ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΗΒΑΣ «ΛΑΙΟΣ»: Άνοιξαν οι «Πύλες της Αρχαίας Θήβας»



Εκδόθηκε το πρώτο Ημερολόγιο με τους Αρχαιολογικούς θησαυρούς…
Στην περιφέρεια Στ. Ελλάδας η προγραμματική Σύμβαση για το Καβίρειο…
Στ. Μπένος: «Μικρά βήματα γραφής δείχνουν τον δρόμο του μέλλοντός μας…»
Γ. Βόγλης: «Λαός που αποκόβεται από την ιστορική και πολιτιστική του  ταυτότητα εύκολα γίνεται υπόδουλος»…
Σπ. Νικολάου: «Σύντομα το δρομολόγιο  Αθήνα – Δελφοί θα αλλάξει και θα γίνει Αθήνα – Θήβα Δελφοί»
Μια πρωτοποριακή και ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε, σε μια ιδιαίτερη ημερομηνία 12/12/2012, στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θήβας «ΛΑΪΟΣ»…

«Αγαπάμε τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θήβας και ανοίγουμε τις Πύλες της πόλης» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης και φυσικά οι Πύλες άνοιξαν με την έκδοση ημερολογίου, στις 12 σελίδες του οποίου 12 σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, συνοδευόμενοι από ευρήματα που βρέθηκαν εκεί, αλλά πρώτη φορά βγαίνουν από τις Πύλες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας!
Στον Ιανουάριο απεικονίζεται το ιερό του Ηρακλέους, στον Φεβρουάριο το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο Κολωνακίου,  στον Μάρτιο ο πρωτελλαδικός  Τύμβος του Αμφείου, στον Απρίλιο η Οπλοθήκη του μυκηναϊκού Ανακτόρου, στον Μαϊο τα Βορειοανατολικά νεκροταφεία Θηβών, , στον Ιούνιο το Ιερό του Ισμηνίου  Απόλλωνος, στον Ιούλιο το Θησαυροφυλάκιο του ανακτόρου, στον Αύγουστο το τρόπαιο του Επαμενώνδα, στον Σεπτέμβριο το Καβίρειο Θέατρο, τον Οκτώβριο το Καδμείο, , τον Νοέμβριο ο Ηγεμονικός Τάφος των Καστελλίων και τον Δεκέμβριο το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας…
Σε κάθε αρχαιολογικό χώρο απεικονίζονται τα σπουδαιότερα ευρήματα που βρέθηκαν εκεί, αμφορείς, κοσμήματα χρυσά και με πολύτιμους λίθους,  νομίσματα χρυσά, πήλινες πινακίδες, νομίσματα, εργαλεία, σφραγίσματα με γραφική κ.α ..
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης  οι ηθοποιοί Γιάννης Βόγλης και Χρύσα Διαμαντοπούλου  διάβασαν αποσπάσματα από τα Βοιωτικά του Παυσανία, συνοδευόμενοι από την λύρα  του Απόλλωνα, που απέδωσε θαυμάσια ο Μ. Καραβασίλης, ενώ τους Αρχαιολογικούς χώρους  παρουσίασε ο Αρχαιολόγος Γ. Φάππας..
Η είδηση της ημέρας ωστόσο, ήρθε από τον Στ. Μπένο, σχετικά με την τύχη του Καβιρείου…
«Ετοιμάστηκε η προγραμματική σύμβαση με την κ. Χαραμή, η οποία εντός των ημερών υποβάλλεται στην Περιφέρεια Στ. Ελλάδας προς έγκριση και θα μας δώσει την δυνατότητα να κάνουμε μια πολύ σπουδαία ερευνητική δουλειά , αλλά και τις μελέτες του μνημείου για να το προετοιμάσουμε για το επόμενο ΕΣΠΑ» ενημέρωσε ο κ. Μπένος, είδηση που εμπλούτισε ακόμη περισσότερο ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Μουλκιώτης: «Το Περιφερειακό συμβούλιο  αποφάσισε και ενέταξε στο πρόγραμμα δημοσίων  επενδύσεων 2012  μελέτη προϋπολογισμού 50.000 ευρώ, προγραμματική σύμβαση  για το θέατρο Καβίρειο»…,
«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη , που έρχεται σε συνέχεια  της προγραμματικής σύμβασης  , που έχει συνάψει επίσης η Περιφέρεια για το αρχαίο θέατρο Ορχομενού» επεσήμανε ο κ. Μουλκιώτης, δηλώνοντας: « Παρεμβαίνουμε  όπως μπορούμε με τις λίγες οικονομικές δυνατότητες  που διαθέτουμε, αλλά με την ψυχή και την άποψη που έχουμε  για τον πολιτισμό, όπως  εκφράζεται έμπρακτα  σε όλες τις περιπτώσεις για την  Βοιωτία, την Στερεά Ελλάδα, προκειμένου να αναδειχθεί και να έχει  αυτήν την προμετωπίδα  στο παγκόσμιο στερέωμα»….
 «Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να βλέπεις  το φωτεινό πρόσωπο της χώρας μας  σε τόσο καταθλιπτικές περιόδους.  Συναντάμε κάθε τόσο τους ανθρώπους που θέλουν να αποδείξουν ότι δεν μας αξίζει αυτό που ζούμε, γι’  αυτό και συναντάμε καθημερινά μικρά θύματα , ένα από τα οποία είναι και το Καβίρειο» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, αναφερόμενος  στους «σπουδαίους» ανθρώπους της περιοχής, τους οποίους συνάντησε  αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες, προκειμένου το Καβίρειο Θέατρο, να πάρει την τελική του ευθεία…
«Μιλώ για τον πρόεδρο του «ΛΑΪΟΥ» Τ. Φρούσιο, τον πολύ ενθουσιώδη Δήμαρχο Θηβαίων, τον Περιφερειάρχη Στ. Ελλάδας Κ. Περγαντά και την Α. Χαραμή της Θ’  Εφορίας, με τους οποίους συγκροτήσαμε το πρόγραμμα, το οποίο βήμα – βήμα υπηρετούμε πιστά  και με πολύ αγάπη και πάθος» υπογράμμισε ο κ. Μπένος, χαρακτηρίζοντας το Ημερολόγιο της Αρχαίας Θήβας «καρπό της ενεργοποίησης των πολιτών, οι οποίοι με μικρά βήματα γραφής δείχνουν τον δρόμο του μέλλοντός μας»….
«Πρωτοποριακή και πολύ σημαντική» χαρακτήρισε την έκδοση του Ημερολογίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Μουλκιώτης: «Δημιουργεί νέα δεδομένα στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και μαζί με την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων   της περιοχής της Θήβας και της Βοιωτίας  συνολικά, στην σημερινή συγκυρία,  σε αυτή την κρίσιμη  στιγμή,  δίνει το στίγμα  της πολιτιστικής αναγέννησης» είπε συγχαίροντας  τόσο τον ΛΑΙΟ όσο και όλους  τους συντελεστές εμφανείς και αφανείς…
Διπλά τυχερός της ημέρας, ωστόσο, ήταν ο εορταζόμενος Δήμαρχος Θηβαίων Σπ. Νικολάου, όχι γιατί εισέπραξε τις ευχές από όλους τους παρευρισκόμενους, αλλά γιατί είδε τις Πύλες της Θήβας να ανοίγουν διπλά, με Ημερολόγιο και Καβίρειο γιατί πληροφορήθηκε την είδηση του Καβιρείου Θεάτρου  από την μια και είδε τις Πύλες της Θήβας να ανοίγουν από την άλλη, δίνοντας του την ευκαιρία να τις ανοίξει διάπλατα στην συνέχεια ο ίδιος…
«Σε αυτές τις δύσκολες ημέρες, πρέπει  να δώσουμε σημασία μεγάλη  στον πολιτισμό, που είναι η βαριά βιομηχανία της πατρίδας μας. Έπρεπε από καιρό να είχαμε ανοίξει τις Πύλες , όμως ποτέ δεν  είναι αργά» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Θηβαίων, δηλώνοντας στο πλευρό όλων των φορέων και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του με το άνοιγμα του Μουσείου την επόμενη χρονιά, «να γίνει επιτέλους πραγματικότητα» αυτό που ο ίδιος έλεγε στην αρχή της θητείας του, να αλλάξει δηλαδή, «το δρομολόγιο  Αθήνα – Δελφοί και επιτέλους να γίνει Αθήνα – Θήβα Δελφοί»!
«Θεωρώ ότι δεν έχουν κατανοήσει την βαρύτητα της εκδήλωσης, η οποία  αποτελεί ένα βήμα  προς την  αναβάθμισης της Θήβας, , διότι η ανάδειξη των αρχαιοτήτων της πόλης μας είναι  ο μόνος τρόπος για να πάρει  η Θήβα την πραγματική της διάσταση  σαν πόλη στην σύγχρονη Ελλάδα, που είναι αυτό που δικαιούται από την μακρόχρονη ιστορία της» τόνισε  ο Στ. Χαλβατζής, χαρακτηρίζοντας «πάρα πολύ σημαντική» την   παρέμβαση της Περιφέρειας για το Καβίρειο, καθώς «δίνει το δικαίωμα σε όλους μας να ελπίζουμε  ότι  σιγά – σιγά η Τ.Α αποκτά τον πραγματικό της ρόλο»…
«Οι Δρόμοι του Παυσανία, δεν πλέον μυθολογία αλλά ιστορικά γεγονότα και τώρα όσο ποτέ άλλοτε είναι ανάγκη,  κυρίως οι νέοι,  να ξαναβρούν την άκρη του νήματος,  γιατί θα πρέπει  να ξαναγυρίσουν όχι  στο παρελθόν με την αρχαιολαγνεία,  αλλά την γνώση που υπήρχε  και από εκεί να ξεκινήσουν» επισημαίνει ο Γ. Βόγλης, υπογραμμίζοντας: «Λαός που έχει αποκοπεί  από την ιστορική και πολιτιστική του  ταυτότητα ευκολότερα γίνεται υπόδουλος»…
Ο συμπαθέστατος ηθοποιός καυτηριάζει τον τρόπο διδασκαλίας στα Σχολεία των Αρχαίων Ελληνικών, θεωρώντας ότι «αυτό που διδάσκεται στα δεν είναι η ουσία της Αντιγόνης, παρά η ουσία του συντακτικού, των ρημάτων , του υποκειμένου και αντικειμένου. Έπρεπε να μεγαλώσω και να ανατρέξω στις μεταφράσεις του Γρυπάρη για να ανακαλύψω τι ακριβώς ήταν η Αντιγόνη» υπογραμμίζει,  προτείνοντας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να μαθαίνουν πρώτα την ουσία και στην συνέχεια τα υπόλοιπα…
«Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε,   η πηγή ενέργειας είναι οι ρίζες μας. Θα πρέπει πρώτα απ’  όλα η νεολαία μας  και μετά όλοι οι υπόλοιποι να αποκτήσουμε την γνώση,   την οποία σκόπιμα έχουν αποκρύψει  από την νέα γενιά και αυτή είναι  η πολιτιστική μας κληρονομιά, είναι οι ρίζες μας και από εκεί θα πρέπει να αντλήσουμε δύναμη  για να πορευτούμε στο μέλλον» τόνισε ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Θήβας «ΛΑΪΟΣ» Αν. Φρούσιος, ευχαριστώντας την Δ/ντρια της Θ΄ Εφορίας Κλασσικών Αρχαιοτήτων  Θήβας Α. Χαραμή για την  βοήθεια της, τους Αρχαιολόγους, το τμήμα Φωτογραφίας του ΛΑΪΟΥ , που έκανε πολύ σημαντική δουλειά, τους φίλους (Στ. Μπένο, Γ. Βόγκλη , Χρ. Διαμαντοπούλου, καθώς και όλους τους ανώνυμους και επώνυμους, που «κατέθεσαν ψυχή,   για να γίνει το εντυπωσιακό ημερολόγιο»…
Ο πρόεδρος του «ΛΑΪΟΥ» μάλιστα, προέτρεψε όλους τους συμπολίτες του να το αποκτήσουν, καθώς είπε, πως «είναι πολύ σημαντικό μπει στα σπίτια όχι μόνο των Θηβαίων αλλά  όλων των Βοιωτών»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης