SΟS: Η σοκολάτα κινδυνεύει να ...εξαφανιστεί! [εικόνες]

(Πηγή φωτογραφίας: shutterstock)

Στο γλυκό πειρασμό της σοκολάτας λίγοι μπορούν να αντισταθούν, αν δεν πάρουμε όμως μέτρα και μάλιστα γρήγορα, τότε δε θα έχουμε άλλη επιλογή από το να την ξεχάσουμε.

Οι μέρες της σοκολάτας φαίνεται πως είναι μετρημένες, όσο η κλιματική αλλαγή απειλεί και αυτόν τον κλάδο.

Τα 2/3 του κακάο του πλανήτη προέρχονται από τη Δυτική Αφρική και συγκεκριμένα από την Ακτή Ελεφαντοστού, το μεγαλύτερο παραγωγό κακάο διεθνώς.


Σακιά με κόκκους κακάο

Το κακάο χρειάζεται ειδικές συνθήκες άφθονης υγρασίας και βροχοπτώσεων για να αναπτυχθεί, το κλίμα της Δυτικής Αφρικής όμως μεταβάλεται και μάλιστα γοργά.

Αξιωματούχοι τόσο από την Ακτή Ελεφαντοστού όσο και την Γκάνα προσπαθούν εδώ και καιρό να βρουν τρόπους να σώσουν το πολυαγαπημένο φυσικό προϊόν, καθώς τα οικοσυστήματά τους απειλούνται ανοιχτά πια από την κλιματική αλλαγή.

Ο Doug Hawkins από την αγροτική ερευνητική φίρμα Hardman Agribusiness δήλωσε: «Αντίθετα με άλλες καλλιέργειες δέντρων που έχουν ευεργετηθεί από την ανάπτυξη σύγχρονων και αποδοτικότερων τεχνικών διαχείρισης των σοδειών, περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας σοδειάς κακάο παράγεται από μικροκαλλιεργητές σε μικρές φάρμες με παραδοσιακά μέσα φύτευσης. Όλοι οι δείκτες υποδεικνύουν πως θα έχουμε έλλειμμα σοκολάτας της τάξης των 100.000 τόνων τον χρόνο στα επόμενα λίγα χρόνια».


Καλλιέργεια κακάο

Αν η μέση θερμοκρασία ανέβει στα επίπεδα των εκτιμήσεων και οι βροχοπτώσεις μειωθούν, η καλλιέργεια του κακάο θα πρέπει να σκαρφαλώσει σε ακόμα μεγαλύτερο υψόμετρο για να επιτευχθούν οι κατάλληλες συνθήκες υγρασίας. Ταυτόχρονα, μια δυσοίωνη έκθεση της Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης των ΗΠΑ προβλέπει πως το 90% περισσότερων από 290 τοποθεσιών δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν την καλλιέργεια του κακάο μέχρι το 2050.

Λύσεις φαίνεται πάντως να υπάρχουν, όπως η ανάπτυξη σπόρων κακάο πιο ανθεκτικών στην ξηρασία, αν και κανείς δεν ξέρει πώς και αν θα δουλέψουν…

Πηγή: newsbeast

Πηγή: SΟS: Η σοκολάτα κινδυνεύει να ...εξαφανιστεί! [εικόνες] | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411
Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης