Δωρεά οργάνων, «άγνωστη» λέξη για τους Ελληνες


Πολίτες που δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι η δωρεά οργάνων, πώς και πότε γίνεται, ενώ δεν εμπιστεύονται τις διαδικασίες, και ένα κουρασμένο σύστημα νοσοκομειακής περίθαλψης που σε αρκετές περιπτώσεις αντιμετωπίζει την αναζήτηση των δοτών ως «αγγαρεία», είναι οι βασικοί παράγοντες για την αδυναμία της χώρας μας να αξιοποιήσει προς όφελος ασθενών που ζουν με «δανεικό χρόνο», το μεγάλο ιατρικό δώρο των μεταμοσχεύσεων.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, πέρυσι περισσότεροι από τους μισούς (52%) συγγενείς δυνητικά δοτών οργάνων (εγκεφαλικά νεκρών) στην Ελλάδα αρνήθηκαν τη δωρεά οργάνων, όταν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. όπως στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 20%. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ως βασικοί λόγοι δισταγμού ή ακόμα και άρνησης ως προς τη δωρεά οργάνων αναφέρονται στην Ελλάδα η έλλειψη ενημέρωσης (ποσοστό 65%) και η έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα Υγείας (45%). Παράλληλα, στη χώρα μας οι μεταμοσχεύσεις δεν φαίνεται να έχουν «αγκαλιαστεί» από τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού

Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), δεν έχει αναφερθεί ποτέ δότης που κατέληξε σε μονάδα εμφραγμάτων, ενώ μεγάλο νοσοκομείο που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση του τραύματος και εκ του αντικειμένου του αντιμετωπίζει πολλούς τραυματίες με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από τροχαία ατυχήματα, δεν έχει αναφέρει δότη εδώ και 11 χρόνια, και επί δεκατέσσερα χρόνια δεν συμμετείχε στην προσφορά οργάνων μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας με πολλές κλίνες εντατικής. Η Ελλάδα είναι σταθερά στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. στη δωρεά οργάνων, με τον αριθμό όσων με τον θάνατό τους δώρισαν νέα ζωή σε ασθενείς, να κυμαίνεται την τελευταία πενταετία από 3,5 έως 6 ανά εκατομμύριο πληθυσμού και τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες να ήταν την καλύτερη χρονιά κατά την τελευταία πενταετία 147. Και αυτό όταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΟΜ με βάση τον αριθμό όσων καταλήγουν νοσηλευόμενοι σε μονάδα εντατικής, στην Ελλάδα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως δότες 156 εγκεφαλικά νεκροί (14,2 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού) και να διενεργούνται 470 μεταμοσχεύσεις ετησίως.

Την ίδια στιγμή, άλλες χώρες ξεχωρίζουν με τις επιδόσεις τους στον τομέα των μεταμοσχεύσεων ακόμα και εν μέσω κρίσης. Η Ισπανία –η χώρα-πρότυπο για τις μεταμοσχεύσεις– από 35 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού το 2008 έφτασε πέρυσι τους 47 δότες και η Ιταλία κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού από 20 σε 28,9, αποδεικνύοντας ότι η κρίση δεν μπορεί να είναι «άλλοθι». Στην Πορτογαλία πέρυσι 351 άτομα έδωσαν, με τον θάνατό τους, νέα ζωή σε ασθενείς που έχρηζαν μεταμόσχευσης (34,1 δότες ανά εκατ. πληθυσμού και δεύτερη καλύτερη επίδοση μετά την Ισπανία στην Ε.Ε.), ενώ συνολικά πραγματοποιήθηκαν 864 μεταμοσχεύσεις οργάνων εκ των οποίων οι 776 από πτωματικό δότη.

Η Πορτογαλία

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΜ κ. Ανδρέας Καραμπίνης στην «Κ» σχολιάζοντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας, μιας χώρας δηλαδή με ισοδύναμο ποσοτικά πληθυσμό με την Ελλάδα, η βασική διαφορά είναι ότι στην Πορτογαλία δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην επιμόρφωση του πληθυσμού σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων. Η Καθολική Εκκλησία σύσσωμη αποδέχθηκε τη δωρεά οργάνων ως μία πρακτική σημαντική στο πλαίσιο του χριστιανισμού, σε αντίθεση με το τι παρατηρείται στην Ελλάδα, όπου παρά τη θετική στάση της Ιεράς Συνόδου για τις μεταμοσχεύσεις, υπάρχουν ακόμα κληρικοί που εκφράζουν αμφιβολίες λόγω έλλειψης γνώσης του αντικειμένου. Επιπλέον, το σύστημα Υγείας της Πορτογαλίας διαθέτει χρόνο, ανθρώπους και πόρους στην αναζήτηση δοτών, ενώ έχει καταφέρει να «περάσει» στο προσωπικό των νοσοκομείων τις μεταμοσχεύσεις ως τρόπο σκέψης και θεραπευτικής. Και σχεδόν, στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε., εντός των νοσοκομείων υπάρχουν συντονιστές μεταμοσχεύσεων που ασχολούνται αποκλειστικά με την αναζήτηση δοτών και τη δωρεά οργάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης