Το Μουσείο της Θήβας Γιόρτασε μαζί με τα Παιδιά την Διεθνή Ημέρα Μουσείων



Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων για το 2013 έχει θέμα «Μνήμη και Δημιουργικότητα: Κοινωνική Αλλαγή», η Θ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων,πραγματοποίησε εκδήλωση για παιδιά 6 έως 12 ετών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας.

Μετά από Δέκα χρόνια άνοιξε τις πύλες του το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας μόνο για σήμερα, και λόγω της εορτής των Μουσείων, καθώς οι εργασίες στις αίθουσες του Νέου Μουσείου δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Το Μουσείο γέμισε από παιδικές Φατσούλες, και οι μικροί μας φίλοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τον Αρχαίο πολιτισμό της Θήβας και της Βοιωτίας, από τις Αρχαιολόγους του Μουσείου Θήβας.

Σε ειδική αίθουσα προβλήθηκε η ιστορία του Μουσείου μέσα από τον φωτογραφικό φακό με τίτλο: «Μνήμης Περίπλους» Περιπλάνηση στον χρόνο μέσα από επιλεγμένα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου Θήβας, με οδηγό την αρχαιολόγο Αθηνά Παπαδάκη.

Στη συνέχεια: «Η Εσθήτα και το Περιδέραιο» Αρχαίες τελετές και παραδόσεις: Το τελετουργικό του γάμου στη Βοιωτία, ένα παραμύθι της αρχαιολόγου Εύης Τσώτα, σε αφήγηση Σοφίας Μιχαήλογλου

Στην συνέχεια στο προαύλιο του Μουσείου τα παιδάκια  είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε παιχνίδι με τίτλο: «Κατασκευάζοντας  μια τοιχογραφία με την τεχνική της ξηρογραφίας (secco)»

Οι συντηρητές αρχαιοτήτων της Θ΄ ΕΠΚΑ, Σοφία Μιχαήλογλου και Ιωάννα Μωραΐτου, περιέγραψαν στους μικρούς μας φίλους τι είναι η τοιχογραφία, αλλά και τις τεχνικές της. Στην συνέχεια τα παιδιά ζωγράφισαν με την τεχνική της ξηρογραφίας σε γύψινα πλακίδια, σκηνές του γάμου, είτε ζωντανεύοντας εικόνες με τη βοήθεια των αρχαιολόγων και των συντηρητών.

Ακολούθησε  «Γαμική θοίνη», γαμήλιο γεύμα, με παραδοσιακά κεράσματα γάμου, με τη χορηγία του Λυκείου των Ελληνίδων,Θηβών.

Παραβρέθηκαν οι Αρχαιολόγοι: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΑΡΑΜΗ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΩΤΑ, ΟΛΓΑ ΚΥΡΙΑΖΗ,
ΑΘΗΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΟΥΡΚΟΥΤΗ.



Παραβρέθηκαν οι Σύλλογοι: «ΛΑΙΟΣ» - "Φροντιστήριο Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας"- Λύκειο των Ελληνίδων, Θηβών.






















ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΔΟΥΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης