ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ κ. ΣΠΥΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ


Αποκλειστική συνέντευξη στον διαχειριστή του ThivaPost Νίκο Χατζηδούρο έδωσε ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, σήμερα Παρασκευή 15/11.13.

Ο κ. Νικολάου είναι ένας Άνθρωπος ευθύς, που πάντα λέει τα πράγματα με το όνομά τους.

 Είναι ο πρώτος Δήμαρχος στη νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης, με τον οποίο μεταρρυθμίστηκε η διοικητική διαίρεση της Ελλάδας το 2011.

Ο Διευρυμένος Δήμος σε συνδυασμό με την Ελλάδα της κρίσης, δημιουργούν αντίξοες συνθήκες, αλλά η Δημοτική Αρχή από αυτές τις αντίξοες συνθήκες δυναμώνει περισσότερο.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ κ. ΣΠΥΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΔΟΥΡΟ ΓΙΑ ΤΟ THIVA POST 


-Κύριε Δήμαρχε σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα μας, και σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη. 

Σας ευχαριστώ με τη σειρά μου κ. Χατζηδούρο για την πρόσκληση και τη φιλοξενία στην ιστοσελίδα σας «Thiva Post».


-Κύριε Δήμαρχε την άποψή σας για τις πολιτικές εξελίξεις, και ποιος είναι ο ρόλος και η τύχη της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα της Κρίσης.

Η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα σαφώς και δεν δημιουργεί το ευνοϊκότερο περιβάλλον για να λειτουργήσει η τοπική αυτοδιοίκηση.
Οι νέες αρμοδιότητες που περιήλθαν στους Δήμους με τον «Καλλικράτη» χωρίς να δοθεί από το αρμόδιο Υπουργείο συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης, χωρίς να ληφθούν υπόψη η έκταση, τα χαρακτηριστικά και οι ανάγκες της κάθε περιοχής, χωρίς να αυξηθούν οι πόροι, αντίθετα μειώθηκαν οι κρατικές  ενισχύσεις (ΚΑΠ,ΣΑΤΑ κτλ) που λαμβάνουν οι Δήμοι στο 50%, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού ειδικά σε νευραλγικές υπηρεσίες, οι διαθεσιμότητες και οι μετατάξεις  υπαλλήλων,  ο περιορισμός των προσλήψεων, η αύξηση των υπηρεσιακών υποχρεώσεων των εργαζομένων, όλα  αυτά και άλλα πολλά προκαλούν δυσλειτουργίες στους Δήμους, με συνέπειες στις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες, στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων των Δήμων έναντι των προμηθευτών τους και στην υλοποίηση του προγράμματος έργων.
Σε συνδυασμό με τη γενικευμένη οικονομική κρίση και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά δε, επιδεινώθηκε η δυνατότητα των Δήμων να εισπράξουν οφειλές προς αυτούς, καθώς υπήρξε και ακόμη υπάρχει αδυναμία πληρωμής τους από τους οφειλέτες, πολίτες και επιχειρήσεις.
Συμπέρασμα: η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποδυναμώνεται. Αντί η επιλογή να είναι η ανάπτυξη μέσα από την αυτοδιοίκηση επιλέγεται η διάλυσή της.


-Ποια είναι η άποψή σας για την απομάκρυνση υπηρεσιών από την πόλη μας?

Καμία υπηρεσία δεν περισσεύει στη πόλη μας. Γι’ αυτό άλλωστε πραγματοποιήσαμε συλλαλητήρια και πορείες, διαμαρτυρηθήκαμε στα αρμόδια Υπουργεία, κλείσαμε μέχρι και τον Δήμο, για να εμποδίσουμε την οποιαδήποτε υποβάθμιση της πόλης μας και των υπηρεσιών της, διεκδικώντας την πρόοδο και την εξέλιξη του Δήμου μας. Όχι γιατί κινούμαστε με στείρες τοπικιστικές αντιλήψεις, αλλά γιατί η περιοχή μας έχει αυταπόδεικτα συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Τα επιχειρήματά μας τα κάναμε γνωστά από την πρώτη στιγμή στους αρμόδιους φορείς, με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, τα ψηφίσματα του δήμου και των φορέων της πόλης και με λεπτομερή υπομνήματα. Οι πολίτες έχουν κάνει πολλά χρόνια θυσίες για να καταφέρουν τη δημιουργία των υπηρεσιών αυτών στην περιοχή μας.
Δεν είναι δυνατό να αξιώνουμε πάλι από αυτούς νέες θυσίες, χρησιμοποιώντας τελικά τους ίδιους τους πολίτες ως εξιλαστήρια θύματα.
Δυστυχώς, φθάσαμε, όχι με ευθύνη μας, στο σημείο να απομακρυνθεί το τελωνείο Θηβών, να καταργηθεί το γραφείο Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (όπως και πανελλαδικά), να συγχωνευτεί διοικητικά το Νοσοκομείο Θηβών με της Λιβαδειάς, να κλείσει το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ο ΟΑΕΕ να υπολειτουργεί και το ελεγκτικό  και δικαστικό τμήμα της ΔΟΥ Θηβών να μεταφερθεί στη Λιβαδειά. Δώσαμε όμως τον αγώνα μας όλοι μαζί και πιστεύω ότι προλάβαμε και περισώσαμε την υποβάθμιση ή απομάκρυνση κάποιων υπηρεσιών. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το καλό του τόπου μας.

-Τι θα απογίνει με το Νοσοκομείο της Θήβας?

Όπως σας ανέφερα  και είναι γνωστό σε όλους, το Νοσοκομείο Θηβών, στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των υποδομών Υγείας, συγχωνεύτηκε διοικητικά με το Νοσοκομείο Λιβαδειάς, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία του.
 Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να αποφασίσει το Υπουργείο Υγείας γενικότερα για τα νοσοκομεία, ξέρω όμως τι έχουμε αποφασίσει εμείς. Και έχουμε αποφασίσει άπαντες, πολίτες και φορείς να κρατήσουμε το Γενικό Νοσοκομείο Θήβας πάση θυσία.
 Θέλουμε την πλήρη αναβάθμιση του και γι’ αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα μας.
Έχουμε ζητήσει την πλήρη στελέχωσή του.  Έχουμε  καταδικάσει την απαράδεκτη κυβερνητική ενέργεια κατάργησης της νομικής προσωπικότητας και αυτονομίας του, που οδηγεί στην αδυναμία λήψης αποφάσεων από διοίκηση εντεταλμένη να εξυπηρετεί τις ανάγκες δημόσιας υγείας της πόλης και της περιοχής μας. Έχουμε καταγγείλει την υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου όσον αφορά τις εφημερίες, τα υλικά που είναι αναγκαία για την επαρκή και πλήρη λειτουργία του και τη διαπιστωμένη υποστελέχωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, που οδηγεί σε διακινδύνευση της ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου και σε μη ανταπόκριση στις αυξημένες ανάγκες των συμπολιτών μας και των χιλιάδων εργαζομένων στην περιοχή.
Αποτέλεσμα των σχετικών επιστολών  και ψηφισμάτων που έχουμε στείλει κατά καιρούς στους Υπουργούς Υγείας και τις δια ζώσης συναντήσεις στο Υπουργείο παρουσία φορέων, είναι ότι το Νοσοκομείο της Θήβας συνεχίζει να λειτουργεί στο συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, ενώ προσελήφθηκαν δύο επικουρικοί ιατροί (παθολόγος & καρδιολόγος) και τοποθετήθηκε η Αναπληρώτρια Διοικήτρια στο Γ.Ν. Θήβας κα. Λιακοπούλου Αικ, την οποία μάλιστα επισκέφτηκα κατ’ επανάληψη στο Νοσοκομείο και συζητήσαμε σχετικά με τα προβλήματα του νοσοκομείου. Στην πρόσφατη μάλιστα συνάντηση με τον Υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη (30/10/13) ενημερωθήκαμε ότι το νοσοκομείο δεν αλλάζει μορφή και χαρακτήρα τουλάχιστον σε βάθος 5ετίας, ενώ θα προσληφθούν και άλλοι επικουρικοί ιατροί.


-Για την τοπική αυτοδιοίκηση ήταν "βαρύς ο πέλεκυς" της κυβέρνησης: Καταργήθηκαν θέσεις, μειώθηκαν μισθοί... Πείτε μας πόσους εργαζόμενους μετράει ο Δήμος Θηβαίων που έχασαν την εργασία τους, και τι μέλλει γενέσθαι?

Πράγματι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συνεισφέρει αιματηρά στην περιστολή των δαπανών του Κράτους.
Στο Δήμο Θηβαίων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα συνολικά 22 υπάλληλοι (5 Δημοτικοί Αστυνόμοι και 17 Σχολικοί Φύλακες).
  Αξίζει ωστόσο να αναφέρω,  ότι από την ανάληψη καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής μέχρι σήμερα 35 υπάλληλοι του Δήμου είτε συνταξιοδοτήθηκαν είτε παραιτήθηκαν είτε έφυγαν με μετάταξη ή απόσπαση. Γι’ αυτό έκανα λόγο νωρίτερα για αύξηση των υπηρεσιακών υποχρεώσεων των υπαλλήλων που εργάζονται αυτή τη στιγμή στο Δήμο.


-Είστε ο πρώτος Δήμαρχος που Διοικεί τον διευρυμένο Δήμο. Λειτούργησε ο Περιβόητος Καλλικράτης? 

Έχω πει και παλαιότερα σε συνέντευξή μου ότι  φτιάξανε ένα πολύ όμορφο καράβι, που όμως στην πορεία πολύ φοβάμαι μήπως καταλήξει να γίνει Τιτανικός. Η Κεντρική Διοίκηση είχε την ευκαιρία για ανασυγκρότηση του Κράτους. Αυτό όμως δεν έγινε.
Πιστεύω ότι η γενική φιλοσοφία του  Καλλικράτη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως τα βήματα έγιναν πολύ γρήγορα κατά την εφαρμογή του. Δηλαδή θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερος χρόνος προσαρμογής και οικονομικής στήριξης των Καλλικρατικών Δήμων
Ενώ ο νομοθέτης δια τον Καλλικράτη έθεσε τις αρμοδιότητες στον Δήμο για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, αυτό δεν μπόρεσε να γίνει, γιατί οι υπηρεσίες αδυνατούν πολλές φορές να παρέχουν ουσιαστικό έργο ελλείψει χρηματοδότησης και σε κάποιες περιπτώσεις εξειδικευμένου προσωπικού και το τραγικότερο όλων απαγορεύεται και η πρόσληψη του ως άνω προσωπικού.
Παρόλα αυτά και το έχω ξαναπεί,  πιστεύω  ότι κάναμε μεγάλα και σημαντικά βήματα προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις διοίκησης και οργάνωσης του Δήμου, ώστε να είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι.  Πετύχαμε αρκετά καλή επικοινωνία και λειτουργία του κέντρου με τις τοπικές κοινότητες στην καθημερινότητα. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις μεγάλες αποστάσεις που έχουν οι πρώην Δήμοι με τη Θήβα αλλά και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Κοινώς «αφού μπήκαμε στον χορό, χορέψαμε».

-Ποιες είναι οι δυσκολίες και δεν έχει ξεκινήσει η ανάπλαση του πεζόδρομου της Επαμεινώνδου, και τι γίνεται με την ανάπλαση της οδού Πινδάρου?


Οι εργασίες στην οδό Πινδάρου, στα πλαίσια των έργων  «Κατασκευή Ανάπλασης οδού Πινδάρου Δήμου Θηβαίων» και «Κατασκευή Δικτύου Ύδρευσης οδού Πινδάρου», προχωρούν πλέον πολύ γρήγορα.  Αυτή τη περίοδο τελειώνουν οι εργασίες στην ανατολική πλευρά της Πινδάρου και θα ξεκινήσουν οι εργασίες φρεζαρίσματος και επίστρωσης του υπόλοιπου οδοστρώματος, στο δυτικό τμήμα από Μουσείο μέχρι την οδό Αντιγόνης, οπότε μετά την τοποθέτηση του φωτισμού και του πρασίνου ολοκληρώνεται το έργο. Εκτίμηση χρονικά μέχρι τέλος Νοεμβρίου 2013.

Σε ότι αφορά τον πεζόδρομο της Επαμεινώνδα η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου παρά τη μεγάλη γραφειοκρατία κατάφερε να τακτοποιήσει όλα τα θέματα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και μένει μόνο το θέμα της ΔΕΗ, όπου εκκρεμεί η υπογραφή σύμβασης με τη ΔΕΔΔΗΕ για την υπογειοποίηση καθώς αναμένουμε τη σύμφωνη γνώμη της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε ακριβώς να προσδιορίσουμε την έναρξη των εργασιών.


-Πολλοί είναι εκείνοι που κατηγορούν την Δημοτική αρχή για ελαστικότητα, και συγκάλυψη σε προβλήματα που έχουν να κάνουν με καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τι απαντάτε?

Από την έναρξη της θητείας μου ως Δήμαρχος, επέλεξα να μην απαντώ σε δημοσιεύματα ή αόριστα λόγια τέτοιου τύπου, χωρίς να γνωρίζω ποιος τα λέει. Παραβλέπω λοιπόν τις κατηγορίες που μου αναφέρετε και σας  απαντώ επί της ουσίας σε ότι αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και μόνο.
Για τα καταστήματα ακολουθούνται πιστά οι διαδικασίες που ορίζει ο νόμος. Όσα δεν τηρούν το νόμο σφραγίζονται.
 Σήμερα στον Δήμο υπάρχουν 502 αδειοδοτημένα καταστήματα και 45 που εκκρεμεί η διαδικασία αδειοδότησής τους, λόγω ελλείψεων που αφορούν τους ιδιοκτήτες και 20 στα οποία έχει δοθεί προέγκριση.
Για να σταματήσει αυτό που ορισμένοι (για τους λόγους τους φυσικά) λένε ή όπως εσείς ερωτάτε (ότι μας κατηγορούν) σας ενημερώνω ότι σήμερα τηρούνται κατά γράμμα οι νόμοι και οι προβλεπόμενες διατάξεις με ότι κόστος αυτό συνεπάγεται στο Δήμαρχο αλλά και γενικότερα στη Δημοτική Αρχή.


-Ένα σοβαρό πρόβλημα στη Θήβα είναι η έλλειψη φαναριών, σήμανσης και γενικότερα προβλήματα οδικής κυκλοφορίας. Έχετε κάνει κάποια μελέτη επ' αυτού?

Πράγματι υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία στην πόλη μας. Τα αίτια είναι πολλαπλά καθώς και ο αριθμός των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν έχει αυξηθεί ραγδαία και οι δρόμοι της πόλης μας είναι μικρής κυκλοφοριακής χωρητικότητας και άλλες παράμετροι που επιβαρύνουν την κατάσταση.
Προτάσσοντας την ανακατασκευή της οδού Πινδάρου και του πεζόδρομου της Επαμεινώνδου, των κεντρικών δρόμων της πόλης μας και του βιοκλιματικού περιπάτου στο ρέμα Χρυσορροά, θελήσαμε να δώσουμε έμφαση στην κυκλοφορία των πεζών, η οποία τονώνει και τη ζωή της πόλης.
Βεβαίως το ζήτημα της κυκλοφοριακής μελέτης αποτελεί βασική προτεραιότητα, με τα σημερινά δεδομένα όμως δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί (κοστολόγιο πάνω από 100.000 ευρώ) διότι το ποσό είναι απαγορευτικό σήμερα με βάση την πενιχρή χρηματοδότηση του Δήμου και τις υπάρχουσες υποχρεώσεις.
Εν τούτοις έχουμε σχεδιάσει την εκπόνηση μικρής κλίμακας μελετών για τις βασικές οδούς της πόλης μας, που υποδέχονται το κύριο βάρος της κυκλοφορίας, ώστε να υπάρξει έστω και μερικώς ανακούφιση της κυκλοφορίας. Τα θέματα σήμανσης ή φωτεινών σηματοδοτών εντάσσονται μέσα σε αυτές τις μελέτες.


-Υπάρχουν μελέτες για χώρους πρασίνου, χώρους περιπάτου, δημιουργία ποδηλατοδρόμων, πάρκων, για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών?  

Ο Δήμος μας υπέβαλλε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” (ΕΠΠΕΡΑΑ) μια πολύ σημαντική  πρόταση για έργο, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, το οποίο  αξιολογήθηκε θετικά.
Συγκεκριμένα εντάχθηκε το έργο «Βιοκλιματική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου κατά μήκος του ιστορικού ρέματος Χρυσορρόα» (ο χώρος όπου στήνεται η λαϊκή αγορά) που περιλαμβάνει τοποθέτηση νέου οδοστρώματος με ψυχρή φωτοκαταλυτική επίστρωση, αύξηση της επιφάνειας που διατίθεται στους πεζούς (κατασκευή πεζοδρόμων, αρχαιολογικού περιπάτου και ποδηλατοδρόμων) διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης, σημαντική ενίσχυση του αστικού πρασίνου, τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων με φωτοβολταϊκά πάνελ και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού.

 Επίσης έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, εκτός από τον πεζόδρομο της Επαμεινώνδα και την οδό Πινδάρου στη Θήβα, που τα γνωρίζετε,  και το έργο «Βελτίωση – ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας Τ.Κ. Λεύκτρων». Ακόμα, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» η Τουριστική αξιοποίηση –ανάπλαση της παραλίας του Αγ. Ιωάννη Θίσβης.
Πρέπει ακόμα να σας πω ότι αξιοποιούμε και δημοτικά κτίρια προς όφελος των πολιτών όπως το κτίριο του παλαιού Δημαρχείου Βαγίων, το οποίο θα μετατρέψουμε σε χώρο άσκησης πολιτιστικών εκδηλώσεων (το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ). Επίσης εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ» το έργο «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης Δημοτικών Κτιρίων Δήμου Θηβαίων»  που αφορά τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του παλαιού Δημαρχείου Θήβας και του καταστήματος της δημοτικής αγοράς (όπου στεγαζόταν παλαιότερα το ΚΤΕΛ Θήβας). Με το έργο αυτό θα εξοικονομήσουμε ενέργεια σ’ αυτά τα δημοτικά κτίρια ενώ θα έχουμε και μείωση κόστους καθόσον, μετά το πέρας των εργασιών, θα στεγασθούν στο Π.Δημαρχείο η Βιβλιοθήκη και στο κατάστημα της Δημοτικής Αγοράς το ΚΑΠΗ Θήβας, για τα οποία πληρώνουμε σήμερα ενοίκιο.
Τέλος έχουμε υποβάλλει προτάσεις για χρηματοδότηση από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ και έχουν ενταχθεί για απόκτηση τρεις (3) κοινόχρηστοι χώροι μεταξύ των οποίων και ο Νερόμυλος των Αγίων Θεοδώρων, προκειμένου να τους αξιοποιήσουμε και βρισκόμαστε στο στάδιο του διακανονισμού με τους ιδιοκτήτες.
Αξίζει νομίζω να αναφέρω και την Κατασκευή Κολυμβητηρίου στη Θήβα, ένα έργο μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξη Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα). Ο Δήμος έχει παραχωρήσει στην Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, τον χώρο βόρεια του κλειστού Γυμναστηρίου  και εκείνη θα προχωρήσει στις υπόλοιπες διαδικασίες (μελέτες-δημοπρασία-ανάδοχος-κατασκευή).



-Η Πόλη μας είναι οδικός κόμβος και ενώνει τη Βόρεια με τη Νότια Ελλάδα. Δεν είναι άδικο να μην υπάρχει περιφερειακός δρόμος? Τα φορτηγά περνούν μέσα από τις κατοικημένες περιοχές, και πολλές φορές ακόμη και από κεντρικούς δρόμους της Θήβας, όπως είναι η οδός Πινδάρου. 
Ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου. Εσείς, έχετε ασκήσει πίεση για το θέμα αυτό?

Ασφαλώς και έχουμε ασκήσει πίεση στα αρμόδια υπουργεία με έγγραφα και παραστάσεις προς τους Υπουργούς.
Προς το παρόν έχουμε μείνει στην εξαγγελία της κατασκευής του δρόμου Ελευσίνα –Υλίκη και στην πρόσκληση των ιδιοκτητών προκειμένου να συλλεγούν τα απαραίτητα στοιχεία για τις απαλλοτριώσεις που απαιτούνται για την Ανατολική Περιφερειακή Οδό της Θήβας.
Ελπίζουμε ιδιαίτερα το θέμα της Ανατολικής Παράκαμψης που βρίσκεται στο τελικό στάδιο ότι θα υλοποιηθεί.


-Στη διάρκεια της θητείας σας δεχτήκατε παράπονα για εγκληματικότητα...στη πόλη. Μάλιστα δημιουργήθηκαν και ομάδες πολιτών, προκειμένου συντεταγμένα και νόμιμα να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Που βρισκόμαστε σήμερα?

Προφανώς κάνετε λόγο για την εγκληματικότητα των ΡΟΜΑ που διαμένουν στον καταυλισμό στο Πυρί. Πράγματι το ζήτημα της εγκληματικότητας στην πόλη μας απασχολεί πολύ καιρό τους πολίτες και τη Δημοτική Αρχή. Θα πρέπει να πω ότι στο ζήτημα αυτό υπήρξε συνεργασία με τους πολίτες, ειδικά τους κατοίκους του Πυριού, και έγιναν κοινές ενέργειες όπως παραστάσεις και αναφορές στον Εισαγγελέα, συσκέψεις με την Αστυνομική Υποδιεύθυνση, συλλογή υπογραφών και αποστολή εγγράφων προς τα αρμόδια Υπουργεία, Δημοτικά Συμβούλια, ενώ προσωπικά επισκέφτηκα κατ’ επανάληψη τα Υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη με σκοπό την εύρεση λύσης στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους. .
Από πλευράς Δήμου προχωρήσαμε στην καταγραφή των τσιγγάνων, προκειμένου να διαπιστώσουμε ποιοι είναι οι νομίμως διαμένοντες στον καταυλισμό και ποιοι οι αυθαίρετα εγκατεστημένοι.
Επιπλέον καταγράψαμε και αφαιρέσαμε σε συνεργασία με τη ΔΕΗ τις αυθαίρετες και παράνομες συνδέσεις ρεύματος.
Περιορίσαμε τις απώλειες της υδροδότησης του καταυλισμού και βρισκόμαστε στο στάδιο της ολοκλήρωσης της καταγραφής και της αφαίρεσης των αυθαιρέτων παραπηγμάτων.
Στη διάρκεια της θητείας μας πρέπει να επισημανθεί ότι έχουν γίνει πολλές οργανωμένες επιχειρήσεις ειδικών μονάδων της Αστυνομίας στον καταυλισμό, προκειμένου να ελεγχθούν οι παράνομοι και να προστατευθούν οι νόμιμοι και νομοταγείς οικογενειάρχες Τσιγγάνοι.
Τέλος, έχουμε αιτηθεί κονδύλια για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου και δημιουργία νέου οικισμού Τσιγγάνων με ανθρώπινες συνθήκες, η οποία παραμένει σαν εκκρεμότητα από πλευράς Κεντρικής Διοίκησης.


-Κατοικούμε σε μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου. Κάθε καλοκαίρι ξένα πανεπιστήμια έρχονται και κάνουν ανασκαφές στη Θήβα. Διακαής πόθος των πολιτών είναι να δουν επιτέλους και το Αρχαιολογικό Μουσείο να ανοίξει. Έχετε εκπονήσει κάποιο πρόγραμμα για τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τον τουρισμό? 


Είναι και δικός μας πόθος η λειτουργία του Μουσείου, το οποίο θα ενισχύσει την τουριστική αξία της πόλης μας. Όμως το χρόνο έναρξης της λειτουργίας του δεν μπορούμε να τον προσδιορίσουμε εμείς, καθώς το έργο ελέγχεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Πιστεύουμε όμως ότι εφόσον έχει αρχίσει η τοποθέτηση των εκθεμάτων δεν θα καθυστερήσει πολύ και από ενημέρωση που έχουμε οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014.
  Όσον αφορά τη γενικότερη τουριστική εικόνα του Δήμου, σχεδιάσαμε πέρσι μια διαφημιστική εκστρατεία, με την πολύτιμη μάλιστα βοήθεια του Συλλόγου Φωτογραφίας και Καλλιτεχνικής Έκφρασης «Ελείτροχος».
Αρχικά ξεκινήσαμε να φωτογραφίζουμε τις ομορφιές του τόπου μας. Θα πρέπει να σας πω σε αυτό το σημείο, ότι δεν υπήρχε φωτογραφικό υλικό τουλάχιστον σε ηλεκτρονική μορφή στο αρχείο του Δήμου. Ξεκινήσαμε λοιπόν από την αρχή.
Στη συνέχεια εκδώσαμε σχετικά φυλλάδια ενημέρωσης (τρισέλιδο, καρτ-ποσταλ), για τις ομορφιές του τόπου μας, τα μνημεία, το φυσικό περιβάλλον και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επισκεφθεί κάποιος το Δήμο Θηβαίων. Αν επισκεφτείτε και την ιστοσελίδα του Δήμου www.thiva.gr  θα δείτε και ένα 16σελιδο αφιέρωμα στο Δήμο, το οποίο δεν έχουμε εκδώσει βέβαια ακόμα, για λόγους οικονομικούς. Θα πρέπει να σας πω ότι κονδύλια για τουριστική διαφήμιση του Δήμου δεν εγκρίνονται από τον επίτροπο πια.
Έχουμε φτιάξει επίσης ένα dvd με φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για το Δήμο, το οποίο χρησιμοποιούμε στις εκθέσεις που συμμετέχουμε. Να σας θυμίσω ότι συμμετείχαμε στην έκθεση της Λιβαδειάς πέρσι, στο Κερνάμε Ελλάδα στη Θήβα και στην «Τεχνόπολις» στο Γκάζι  του Δήμου Αθηναίων.
Προχωρήσαμε επίσης και αυτό είναι πολύ σημαντικό σε μια ειδική μελέτη βελτίωσης του Παλαιού Νοσοκομείου, που βρίσκεται πλησίον του Αρχαιολογικού Μουσείου, με σκοπό την τουριστική του αξιοποίηση, δηλαδή τη μετατροπή του σε Κέντρο Πληροφόρησης και Ψηφιακής Προβολής για την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Η μελέτη είναι έτοιμη και αναμένουμε σχετική πρόσκληση από ΕΣΠΑ ή Πράσινο Ταμείο για να την υποβάλλουμε ως πρόταση έργου, διότι δυστυχώς λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, δεν μπορεί ο Δήμος αυτή τη στιγμή με ιδίους πόρους να προσχωρήσει στην υλοποίηση του έργου.
Τέλος, είμαστε σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης και την Αρχαιολογική υπηρεσία για δημιουργία δράσεων με σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών.


-Γνωρίζουμε ότι στην πόλη μας υπάρχουν πια σε πολλές οικογένειες... οικονομικά προβλήματα, που δυστυχώς μέρα με την μέρα πολλαπλασιάζονται. Έχετε φροντίσει για κάποιου είδους μέριμνα από πλευράς Δήμου?


Ο Δήμος Θηβαίων προκειμένου να ανακουφίσει τις καθημερινές ανάγκες των οικονομικά αδύνατων δημοτών του και να καταπολεμήσει τη φτώχεια και την οικονομική κρίση, έχει ιδρύσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Μέσω αυτού προσφέρονται στους δικαιούχους δωρεάν τρόφιμα, ρούχα και  υποδήματα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από προσφορές επιχειρήσεων της περιοχής και πολιτών.
Πέρσι λειτουργήσαμε για πρώτη φορά και το Κοινωνικό Φροντιστήριο με σκοπό την εκπαιδευτική υποστήριξη μαθητών που αντιμετωπίζουν κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα. Θα λειτουργήσει και φέτος, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Νοέμβριο για μαθητές Λυκείου και Δημοτικού. Το Γυμνάσιο αποφασίσαμε να μην το εντάξουμε, δεδομένου ότι θα γίνει η ενισχυτική διδασκαλία.
Τέλος, γνωρίζετε ότι στο Δήμο λειτουργεί Γραφείο Κοινωνικής Προστασίας, το οποίο εκδίδει και θεωρεί βιβλιάρια υγείας σε ανασφάλιστους πολίτες του Δήμου Θηβαίων και του Δήμου Τανάγρας, υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων σε άπορους σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε πολίτες που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το δίκτυο των κοινωνικών δομών, σε συνεργασία με το Δήμο Λιβαδειάς συντάσσει κοινωνικές έρευνες για το πρόγραμμα παιδικής προστασίας, διαχειρίζεται και λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο και  έχει υπό την εποπτεία του το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας.



-Υπάρχουν προβλήματα που είναι πάνω από τις δυνάμεις σας? 


Πάντα τα προβλήματα στην Αυτοδιοίκηση είναι πάνω από τις δυνάμεις των ανθρώπων, όμως αυτή η συνθήκη είτε λυγίζει τις προσπάθειες τους, είτε τις δυναμώνει περισσότερο. Εμείς κατατάσσουμε τον εαυτό μας στη δεύτερη κατηγορία και σας βεβαιώνουμε ότι προσπαθούμε και πέρα από τις δυνάμεις μας. Δηλώνουμε και είμαστε ΠΑΡΟΝΤΕΣ.



-Τι απαντάτε σε αυτούς που σας κατηγορούν για Στρατιωτική Νοοτροπία?


Μου προξενεί εντύπωση η ερώτησή καθώς ούτε προσωπικά ούτε ιδιωτικά ούτε δημόσια δεν έχω δεχθεί αυτή την «κατηγορία», όπως την ονομάζεται.
Παρ’ όλα αυτά όμως σας απαντώ ότι κατ’ αρχήν η ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί Συνταγματικό Δικαίωμα κάθε πολίτη, χωρίς διάκριση ως προς το επάγγελμα, την κοινωνική τάξη, την οικονομική κατάσταση κλπ.
Πράγματι υπήρξα στρατιωτικός επί 37 και πλέον έτη, γεγονός που πιστεύω ότι ούτε με υποβαθμίζει σε σχέση με άλλα επαγγέλματα ούτε επηρεάζει την εκτέλεση των καθηκόντων μου ως Δήμαρχος. Και να είστε βέβαιοι ότι και οι στρατιωτικοί είναι πολίτες με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως όλοι οι υπόλοιποι. Επί πλέον επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω ότι η εμπειρία μου σε θέματα διοίκησης, οργάνωσης και διεκπεραίωσης της αλληλογραφίας ιδιαίτερα σήμερα με την εφαρμογή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» με βοήθησε πάρα πολύ από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου.
Εξ’ άλλου όλοι κρινόμαστε από τ’ αποτελέσματα και το ίδιο θα ισχύσει για εμένα  προσωπικά όπως και για όλους τους αιρετούς ανεξαρτήτως επαγγέλματος.
Λυπάμαι όμως όταν κρίνονται τα έργα της οποιασδήποτε Δημοτικής Αρχής με βάση την επαγγελματική προέλευση του εκάστοτε Δημάρχου. Καλό βέβαια θα ήταν οι καταγγέλλοντες να επισκεφθούν τον Δήμαρχο, του οποίου η πόρτα του γραφείου του είναι ανοικτή για όλους, προκειμένου δια ζώσης να εξηγήσουν τι εννοούν με τη φράση «στρατιωτική νοοτροπία» για να ακούσουν και την άποψή του.


-Πιστεύετε ότι ο επόμενος Δήμαρχος θα εκλεγεί με κομματικά κριτήρια? 

Στις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές νομίζω ότι οι πολίτες ψήφισαν πέρα από κομματικούς μηχανισμούς και χρίσματα. Επέλεξαν άτομα, πέρα από κόμματα που μπορούσαν να φέρουν σε πέρας τις προκλήσεις της κοινωνίας. Πιστεύω ότι το ίδιο θα συμβεί και στις επόμενες δημοτικές εκλογές.


-Θα διεκδικήσετε για δεύτερη φορά τον Δημαρχιακό Θώκο?


Είναι βέβαιο πως ο δρόμος που χαράχθηκε την παρούσα περίοδο είναι δύσκολος και δύσβατος αφ’ ενός λόγω της μείωσης των εσόδων αφ’ ετέρου της αύξησης των υποχρεώσεων λόγω των νέων αρμοδιοτήτων, της έκτασης του νέου Δήμου αλλά και της μεγάλης μείωσης του προσωπικού του Δήμου.
Ως Δημοτική Αρχή όμως με κατάλληλες παρεμβάσεις-ενέργειες αλλά και τη φυσική μας παρουσία, έχοντας τη βοήθεια-στήριξη από τους υπαλλήλους του Δήμου, παρά τα γνωστά τους προβλήματα, καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας το πάρα πολύ δύσκολο έργο μας. Μόνο όποιος έζησε από κοντά τη Δημοτική Αρχή, το χρονικό αυτό διάστημα, μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος του έργου της θητείας μας.
Για το αν θα διεκδικήσω μια νέα θητεία θα επαναλάβω αυτό που έχω δηλώσει ότι δηλαδή είμαστε ένας συνδυασμός ενωμένος με αξιόλογους ανθρώπους και ως εκ τούτου, μετά από σύσκεψη με όλους και συζήτηση επί του θέματος, θα παρθούν αποφάσεις τις οποίες και θα ανακοινώσουμε. Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα.


-Τι θέλετε να πείτε στους πολίτες του καλλικρατικού Δήμου Θηβαίων? 


Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή αμείωτα συνεχίζουν την προσπάθεια για την ανόρθωση του Δήμου μέσα από αντίξοες συνθήκες και σε περιβάλλον γενικότερης ανέχειας και σε αυτόν τον αγώνα θα πρέπει να συστρατευθούν και οι δημότες, ώστε να υπάρξει παράλληλη και ενισχυμένη δράση απέναντι στα προβλήματα. Δηλώνουμε ως Δημοτική Αρχή ότι μέχρι το πέρας της θητείας μας, παρά τα οικονομικά προβλήματα, θα είμαστε ΠΑΝΤΟΥ και ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΟΝΤΕΣ.



Ευχαριστούμε πολύ τον Δήμαρχο Θηβαίων κ.Σπύρο Νικολάου για την συνέντευξη στην ιστοσελίδα μας.

Νίκος Χατζηδούρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης