Ξεκινάει η αρχαιολογική έρευνα στη Μυκηναϊκή Ακρόπολη του Γλα της Βοιωτίας



Προγραμματική Σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης για την έναρξη αρχαιολογικής έρευνας στη Ακρόπολη του Γλά, στη Βοιωτία και την κατάρτιση σχεδίου για την προστασία και την ανάδειξη του χώρου.

Η μυκηναϊκή ακρόπολη του Γλα είναι χτισμένη πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο στον ανατολικό μυχό του τεκτονικού βυθίσματος της Kωπαΐδας. Το πλάτωμα οχυρώθηκε στους μυκηναϊκούς χρόνους με ισχυρό κυκλώπειο τείχος, περικλείοντας έκταση που φτάνει τα 200 στρέμματα, δηλαδή δεκαπλάσια της Τίρυνθας και της Αθήνας και επταπλάσια των Μυκηνών.

Ο βράχος κατοικήθηκε για πρώτη φορά στη νεολιθική περίοδο, όταν η πεδιάδα ήταν λίμνη και ο ίδιος νησίδα. Οχυρώθηκε και κατοικήθηκε εκ νέου κατά τον 13ο αιώνα π.Χ., προκειμένου να αποτελέσει το οικονομοτεχνικό κέντρο λειτουργίας των αποστραγγιστικών έργων της λίμνης Κωπαΐδας, καθώς και ως σταθμός συγκέντρωσης των αυξημένων αγροτικών προϊόντων της περιοχής. Η ιδιαιτερότητα της θέσης έγκειται, μεταξύ άλλων, στο συσχετισμό της με το τεχνικό επίτευγμα της αποξήρανσης της λίμνης Κωπαΐδας, το οποίο απηχείται σε μύθους και παραδόσεις που επιβίωσαν έως τους ιστορικούς χρόνους ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά και μεγαλόπνοα έργα της ελληνικής προϊστορίας.

Με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, θα υλοποιηθούν εργασίες τεκμηρίωσης, τοπογραφικές εργασίες, επιφανειακή έρευνα, γεωφυσική διασκόπηση, ανασκαφική έρευνα και κατάρτιση Σχεδίου Πλαισίου Παρεμβάσεων για την Προστασία και Διαχείριση της Ακρόπολης.

Ο φορέας Εποπτείας Υλοποίησης και Διαχείρισης του πενταετούς αυτού προγράμματος είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διά της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ενώ έχει χορηγήσει άδεια στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία για τη διενέργεια του.

Ο Κώστας Μπακογιάννης, μετά την υπογραφή της σύμβασης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ιστορία της Στερεάς μας ξεπερνάει. Δική μας ευθύνη είναι να αναδείξουμε τους κρυμμένους θησαυρούς της από άκρη σε άκρη. Η Μυκηναϊκή Ακρόπολη του Γλα είναι ακόμη ένα σπουδαίο μνημείο που αναδεικνύεται και προστατεύεται από την Περιφέρεια. Είμαι πολύ χαρούμενος που έρχεται μόλις μέσα σε ένα μήνα από το έργο της αναστήλωσης του Τρόπαιου του Σύλλα. Για το λόγο αυτό ευχαριστώ θερμά τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, αλλά και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας. Τέτοια έργα πολιτισμού, είναι που δίνουν προστιθέμενη αξία στην καθημερινή μας προσπάθεια και αποτελούν υποθήκες για το μέλλον».

Γραφείο Τύπου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης