Ελαιοτριβεία! «Βγάζουν το λάδι» των… ελαιοπαραγωγών!Δια χειρός Αλιθέρση
Ενώ φέτος θα  μπορούσε να είναι μια πολύ καλή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς, λόγω υπερπαραγωγής ελιάς, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Οι λόγοι αφενός έχουν σχέση με το υψηλότατο κόστος παραγωγής και αφετέρου με τις εξευτελιστικές τιμές –τις περισσότερες φορές κάτω και του κόστους-   στις  οποίες οι έμποροι παίρνουν το προϊόν τους.

Ειδικά για φέτος, στην αύξηση του κόστους παραγωγής, εκτός των υπέρογκων τιμών  των καυσίμων, των φαρμάκων, των λιπασμάτων και άλλων παραγόντων που έχουν σχέση με την παραγωγή, συμβάλλουν και οι υπέρογκες αυξήσεις, που επέβαλαν οι ιδιοκτήτες  των ελαιοτριβείων στην  παραγωγή του λαδιού.
Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοήσει ότι και τα ελαιοτριβεία, όπως και οι υπόλοιπες μικρές επιχειρήσεις,  χτυπιούνται  άγρια από τη υψηλή φορολογία και όχι μόνο, που επιβάλλει η κυβερνητική πολιτική. Εάν συνεχιστεί αυτή η πορεία, όλες οι μικρές επιχειρήσεις -άρα και  τα ελαιοτριβεία-  οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο. Όμως, σε καμιά περίπτωση κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει την απόφαση των ιδιοκτητών τους για την υπέρογκη αύξηση των  αμοιβών  τους.
Συγκεκριμένα, αυτή η αύξηση  ξεκινά από 30% και  σε αρκετές περιπτώσεις ιδιαίτερα σε περιοχές της Βόρειας  Ελλάδας, όπως στην Κεντρική   Μακεδονία, ξεπερνά και το 100%. Δηλαδή,  ενώ πέρυσι τα ελαιοτριβεία έπαιρναν περίπου το 10% επί της παραγωγής λαδιού, φέτος έχουν ξεπεράσει το 20%. Δηλαδή για κάθε πέντε ελιές που μαζεύει ο παραγωγός, τη μία πρέπει να τη δώσει στο ελαιοτριβείο! Και αν υπολογιστούν   συνολικά τα έξοδα που απαιτούνται για την παραγωγή, σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτεται  το κόστος της, από την πώληση του προϊόντος.
Από ότι φαίνεται, οι  ελαιοτριβείς, αντί να αντισταθούν στην άδικη φορολογία που τους επιβάλλεται,  βρήκαν έναν πολύ εύκολο τρόπο όχι μόνο να καλύψουν την αύξηση των εξόδων τους αλλά και να αυξήσουν σημαντικά  τα κέρδη τους, χτυπώντας στην κυριολεξία τον παραγωγό και δυστυχώς  ερχόμενοι αντιμέτωποι στην ουσία με το φυσικό τους σύμμαχο. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια τους απόφαση. Και βέβαια, για να έχουν λόγο ύπαρξης,  αυτοί θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι, που  θα   προστάτευαν τον παραγωγό,  μιας και  η… «ευνομούμενη» πολιτεία μας  παρέχει…  προστασία  στους τραπεζίτες, στους  μεγαλοεπιχειρηματίες,   στους καναλάρχες, στους μαυραγορίτες!
Σήμερα, το ίδιο το  κράτος  είναι αυτό που   ληστεύει με τον πιο άγριο τρόπο τους πολίτες του και ο παραγωγός είναι αυτός,  που είναι  πρώτος  στο στόχαστρο του σημερινού κράτους. Πέραν των άλλων οι κυβερνώντες δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα, ώστε να αναπτύσσονται τάσσεις αλληλοεξόντωσης μεταξύ αυτών που πλήττονται από τη βάρβαρη αυτή πολιτική.
Και αυτό που κάνουν σήμερα οι ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων, τσιμπώντας το δόλωμα, δεν είναι τίποτα άλλο από το   να πριονίζουν με τα ίδια τους τα χέρια το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται. Εκμεταλλεύονται για πρόσκαιρο κέρδος αυτούς στους οποίους οφείλουν την ύπαρξή  τους, τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι στημένοι στη γωνία βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού δεν έχουν άλλη επιλογή από το να οδηγήσουν το προϊόν τους στα ελαιοτριβεία.          
Θα ήταν ευχής έργο  οι ελαιοτριβείς  να «έβγαζαν  το λάδι» –μαζί και με τη δική μας βοήθεια- εκείνων που μας οδήγησαν, βάσει συγκεκριμένου σχεδίου, στη σημερινή κατάσταση.  Όταν όμως επιλέγουν να «βγάζουν το λάδι» των ελαιοπαραγωγών, ας γνωρίζουν ότι δεν θα είναι μακριά και η σειρά τους!
Ας μην ξεχνάμε ότι ο στόχος των κρατούντων  είναι να διαφεντεύουν τη γη και τον πλούτο οι λίγοι και εκλεκτοί.  Για μας τους υπόλοιπους  έχουν άλλα σχέδια, που σήμερα ο καθείς μας οφείλει να γνωρίζει και φυσικά να παίρνει  τις αποφάσεις του.gkordis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411
Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης