Ολοκληρώνονται τέλος του μήνα οι ανασκαφές στην περιοχή του Ισμηνίου Λόφου στη Θήβα, από το Αμερικανικό πανεπιστήμιο Bucknell


Ολοκληρώνεται την Παρασκευή και η Τρίτη περίοδος ανασκαφών του Αμερικανικού πανεπιστήμιου Bucknell, στην ιστορική περιοχή του Ισμηνίου Λόφου στη Θήβα.

Οι καθηγητές κλασικών σπουδών του Bucknell, Stephanie Larson και Kevin Daly,μαζί με μια ομάδα μαθητών,και δύο Έλληνες συνεργάτες του πανεπιστήμιου για έξι εβδομάδες πραγματοποίησαν ανασκαφές με την συνεργασία του κ. Αραβαντινού πρώην  Έφορο Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Βοιωτίας,της Ελληνικής κυβέρνησης, και τη στήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται κυρίως από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», με δωρεά ύψους $350,000 και διάρκειας τριών ετών. Στηρίζεται επίσης με συνεισφορά από το Gladys Delmas Foundation, το Loeb Library Foundation και το Πανεπιστήμιο Bucknell. Οι Larson και Daly προσπαθούν να εξασφαλίσουν περαιτέρω συνεισφορές, προκειμένου να συνεχίσουν το έργο πέραν του 2013.

«Πρόκειται για μία μεγάλη στιγμή, η οποία μπορεί να σηματοδοτήσει μία νέα εποχή εξερεύνησης και κατανόησης της αρχαιολογίας και της πολιτιστικής ιστορίας της σημαντικής αυτής πόλης-κράτους της αρχαίας Ελλάδας», δήλωσε η Stephanie Larson.

«Η σημασία του Ισμηνίου ως χώρου προς εξερεύνηση είναι εξαιρετική» προσέθεσε ο Kevin Daly. «Αρχαίες πηγές από ένα ευρύ φάσμα χρονολογικών περιόδων μαρτυρούν τη συνεχιζόμενη χρήση του Ισμηνίου ως ενός από τα κύρια ιερά των αρχαίων Θηβών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο χώρος έχει τεράστια αρχιτεκτονική, λογοτεχνική και θρησκευτική σημασία από τη δεύτερη χιλιετία πΧ και έπειτα».

«Η εξερεύνηση του ιερού και της οδού που οδηγεί σε αυτόν από την πόλη μπορεί να αποκαλύψει σημαντικά αφιερώματα από την περίοδο της πιο έντονης δραστηριότητας του ιερού (από τον 7ο ως τον 4ο αιώνα π.Χ.), όταν λειτουργούσε ως ο κύριος ανταγωνιστής στον ελλαδικό χώρο του ιερού του Απόλλωνα στους Δελφούς», δήλωσε η Stephanie Larson.

Η Larson, είναι ερευνήτρια της ιστορίας της αρχαίας Βοιωτίας, και ο Daly, αρχαιολόγος πεδίου και επιγραφολόγος με ειδίκευση στην Ελλάδα

Στα δύο χρόνια (τρεις περιόδους των έξι εβδομάδων) των ανασκαφών, έχουν φέρει στο φως τρεις τάφους υστεροβυζαντινή περίοδος  (13ος-14ος αιώνας μ.Χ.). Εντόπισαν και έσκαψαν έναν τάφο της 2ης χιλιετίας π.Χ.  (Μυκηναϊκή περίοδος).  Μια σειρά από τάφους (7ος αιώνας μ.Χ.) πάνω από είκοσι τον αριθμό. Καθάρισαν την δυτική πλευρά του Ναού προκειμένου να τον αφήσουν όπως ήταν μετά τις ανασκαφές 1917. Δημιούργησαν μια αποτύπωση, ένα ψηφιακό δίκτυο το οποίο θα είναι χρήσιμο για μελλοντικές ανασκαφές, καθώς όλα θα μπορούν να απεικονίζονται. Κατέγραψαν όλες τις εργασίες σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στους χώρους εργασίας. Μέτρησαν και κατέγραψαν το εκτεθειμένο κομμάτι του Ναού ώστε να δημιουργήσουν ένα νέο σχέδιο του Ναού. Κατέγραψαν άλλα στοιχεία όπως τοίχοι από διάφορες περιόδους, και μοσχεύματα στο βραχώδες υπόστρωμα που μπορεί να σχετίζονται με τον Ναό του Απόλλωνα.

Είναι πιθανό να συνεχίσουν το πρόγραμμα για δύο σεζόν ακόμη 2014-2015.

Νίκος Χατζηδούρος

ThivaPost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης