαμβάνουν ακόμη και συναντήσεις με νεκρά πρόσωπα και απόκοσμα όντα, κέντρισαν το ενδιαφέρον των ανθρώπων από πολύ νωρίς, οι οποίοι προσπάθησαν δώσουν εξηγήσεις, παράγοντας θρησκευτικές πεποιθήσεις, υπερφυσικές ερμηνείες, αλλά και επιστημονικές προσεγγίσεις.

Ωστόσο, οι σύγχρονες τεχνολογικές μέθοδοι απεικόνισης των νευρώνων του ανθρώπινου εγκεφάλου (PET, CAT scans, MRS’s), που δίνουν στους επιστήμονες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των ανθρώπων κατά τη διάρκεια του ύπνου, παρέχουν σήμερα μία περισσότερο ρεαλιστική κατανόηση των ονείρων, η οποία τείνει να αντικαταστήσει τις μυστικιστικές και υπερβατικές εξηγήσεις που επικρατούσαν στο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης