Ελληνικέ λαέ ψυχραιμία: Αυτή είναι η σύνταξη που θέλουν να επιβάλλουν – Η σύνταξη της ντροπής και της ζητιανιάς…


Τι προβλέπει η νέα πρόταση των δανειστών για όσους βγουν στη σύνταξη…
Τι ζητούν για το ΕΚΑΣ, τις εισφορές στα ταμεία και τις πρόωρες συντάξεις

Η αντιπρόταση των δανειστών περισσότερο δυσκολεύει παρά διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, κυρίως λόγω των απαιτήσεων σε ασφαλιστικά και εργασιακό.

Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr η χορήγηση μόνο της βασικής σύνταξης, που σήμερα βρίσκεται στα 280 ευρώ, για όλους όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά την 30η Ιουνίου και είναι κάτω των 67 ετών, χαρακτηρίζεται ως «αδιανόητη» από στελέχη της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επίσης, σκληρή είναι και η απαίτηση της ύπαρξης ποινής (πέναλτι) για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να κάνουν χρήση των διατάξεων που ισχύουν για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Για το ΕΚΑΣ, μπορεί να προτείνεται η κατάργησή του έως το τέλος του 2019, ενώ η αρχικά οι δανειστές ήθελαν να καταργηθεί έως το 2017, αλλά ταυτόχρονα απαιτούν να υπάρξει άμεση περικοπή του στο 20% των «προνομιούχων» που το λαμβάνουν. Αξίζει να επισημανθεί ότι, θεωρούν ως τέτοιους, χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις έως 850 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, ειδικοί της Κοινωνικής Ασφάλισης παρατηρούν ότι θα πρέπει να κατατεθεί νέος νόμος που θα αλλάζει τα εισοδηματικά, αλλά και τα περιουσιακά κριτήρια που υπάρχουν τώρα, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη περικοπή. Υπολογίζεται ότι το ΕΚΑΣ χορηγείται σε πάνω από 300.000 δικαιούχους, από όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Επίσης, δυσφορία στο υπουργείο Εργασίας, έχει προκαλέσει η απαίτηση να υπάρξει, από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά, εναρμόνιση εισφορών για όλα τα ταμεία, με βάση τις εισφορές του ΙΚΑ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μεγάλοι θιγόμενοι θα είναι οι ασφαλισμένοι αγρότες του ΟΓΑ, αφού θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν.

Σημειώνεται ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη του ΟΓΑ καλύπτεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό (κοντά στο 80%), από το κράτος. Ενδεχόμενη άμεση εναρμόνιση εισφορών στα επίπεδα του ΙΚΑ, υποκρύπτει πιθανή αποχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλέσει σημαντική αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές. Πιο αναλυτικά, η νέα δέσμη μέτρων για εργασιακά και ασφαλιστικό, κωδικοποιείται ως εξής:

-ΕΚΑΣ: Καταργείται έως τα τέλη του 2019. Άμεσα όμως, θα περικοπεί από το «προνομιούχο» 20% των δικαιούχων. Υπολογίζεται ότι φέτος οι δικαιούχοι ΕΚΑΣ αναμένεται να υπερβούν τους 300.000 συνταξιούχους.

-Συνταξιοδοτική δαπάνη: Εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015, δηλαδή 450 εκατ. ευρώ έως 900 εκατ. ευρώ και 1% του ΑΕΠ για το 2016, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ, που σημαίνει περικοπές στις συντάξεις.

-Επικουρικές Συντάξεις: Ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ, το οποίο θα λειτουργεί χωρίς κρατική χρηματοδότηση από την 1η Ιανουαρίου 2015.


-Πρόωρη συνταξιοδότηση: Πλήρη εξάλειψή τους από την 1η Ιουλίου 2015 μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας). Ισχύουν οι αυξημένες ποινές (πέναλτι) για όσους βγουν στη σύνταξη νωρίτερα, ακόμα και εάν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στα ΒΑΕ και οι μητέρες με ανήλικο τέκνο, με προβλήματα αναπηρίας. -Εισφορές: Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρική σύνταξη.

-Σύνταξη: Εφαρμογή της βασικής, αναλογικής σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά, μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους. -Κοινωνικοί πόροι: Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015


-ΣτΕ: Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας για αποκατάσταση των συντάξεων που σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας μπορεί να ξεπερνά και τα 2 δισ. ευρώ.

-Εργασιακά: Να μην γίνει καμία αλλαγή έως το τέλος του 2015 στις συλλογικές συμβάσεις. Οι όποιες παρεμβάσεις αποφασιστούν στο μέλλον, να έχουν τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Να υπάρξει διαβούλευση με το ILO.

Από τον Ιανουάριο του 2016 και μετά προτείνονται οι εξής παρεμβάσεις: -ΟΑΕΕ: Υπολογισμός εισφορών με βάση το πραγματικό εισόδημα. -Ταμεία: Ενοποιήσεις Ασφαλιστικών Ταμείων έως το 2017. -ΟΓΑ: Αύξηση εισφορών ή ενσωμάτωση σε άλλο ταμείο.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης