Παγωμένα δάχτυλα: Ποιες οι πιθανές αιτίες

Είναι λογικό να παγώσετε εάν παρασυρθείτε από ενθουσιασμό βλέποντας τις πρώτες νιφάδες χιονιού και θελήσετε να τις αγγίξετε, εάν όμως αισθάνεστε τα δάχτυλά σας κρύα ακόμη...
κι όταν βρίσκεστε μέσα στο σπίτι ή όταν οι θερμοκρασίες δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλές, ίσως φταίει κάτι από τα παρακάτω.

1. Κακή κυκλοφορία του αίματος


Εάν η επιστροφή στη θαλπωρή του σπιτιού μετά από μια περίοδο έκθεσης στο κρύο δεν συνοδεύεται από επαναφορά της θερμοκρασίας των άκρων, ίσως αυτό σημαίνει ότι το ζεστό αίμα που διοχετεύει η καρδιά δεν φτάνει μέχρι τα δάχτυλα για να τα ζεστάνει. Η κακή κυκλοφορία δεν σημαίνει πάντοτε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και συχνά οφείλεται σε τροποποιήσιμους παράγοντες, όπως το αυξημένο βάρος.

2. Αναιμία


Τα παγωμένα άκρα είναι σύνηθες σύμπτωμα της αναιμίας, όταν δηλαδή τα επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα είναι χαμηλά. Άλλα τυπικά συμπτώματα της αναιμίας είναι ο λήθαργος, ο γρήγορος ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός και το χλωμό δέρμα. Η αναιμία είναι συνήθως αποτέλεσμα της έλλειψης σιδήρου και πολλές φορές αποτελεί «παρενέργεια» κάποιας άλλης πάθησης, όπως διαταραχές της εντερικής λειτουργίας ή διαταραχές του κύκλου της περιόδου.

3. Απόφραξη αρτηριών

Η συσσώρευση λιπαρών ουσιών στις αρτηρίες οδηγεί σε μειωμένη ροή αίματος προς τα άκρα, άρα και αίσθημα κρύου στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών.

4. Σύνδρομο Ρεϊνό

Λόγω μηχανισμών που δεν έχουν γίνει ακόμη πλήρως κατανοητοί, το σύνδρομο Ρεϊνό χαρακτηρίζεται από τον ακούσιο σπασμό των αιμοφόρων αγγείων στα άκρα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ροή του αίματος προς αυτά. Οι δύο βασικότεροι παράγοντες που προωθούν τον αγγειόσπασμο είναι το στρες και οι χαμηλές θερμοκρασίες.

5. Καθιστική ζωή

Τα άκρα βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από την καρδιά, οπότε επηρεάζονται πιο άμεσα από την ακινησία και την μειωμένη ροή αίματος που αυτή συνεπάγεται. Προσπαθήστε να κινείστε όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στην ημέρα, ακόμη και για λίγα λεπτά τη φορά.

6. Διαβήτης
Η ανεπαρκής διαχείριση του διαβήτη, όταν δηλαδή τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα παραμένουν υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, οδηγεί σε βλάβες στις αρτηρίες. Σε δεύτερο χρόνο, παρατηρείται συσσώρευση πλάκας εντός των αρτηριών κι έτσι δεν φτάνει αρκετό αίμα στα χέρια και στα πόδια.

onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411
Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης