Πραγματοποιήθηκε η επιστημονική ημερίδα για τη σχέση του σύγχρονου άνθρωπου με το θεό

Στο Συνεδριακό Κέντρο της Θήβας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, η επιστημονική ημερίδα της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών με θέμα : « Ο Σύγχρονος (Νεοτερικός) άνθρωπος και θεός» και ομιλητές τους κ.κ.  Δημητρακόπουλο Μιχάλη, καθηγητή φιλοσοφίας στη φιλοσοφική σχολή Αθηνών, με θέμα: “Νίτσε και θεός”, Δεληκωνσταντή Κώστα, καθηγητή φιλοσοφίας στη θεολογική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: “Νεοτερικός άνθρωπος και χριστιανισμός” και Μπέγζο Μάριο, καθηγητή της φιλοσοφίας της θρησκείας, στη θεολογική σχολή πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα:  Αθεϊσμός και φιλοσοφία της θρησκείας”. Τη συζήτηση διεύθυνε ο Πρόεδρος της εταιρείας Βοιωτικών Μελετών Δρ. Νικόλαος Κόλλιας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν...
 ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεώργιος, ο β. Επίσκοπος Διαυλείας κκ. Γαβρηίλ, ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Βουλευτής κ. Μ. Γιαννάκης, πολιτευτές και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής.  
Ο κ. Δήμαρχος στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων :
«…Η Εταιρεία Βοιωτικών Μελετών έχει αναδειχθεί μέσα από την πολυετή δράση της σε κορυφαίο πνευματικό φορέα της Βοιωτίας αλλά και πανελλαδικά. Τα συνέδρια, οι εκδόσεις και οι εκδηλώσεις που οργανώνει ο φορέας, αποτελούν πολύτιμη πνευματική και πολιτιστική παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές αλλά και σημαντικό εφαλτήριο για κάθε είδους αναζήτηση, έρευνα και επιμόρφωση για όλους τους Βοιωτούς.
Η σημερινή ημερίδα με θέμα «Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ (ΝΕΟΤΕΡΙΚΟΣ) ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΣ» αποτελεί ένα πολυσύνθετο ζήτημα, που πιστεύω ότι έχει απασχολήσει την ανθρωπότητα από καταβολής κόσμου. Όλοι έχουν προβληματισθεί γύρω από τη σχέση θεού ή θεών και ανθρώπων, είτε με τη προσήλωση στην πίστη είτε με την αμφισβήτηση αυτή.
 Σε κάθε περίπτωση, όπως μας κληροδότησε και ο φιλόσοφος Σωκράτης, οι άνθρωποι κρύβουν μέσα τους το «δαιμόνιο», τη δύναμη δηλαδή εκείνη, που χωρίς να είναι δυνατό να την προσεγγίσουν επακριβώς, τους ωθεί είτε στην ενσυνείδητη είτε στην υποσυνείδητη παραδοχή της υπερκείμενης δύναμης, δηλαδή το Θεό.
Στη σύγχρονη εποχή, με τους πολλαπλούς επηρεασμούς, την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και της πληροφορίας, ο άνθρωπος δέχεται πλήθος από ακαθόριστα ερεθίσματα, τα οποία προκαλούν στον ίδιο αλλά και στον περίγυρό του, ίσως ακόμη πιο ισχυρή την επιθυμία να βρεθεί πιο κοντά στο Θεό.
Πάντοτε όμως, και ιδιαίτερα σε κρίσιμες και δυσκόλες εποχές, όπως η σημερινή, ο άνθρωπος βρίσκει καταφύγιο κοντά στη θρησκεία και το Θεό, όχι μόνο ως προστατευτική δύναμη αλλά και ως δύναμη άντλησης θάρρους και κουράγιου, προκειμένου να ξεπεράσει τις δυσκολίες που βιώνει…».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης