Επειδή διαχρονικά η Θήβα έχει όμορφες δείτε σε επανάληψη την εκπομπή "Αλάτι της γης" αυτή την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στις 1 το μεσημέρι !!!


Αυτή την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στην ΕΡΤ1, 13:00-15:00
«H Θήβα έχει όμορφες!..» (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ

Το «Αλάτι της Γης» την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, ώρα 13:00-15:00 (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ) ταξιδεύει στη Θήβα κι ανακαλύπτει μια μουσική και χορευτική παράδοση πλούσια και πολύμορφη. 

Στην πόλη μπερδεύονται γλυκά το χθες και το σήμερα. Τα αρχαία ερείπια είναι διάσπαρτα: από το μυκηναϊκό τείχος των Προιτιδών ανάμεσα στις πολυκατοικίες μέχρι τις «πύλες της Ηλέκτρας» δίπλα στην αφετηρία των λεωφορείων του ΚΤΕΛ! Ενώ η κρήνη του Οιδίποδα βρίσκεται απέναντι από ένα σουπερ μάρκετ!.. Οι δρόμοι αναγράφουν τα αρχαία λαμπρά ονόματα (Επαμεινώνδα, Αντιγόνης, Ιοκάστης, Πινδάρου κ.ά.) που φέρουν ακόμη πολλοί από τους κατοίκους αλλά και δραστήριοι αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι. Η εκκλησία της Μεγάλης Παναγιάς είναι γεμάτη από εντοιχισμένα αρχαία μέλη, ενώ το ιερό του Ευαγγελιστή Λουκά χτίστηκε απέναντι από τον Ισμήνειο λόφο όπου βρισκόταν το ιερό του Απόλλωνα... 

Η βόλτα μας καταλήγει στο μικρό πάρκο του Πούρου, που εποπτεύει της πόλης, όπου βρισκόταν στην αρχαιότητα το μαντείο του Τειρεσία. Εδώ συναντάμε τις ομάδες που έχουν παραλάβει στη σκυτάλη και συνεχίζουν τη λαϊκή παράδοση του τόπου. 

Στη Θήβα οι ντόπιοι Ρουμελιώτες συνυπάρχουν με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που ρίζωσαν εδώ μετά το ’22, αλλά και με τους Σαρακατσάνους και τους Βλάχους. Κάθε ομάδα με τα δικά της τραγούδια, χορούς, μουσικά όργανα, συνήθειες και γαστρονομία. Τα μοιράζονται μαζί μας σ’ ένα δυναμικό λαϊκό γλέντι! Ξεκινώντας με τον ήχο της πίπιζας, για να υπενθυμίσουμε ότι στην αρχαιότητα οι αυλητές της Θήβας ήταν ονομαστοί σε όλη την Ελλάδα. Κάτι που οφειλόταν και στα ιδιαίτερα καλάμια της λίμνης Κωπαΐδας που έδιναν τους καλύτερους αυλούς για την αυλητική σχολή της περιοχής.

Συμμετέχουν το Λύκειο των Ελληνίδων Θήβας, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Θήβας "Τα Κονάκια", η Ένωση Μικρασιατών Θήβας και ο Παραδοσιακός Σύλλογο Βλάχικου Γάμου Θήβας.
Τραγουδούν οι: Ελένη Λαζάρου, Σωτήρης Παπαναστασίου, Βαγγέλης Τζουμανέκας, Γιώργος Χατζής, Γιώργος Χατζηχρόνογλου, Σταμάτης Μπρίκας και Σαπφώ Μακρή. 

Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Σοφός: πίπιζα, Ζωγράφος Μπεθάνης: νταούλι. Γιώργος Κυριάκου: κλαρίνο, Θανάσης Μαργέτης: βιολί, Άγγελος Κυριάκος: λαούτο, Κώστας Γιουλτούρης: κρουστά. Νίκος Τζουκόπουλος: κλαρίνο, Γρηγόρης Μπάκος: βιολί, Γιάννης Κοττάς: λαούτο, Γιώργος Λιγκώνης: κρουστά. τραγούδι, Βαγγέλης Τζουμανέκας: κανονάκι, Jaime Smith: βιολί, Χάρης Παπανικολάου: ούτι. Νίκος Μαργώνης: ακορντεόν, Ρούλα Γκιώκα: ακορντεόν.

Έρευνα - παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος
Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαΐτης
Παραγωγή: FOSS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης