Τον Ιούνιο οι πρώτες συστηματικές ανασκαφές στην ιστορία της Θήβας

Στην αναθεώρηση πολλών απόψεων που αφορούν τη μυκηναϊκή Θήβα, την πόλη στην οποία αφιέρωσε 30 χρόνια ανασκαφικής εργασίας και έρευνας, θα επικεντρωθεί... ο δρ. Βασίλης Αραβαντινός, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, στη διάλεξη που θα δώσει σήμερα Τρίτη, 29 Μαΐου 2012 και ώρα 7 μμ., στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136).

Με τίτλο ομιλίας «Η Θήβα των Μυκηναίων ανάκτων: Μύθος και αρχαιολογία», ο πρώην προϊστάμενος της Θ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα αναφερθεί στα νέα στοιχεία που εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για την εποχή των Μυκηναίων, αλλά και σε βαθύτερους προβληματισμούς που αφορούν την ερμηνεία των αρχαιολογικών δεδομένων.

«Η διάλεξη επικεντρώνεται στην αναθεώρηση πολλών απόψεων, με βάση τα ανασκαφικά κυρίως δεδομένα, οι οποίες κυριαρχούσαν επί δεκαετίες στην επιστημονική κοινότητα. Όπως για παράδειγμα τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από τη συνεχή μελέτη των αρχείων της Γραμμικής Β, της γραφής που διαβάζεται στην ελληνική γλώσσα μετά την αποκρυπτογράφησή της στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 από τον άγγλο αρχιτέκτονα Μάικλ Βέντρις», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο κ. Αραβαντινός.

«Πρόκειται για τρεις εκατοντάδες και πλέον πινακίδες, που ανακαλύψαμε τη δεκαετία του ΄90 και μια πρόσφατα το 2005 στη Θήβα σε σωστικές ανασκαφές, οι οποίες ερμηνεύονται συνεχώς. Η Θήβα υπόσχεται περισσότερες πινακίδες Γραμμικής Β γραφής από οποιαδήποτε άλλη θέση στο Αιγαίο και μάλιστα σε συγκεκριμένες συνεχόμενες κατασκευές. Έχω το ευχάριστο γεγονός να αναφέρω ότι αυτό θα γίνει πραγματικότητα με τις νέες ανασκαφές, που αρχίζουν τον Ιούνιου 2012, τις πρώτες συστηματικές έρευνες στην ιστορία της Θήβας», επισημαίνει με έμφαση.

Οι ανασκαφές, που θα γίνουν υπό τη διεύθυνση του κ. Αραβαντινού, σε συνεργασία με την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία και το υπουργείο Πολιτισμού, θα πραγματοποιηθούν εντός της σύγχρονης πόλης και σε σημεία όπου υπήρξαν παλαιότερες ανακαλύψεις. «Πιστεύουμε όχι μόνο πως θα βρεθούν αρχεία, αλλά και ότι κάτω από τη σύγχρονη πόλη θα εμφανιστεί τελικά το σχήμα του μυκηναϊκού ανακτόρου, το οποίο έχει ανακαλυφτεί τμηματικά», δηλώνει ο κ. Αραβαντινός, μελετητής κειμένων Γραμμικής Β γραφής όχι μόνο στη Θήβα αλλά και σε μια άλλη πολύ σημαντική αρχαιολογική θέση, στον Άγιο Βασίλειο Λακωνίας, την οποία ανασκάφτει η αρχαιολόγος και τέως διευθύντρια της Ε΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης, Αδαμαντία Βασιλογάμβρου.

Η περίοδος για την οποία θα μιλήσει σήμερα καλύπτει χρονικά τον 14ο και 13ο αι. π. Χ., περίπου από το 1400 έως το 1200 π. Χ. Είναι η εποχή των Μυκηναίων, που χαρακτηρίζεται από ανάκτορα, κυκλώπεια τείχη και ακροπόλεις, μία εκ των οποίων είναι και η Θήβα. Στην ομιλία, εκτός από τα νέα στοιχεία που προσθέτουν πολύτιμες πληροφορίες για την ισχύ και την ακτινοβολία της μυκηναϊκής Θήβας στη Μεσόγειο, τον πληθυσμό και την κοινωνική της οργάνωση -όπως προκύπτουν από τη μελέτη των ανασκαφών των αρχών του προηγούμενου αιώνα, αλλά και των μέχρι σήμερα σωστικών ερευνών-, θα γίνει αναφορά και σε ένα άλλο καυτό αρχαιολογικό θέμα. Το «ανακάτεμα» μύθου και πραγματικότητας, που σύμφωνα με τον καθηγητή κρύβει πολλούς κινδύνους.

«Λέγοντας ‘μύθος και πραγματικότητα’ εννοούμε τις ερμηνείες, που στηρίζονται στη μυθολογία, η οποία έχει θεωρηθεί ότι περιλαμβάνει μεγάλο μέρος από ιστορικά στοιχεία, αλλά και στους νεότερους μύθους, που δημιούργησαν δόγματα.

Για παράδειγμα η ιστορία του Κάδμου. Εκτός από τον μύθο που λέει ότι ο ήρωας ίδρυσε την πόλη κατά την αναζήτηση της αδελφής του Ευρώπης, υπάρχουν και οι νεότερες ερμηνείες, όπως όταν τμήμα ενός σημαντικού μυκηναϊκού κτιρίου στη Θήβα, αμέσως μετά την ανακάλυψή του, ονομάστηκε Οικία του Κάδμου. Η επαναλαμβανόμενη ερμηνεία στα χρόνια μας, αυτή η τάση να μην ξεχωρίζουμε το ιστορικό από το μυθικό, δημιουργεί πολλές φορές ένα κουβάρι, το οποίο η αρχαιολογία οφείλει να λύσει ιστορικά. Γι’ αυτό χρειάζονται ιδιαίτερα αξιόλογοι μελετητές, με πολύ μεγάλη παιδεία και εξειδίκευση, που θα ερμηνεύσουν επάξια και σωστά την οποιαδήποτε αρχαία πηγή», συμπληρώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης