Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή η ημερίδα για την αγροτική οικονομία του τόπου μας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Θήβα στις 4 Απριλίου 2012 η ημερίδα με θέμα: «Νέες Ιδέες και Προτάσεις για την Αγροτική Οικονομία του Τόπου μας».


Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής κ. Σταμάτης Καπελέρης και χαιρετισμούς απεύθυναν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλ. Περγαντάς, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Κανελλόπουλος και ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπυρίδων Νικολάου, τονίζοντας τη σημασία της ενασχόλησης των αγροτών....
 και όχι μόνο στη γεωργία με νέες καινοτόμες καλλιέργειες.

Κύριοι ομιλητές στην ημερίδα ήταν:

• Φουλίδη Άννα – Γεωπόνος, Προϊσταμένη Τμήματος Πυρηνοκάρπων – Μηλοειδών Δ/νσης ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

• Παπακωνσταντίνου Νικόλας – Γεωπόνος , Τεχνικός Σύμβουλος Α.Σ.Ο.Π Αγίου Αθανασίου Δράμας

• Αργυρίου Γρηγόρης - Δασολόγος , Διευθυντής Α.Σ.Ο.Π. Αγίου Αθανασίου Δράμας

• Δρ. Σπανός Ιωάννης – Τακτικός Ερευνητής Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών ΕΘΙΑΓΕ

• Βλαχοστέργιος Δημήτρης – Δόκιμος Ερευνητής Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας.

• Αντώνης Παλαιολόγος – Γεωπόνος

• Σάρρος Γιάννης - Μέλος Φορέα Αγροτικής Επιχειρηματικότητας Δικτύωσης και Καινοτομίας.

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος με τους αγρότες και δόθηκαν απαντήσεις όχι μόνο σε θέματα που αφορούσαν την ημερίδα αλλά και σε άλλα τρέχοντα θέματα αγροτικής πολιτικής, ενώ ζητήθηκε από τους παρευρεθέντες να πραγματοποιηθούν παρόμοιες ημερίδες με εξειδικευμένα θέματα και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας.



Στην ημερίδα παραβρέθηκαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Βοιωτίας κ.κ. Μουλκιώτης Γιώργος και Μπακομήτρος Κωνσταντίνος , ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Ε. Γεωργίου, ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γ. Κορμέντζας, ο σύμβουλος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λ. Μοσχοπέδης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Γεώργιος Ζιώγας, κα. Φανή Παπαθωμά και κ. Λουκάς Καράτζαλης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος αγροτών και ιδιαίτερα νέων ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής.



Στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου Θήβας, όπου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα, λειτούργησε παράλληλα έκθεση τοπικών αγροτικών προϊόντων όπως όσπρια, λάδι, ντοματοχυμοί, κρασί, ηδύποτα, προϊόντα με πρώτη ύλη το ρόδι και ενεργειακά προϊόντα (πέλετς και αγριαγκινάρα).



Στο χαιρετισμό του ο κ. Δήμαρχος Θηβαίων είπε χαρακτηριστικά :



«Η διεθνής και εσωτερική οικονομική κρίση, που ταλανίζει τους Έλληνες πολίτες, απογύμνωσε τα ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα για την πατρίδα μας, η οποία έχει και πρωταγωνιστικό ρόλο στην κρίση αυτή.

Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία είναι προικισμένη και ευλογημένη γη, με αφθονία ηλιακής ενέργειας και φυσικών πόρων, ο δρόμος της πολυπόθητης ανάπτυξης είναι δυνατό να χαραχθεί πάνω στην αγροτική οικονομία.

Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η αγροτική παραγωγή ήταν εκείνη που προσέφερε σε γενιές και γενιές Ελλήνων, επιβίωση, εισόδημα και προκοπή. Βέβαια, η ευλογημένη αυτή δυνατότητα ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, στηρίχθηκε επί πολλά έτη, σε στοχευμένες καλλιέργειες με μεγάλες στρεμματικές αποδόσεις, μεγάλες επιδοτήσεις, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψη η φυσική ισορροπία και οι κανόνες για αειφόρο απόδοση της γης, αλλά και το σημαντικότερο, οι καλλιέργειες αυτές (βαμβάκι, καλαμπόκι, πατάτα κα) είναι κατ’ εξοχήν ενεργοβόρες και απαιτούν μεγάλη κατανάλωση υδάτινων αποθεμάτων.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην μονομερή κα κοντόφθαλμη πλασματική ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, η οποία τελικά καταρρέει διότι στηρίχθηκε σε σαθρές βάσεις.

Αφού λοιπόν, με ευθύνη όλων μας, πολιτείας, αυτοδιοίκησης και παραγωγών, φθάσαμε σήμερα, υπό καθεστώς βαθύτατης οικονομικής κρίσης, να αποτιμούμε τα λάθη και τις παραλείψεις μας, οφείλουμε, με βάσει αυτά τα λάθη, να παραδειγματιστούμε και να ανασχεδιάσουμε την προοπτική της αγροτικής ανάπτυξης, με νέες ιδέες και προτάσεις, με όρους βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής ισορροπίας.

Αυτό φαντάζομαι θα είναι και το τελικό συμπέρασμα της αποψινής, της πολύ επιτυχημένης, όπως πιστεύω, εκδήλωσης, που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Δήμο Θηβαίων.

Ελπίζω τέτοιου είδους παρόμοιες εκδηλώσεις να επαναληφθούν και η συμμετοχή των ενδιαφερομένων να αυξάνεται βαθμιαία, καθώς οφείλουμε να στηριχθούμε στην υγιή αποδοτικότητα της γης μας, πρωτίστως εάν θέλουμε να επιτύχουμε και την ανάπτυξη αλλά και την απόδοση ενός καθαρού και υγιούς περιβάλλοντος στα παιδιά μας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης