Πρωτ. Σπυρίδων Βασιλάκος: Κάποτε δεν είχαμε πατρίδα, είχαμε Έλληνες. Σήμερα έχουμε πατρίδα, αλλά δεν έχουμε Έλληνες!

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου
Ας κάνει ο καθένας μας αυτήν την ερώτηση στον εαυτό του: γιατί πολεμήσαμε, γιατί αγωνιστήκαμε, γιατί ζήσαμε; Κι εκεί θα...
καταλάβουμε πόσο κενοί, άδειοι, φτωχοί είμαστε.

Επετειακή εκδήλωση, αφιερωμένη στους άγνωστους  αγωνιστές και τους ηρωικούς μάρτυρες του έπους του 1940, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28η Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Μίλησε  ο Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Βασιλάκος, Διευθυντής του Ρ/ Σ «Βοιωτική Εκκλησία», ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «1940 – 1944: Η μνήμη η ιστορική που αντιστέκεται σε καιρούς λήθης».

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του τρίμηνου προγράμματος καθημερινών δράσεων και εκδηλώσεων του Ιερού Ναού, με τον γενικό τίτλο: «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Είναι ιδιαίτερη ημέρα η σημερινή, είναι ημέρα μνήμης, τόνισε στην αρχή του λόγου του ο ομιλητής. Ο άνθρωπος έχει δημιουργηθεί για να καλλιεργεί την μνήμη. Και όταν θυμάται, τότε πραγματικά μπορεί να λατρεύει τον Θεό, να σέβεται τον άνθρωπο κι έτσι αποκτά ποιότητα η ίδια του η ζωή.

Σήμερα η ημέρα μας θυμίζει πόλεμο. Και γι᾽ αυτό πρέπει να δούμε την ρίζα του πολέμου. Πότε ξεκινά ο πόλεμος, πότε για πρώτη φορά καταγράφεται στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους.

Ο πρώτος πόλεμος, σημείωσε ο π. Σπυρίδων, θα λέγαμε ότι είναι η πτώση του ανθρώπου. Όταν ο άνθρωπος πέφτει, χάνει το ύψος της αγάπης και τότε βρίσκεται σε μια εσωτερική εμπόλεμη κατάσταση.

Ο πόλεμος είναι γεγονός που ξεκινάει μέσα από τον άνθρωπο και μετά εκδηλώνεται και εκφράζεται από τον έναν άνθρωπο στον άλλο και στην κτίση ολόκληρη.

Ο Θεός είναι η ειρήνη. Τι έχασε με την πτώση του ο άνθρωπος; Έχασε τον Θεό, δηλαδή την ειρήνη. Η απώλεια της ειρήνης έφερε ως αποτέλεσμα την ταραχή. Μια ταραχή εσωτερική η οποία εκδηλώνεται πλέον και εξωτερικά.

Ποια είναι η πρώτη πολεμική πράξη; Απαντά ο π. Σπυρίδων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης