Στη Βουλή το ασθενές ψηφιακό σήμα σε περιοχές της Βοιωτίας


Ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με θέμα την αδυναμία κάλυψης με ψηφιακό σήμα περιοχών της Βοιωτίας κατέθεσε ο βουλευτής του Νομού, Νίκος Θηβαίος.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Θέμα: “Αδυναμία κάλυψης με ψηφιακό σήμα περιοχών του νομού Βοιωτίας”

Αρκετές δημοτικές ενότητες, κοινότητες και οικισμοί του νομού Βοιωτίας δεν έχουν πρόσβαση στο ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο, ιδιωτικών και δημόσιων Μέσων Ενημέρωσης, που ως γνωστόν αναμεταδίδονται από την ψηφιακή πλατφόρμα της Digea, λόγω ελλιπούς αριθμού αναμεταδοτών. Σύμφωνα με έγγραφο του Δήμου Θηβαίων προς τον τότε Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Σπίρτζη, με αριθ. πρωτ. 24237/14-11-2016 και θέμα “κάλυψη επίγειου τηλεοπτικού σήματος”, υπάρχουν περιοχές στην επικράτεια του Δήμου Θηβαίων χωρίς κάλυψη ψηφιακού σήματος των τηλεοπτικών σταθμών. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται στην ΤΚ Μουρικίου και τον οικισμό Πλατανάκι και την ΤΚ Ξηρονομής και τον οικισμό Αλυκή.

Ο Δήμος, σύμφωνα με το ανωτέρω έγγραφο, επικοινώνησε με τη Digea, η οποία απάντησε ότι για την κάλυψη των περιοχών αυτών απαιτείται η εγκατάσταση επιπλέον σταθμών, κάτι που δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις της εταιρίας.

Επίσης, στον ίδιο νομό, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της Αντίκυρας και των Άσπρων Σπιτιών του Δήμου Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας, όπου το σήμα λαμβάνεται από την πλευρά της Πελοποννήσου, εντοπίζεται σοβαρό πρόβλημα στην απρόσκοπτη λήψη του τηλεοπτικού σήματος, το οποίο γίνεται ιδιαίτερα έντονο τις ημέρες κατά τις οποίες παρατηρούνται έντονα καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα τη διακοπή της τηλεοπτικής εικόνας. Η αναγκαιότητα λήψης του τηλεοπτικού σήματος από την πλευρά της Πελοποννήσου εμποδίζει την πρόσβαση στα τοπικά και περιφερειακά κανάλια της Στερεάς Ελλάδας, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόσβαση μόνο στα τοπικά και περιφερειακά κανάλια της Πελοποννήσου.

Οι παραπάνω συνθήκες αναγκάζουν τους πολίτες της περιοχής να καταφύγουν σε άλλες λύσεις, όπως στην αγορά ιδιωτικών αποκωδικοποιητών και στην χρήση των υπηρεσιών ελληνικής ψηφιακής πλατφόρμας δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης.

Τέλος, αρκετοί δήμοι είχαν αναλάβει στο παρελθόν την προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση αναμεταδοτών (σταθμών συμπληρωματικής κάλυψης δικτύου ραδιοσυχνοτήτων) στην περιοχή τους, που επίσης παρουσιάζουν προβλήματα, αλλά ενέχουν και κόστος για τη λειτουργία και τη συντήρησή τους.
Επειδή η πρόσβαση στην ενημέρωση αποτελεί κοινωνικό αγαθό και η εν λόγω εταιρία κατέχει το σύνολο των δικαιωμάτων χρήσης του συγκεκριμένου αγαθού.
Επειδή η ενημέρωση, η πληροφόρηση και η ψυχαγωγία των πολιτών, μέσω της δημόσιας και ιδιωτικής ελληνικής τηλεόρασης, είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών που απορρέει από την αρχή της ισότητας και της ισονομίας.
Επειδή οι κάτοικοι των ανωτέρω αναφερόμενων περιοχών στερούνται της δυνατότητας λήψεως τηλεοπτικού σήματος (ασθενές έως ανύπαρκτο) και ταυτόχρονα επιβαρύνονται με το ανταποδοτικό τέλος για την ΕΡΤ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, χωρίς να απολαμβάνουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες, ενώ πολλοί αναγκάζονται να επιβαρυνθούν με ένα πρόσθετο κόστος σύνδεσης σε εναλλακτικούς ιδιωτικούς παρόχους.
Επειδή οι ΟΤΑ δηλώνουν αδυναμία να διαθέσουν πιστώσεις για δαπάνες παροχής τηλεοπτικού σήματος στους πολίτες, καθώς αυτές κρίνονται μη νόμιμες, αλλά και λόγω των περιορισμένων οικονομικών τους πόρων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να αποκτήσουν οι αναφερόμενες περιοχές του νομού Βοιωτίας πρόσβαση στο τηλεοπτικό δίκτυο και στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, δημόσιους και ιδιωτικούς και με ποιον τρόπο θα εξασφαλιστεί η εκπομπή ψηφιακού σήματος, για να μην αναγκάζονται οι κάτοικοι και οι δήμοι να καταφεύγουν σε άλλες λύσεις;
Προτίθεται να ενταχθούν οι υπάρχοντες αναμεταδότες (σταθμοί συμπληρωματικής κάλυψης), που λειτουργούν και συντηρούνται με έξοδα των δήμων, στο δίκτυο του κατόχου δικαιωμάτων ραδιοσυχνοτήτων και να επωμισθεί ο πάροχος το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των σταθμών αυτών;
Σκοπεύει το Υπουργείο να προχωρήσει στην τροποποίηση της σύμβασης, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η γεωγραφική κάλυψη και η εκπομπή τηλεοπτικού ψηφιακού σήματος σε όλη την χώρα; Θα αναλάβει η Digea ή άλλος νέος πάροχος το κόστος εγκατάστασης των επιπλέον τηλεοπτικών αναμεταδοτών;

4. Πρόκειται το Τμήμα Εποπτείας Φάσματος της ΕΕΤΤ να προβεί σε καταγραφές ελέγχου της δυνατότητας λήψης σήματος ψηφιακής τηλεόρασης σε αυτές τις περιοχές του νομού Βοιωτίας;
Βρίσκονται οι εν λόγω περιοχές του νομού Βοιωτίας στους νέους χάρτες επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος που πρόκειται να επανακαθοριστούν και επαναδιατυπωθούν για πληρέστερη πληθυσμιακή κάλυψη, σε ποσοστό τουλάχιστον 98% επί του συνόλου της χώρας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411
Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης