Ασωπία:ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ «Γυναίκα: Από την Παραβατικότητα στην Αποκατάσταση»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ  ΕΣΠΕΡΙΔΑ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
«Γυναίκα: Από την Παραβατικότητα στην Αποκατάσταση»

Με τη συμμετοχή των κατοίκων της ευρύτερης κοινωνίας της Ασωπίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015, στις 6.30 μ.μ., στο Ενοριακό Κέντρο της περιοχής, ενημερωτική εσπερίδα την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Ασωπίας. Τα μέλη του Δ.Σ. προχώρησαν στο απολογισμό του Προγράμματος «Γυναίκα: Από την Παραβατικότητα στην Αποκατάσταση» (2013 – 2015), ενώ μετά το πέρας της εκδήλωσης τελέστηκαν τα εγκαίνια της δανειστικής βιβλιοθήκης.
Οι παραπάνω δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο εγκεκριμένου προγράμματος, υπαγόμενου στην Πράξη 3.2.4., του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση», που αφορά στην υποστήριξη των Κρατουμένων Γυναικών στο Κατάστημα Κράτησης Ελαιώνα Θηβών.
Συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013», με Δικαιούχο την «Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού, Διαχείρισης και Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Δράσεων Του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης».
Οι εισηγητές επικεντρώθηκαν στην σημασία της εκπαίδευσης, αλλά και της συμβουλευτικής μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα, παραθέτοντας στοιχεία και δείγματα εμπειρίας, όπως προέκυψαν μετά την πολύμηνη δραστηριότητά τους με τις έγκλειστες γυναίκες μέσα στο Κατάστημα Κράτησης Ελεώνα Θηβών.
Κάτοικοι της Ασωπίας, αλλά και όμορων περιοχών, αγκάλιασαν την πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Ασωπίας και δήλωσαν συνοδοιπόροι σε δράσεις που προάγουν την αλληλεγγύη, ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ασωπίας, κα. Ευγενία Μπουραντά, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε ονομαστικά τα μέλη της τοπικής κοινωνίας που συνέβαλαν για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος σε μήνυμα του – το οποίο αναγνώστηκε από τον εφημέριο Ασωπίας, πατέρα Κωνσταντίνο Κατσέλη – υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η ημέρα αυτή έχει ξεχωριστή σημασία και ξεχωριστό συμβολισμό, αφού αποδεικνύει ότι η πίστη στο Θεό και η δύναμη της θελήσεως μπορεί να δημιουργήσει ένα πνευματικό χώρο, όπως είναι η βιβλιοθήκη».  
Την Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων κα Φωτεινή Κούβελα, εκπροσώπησε η κα Μυρτώ Χατζήνα, Νομικός – Εγκληματολόγος, η οποία κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε αναλυτικά στις δομές υποστήριξης της Γ.Γ.Ι.Φ. για γυναίκες θύματα βίας και αποφυλακισμένες, οι οποίες αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις. «Οι γυναίκες αυτές είναι περισσότερο ευάλωτες, όχι μόνο στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε όλοι, αλλά και στα κοινωνικά στερεότυπα που τις στιγματίζουν, τις υποβαθμίζουν και τις βάζουν στο περιθώριο» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Χαιρετισμό, επίσης, και τη συμπαράστασή τους στο Σχέδιο Δράσης, το οποίο υποστηρίζει την ευπαθή ομάδα των εγκλείστων γυναικών, απέστειλαν και οι κ.κ. Γ.Μανώλη και Δ. Κωνσταντάρα, Προϊσταμένη και Στέλεχος αντίστοιχα της  Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού, Διαχείρισης και Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Δράσεων Του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Στο βήμα βρέθηκαν ακόμη, ο δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπυρίδων Νικολάου, η Αντιδήμαρχος Τανάγρας κα. Μαρία Νίκα, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Αθανάσιος Σκούμας, ενώ μήνυμα απέστειλε ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Ελεώνα Θηβών κ. Γεώργιος Μακρής.
Στην εισήγησή της η κα. Δήμητρα Χατζή, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ασωπίας, εκπαιδευτικός, προχώρησε σε απολογισμό των δράσεων του Προγράμματος «Γυναίκα: Από την Παραβατικότητα στην Αποκατάσταση» στο σύνολό του, ενώ παράλληλα τόνισε πως οι αρχές και τις αξίες που διέπουν το Σύλλογο οδήγησαν τα μέλη του να αναλάβουν να φέρουν εις πέρας το εν λόγω πρόγραμμα. 
Από την πλευρά του, ο κ. Γεώργιος Σκαρβέλης, B.A., M.Ed. Κοινωνιολόγος, Σύμβουλος Επιμόρφωσης, ως Εκτελεστικός Διευθύνων της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος και Επιμορφωτής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ανέλυσε το στερεότυπο «έγκλειστος/η» και τις παραμέτρους αυτού μέσα στις οργανωμένες κοινωνίες, παρουσιάζοντας τα ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά και τη μεθοδολογία με την οποία υλοποιήθηκε η Επιμόρφωση εντός του Κ.Κ.Γ.Ε.Θ.
Η κα Δήμητρα Δεληκωστοπούλου, Σύμβουλος Επιμόρφωσης Ενηλίκων μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους υλικό και μηνύματα των έγκλειστων γυναικών, όπως αποτυπώθηκαν από τις ίδιες κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους δραστηριότητας, υπογραμμίζοντας  έτσι την ανάγκη αλλά και τη σημασία της Υποστηρικτικής Επιμόρφωσης.
Τη διαδικασία της Συμβουλευτικής υποστήριξης των έγκλειστων γυναικών που πραγματοποιήθηκε στο Κατάστημα Κράτησης Ελεώνα Θηβών παρουσίασε συνοπτικά η Δρ. Σαλώμη Καφούρη, Ψυχολόγος, εστιάζοντας σε μέρη (σ.σ. της διαδικασίας) όπως, «πώς κατανοεί κάποιος τον εαυτό του, πώς σχετίζεται με τους γύρω του, και πώς εκφράζει και αντιλαμβάνεται δύσκολα συναισθήματα όπως ο θυμός».
Την όλη διεξαγωγή της εσπερίδας υποστήριξαν, επίσης, καθ’ όλη τη διάρκειά της και τα άλλα δύο μέλη της Επιστημονικής Ομάδας του Προγράμματος, οι κ.κ. Ρέα Πράπα, Δημοσιογράφος και Μαρία Συμεωνίδη, Κοινωνική Λειτουργός, οι οποίες συμμετείχαν και σε όλες τις ενέργειες Επιμόρφωσης και Συμβουλευτικής που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.
Με την σειρά του, ο κ. Δημήτρης Καμετόπουλος, εκπαιδευτικός και δημοσιογράφος, ομογενής από την Αυστραλία, αναφέρθηκε στην σημασία της εκπαίδευσης στις πολυπολιτισμικές  κοινωνίες, την οποία χαρακτήρισε με μια λέξη : «επένδυση».
Ο κ. Καμετόπουλος παρουσίασε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά μιας πολυγλωσσικής και πολυπολιτισμικής κοινωνίας, όπου το αίσθημα ενότητας παρά τη διαφορετικότητα, επιτυγχάνεται μέσω της αλληλοεκτίμησης των κατοίκων. «Για την κοινωνική αρμονία της Αυστραλίας, το κλειδί, ή η χρυσή τομή καλύτερα, ήταν και παραμένει η οδός της παιδείας», κατέληξε.
Στην σημασία της δανειστικής βιβλιοθήκης για τις έγκλειστες γυναίκες αναφέρθηκε η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ασωπίας κα. Ευγενία Μπουραντά.  «Η διεθνής εμπειρία ορίζει πως η οργάνωση βιβλιοθηκών και προγραμμάτων εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων, περιορίζει τη χρήση βίας. Έρευνες απέδειξαν ότι η συμμετοχή των κρατουμένων σε πρόγραμμα ανάγνωσης εντός των φυλακών αυξάνει σημαντικά την αυτοεκτίμηση τους και βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό τις δεξιότητες τους».
Τις εργασίες και τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Γεώργιος Σκαρβέλης, Κοινωνιολόγος, Εκτελεστικός Διευθύνων της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος.   Καθ’ όλη τη διάρκεια των παρουσιάσεων διεξήχθη ανοικτή συζήτηση με τη συμμετοχή του κοινού, επί όλων των επιμέρους παρουσιάσεων και του περιεχομένου τους.
Μετά τη ολοκλήρωση των εργασιών της εσπερίδας, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της δανειστικής βιβλιοθήκης και τελέστηκε αγιασμός από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Τανάγρας πατέρα Γεώργιο Μανωλόπουλο.
http://permisospress.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης