Αμερικανικό πανεπιστήμιο ξεκινά ανασκαφές στη Θήβα το καλοκαίρι του 2011!

Μετά από τη μακροχρόνια καθυστέρηση και κωλυσιεργία των κρατικών αρχών του Υπουργείου Πολιτισμού, ξεκινούν ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, ώστε να αναδειχτούν σπάνιοι και σημαντικής ιστορικής αξίας «θησαυροί». Υποστηρικτής στην προσπάθεια αυτή έγινε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο μετά από απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου προσέφερε δωρεά προς το πανεπιστήμιο Bucknell της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, ώστε να χρηματοδοτήσει κοινή ελληνοαμερικανική αρχαιολογική έρευνα και ανασκαφή στον λόφο του Ισμηνίου της Θήβας.


Η περιοχή του Ισμηνίου αποτελεί έναν ανεξερεύνητο αρχαιολογικό χώρο με εξαιρετικό αρχιτεκτονικό, λογοτεχνικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον, αφού η αρχαιολογική έρευνα θα αναδείξει το ναό του Απόλλωνα που βρίσκεται στο λόφο. Η υλοποίηση της δωρεάς θα ξεκινήσει όταν το πανεπιστήμιο Bucknell συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες άδειες που προβλέπει ο νόμος περί ανασκαφών με ορίζοντα έναρξης το καλοκαίρι του 2011.

Την έρευνα θα πραγματοποιήσουν οι καθηγητές Kevin Daly, και Stephanie Larson μαζί με την ερευνητική ομάδα φοιτητών από το πανεπιστήμιο Bucknell. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής αρχαιολογίας κύριος Kevin Daly, έχει στο παρελθόν συμμετάσχει σε ελληνική ανασκαφή στην Αγορά.

Απομένει πλέον να δούμε αν στην παρούσα πρωτοβουλία του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» οι αρχές θα δώσουν την απαραίτητη άδεια προκειμένου να αναδειχτούν οι σημαντικές πολιτιστικές αλήθειες που μένουν καλυμμένες μέσα στη λήθη του χρόνου.

πηγη: newsbomb.gr
 
exeisminima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411
Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης