Η Ελληνική πόλη με τους νερόμυλους, τους καταρράκτες, τα πέτρινα γεφύρια και τα τεράστια αιωνόβια πλατάνια. Παραμυθένια!


Να φύγεις από την πόλη σου για να επισκεφτείς μια άλλη πόλη; Στην περίπτωση της Λιβαδειάς, της πρωτεύουσας του νομού Βοιωτίας, αξίζει τον κόπο και.. με το παραπάνω. Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες, πρόκειται για έναν τόπο μοναδικής ομορφιάς.
Στην Κρύα οι Νερόμυλοι, οι μικροί καταρράκτες, τα πέτρινα γεφύρια και τα τεράστια αιωνόβια πλατάνια συνθέτουν ένα τοπίο εξαίσιου κάλλους.
Και το κυριότερο, η τουριστική εκμετάλλευση είναι ήπια χωρίς να αλλοιώνει τη φυσική ομορφιά του τοπίου.



Έτσι, μπορεί κάποιος να περπατήσει με τα παιδιά του μέσα στο λιθόστρωτο, να καθίσει πάνω σε κάποιο από τα πέτρινα γεφυράκια ακούγοντας το απίστευτο κελάρυσμα του νερού ή ακόμη και να βρέξει τα πόδια του στα γάργαρα νερά κατηφορίζοντας τα σκαλιά που υπάρχουν σε ορισμένα σημεία της διαδρομής.
Την Κρύα θα τη δείτε με άλλο μάτι αν μάθετε ότι τα τρεχούμενα νερά που διασχίζουν και υδροδοτούν την πόλη και σχηματίζουν καταρράκτες, ρυάκια και κανάλια είναι το θρυλικό ποτάμι Ερκυνα, το δεύτερο θηλυκό της χώρας μαζί με τη Νέδα στη Μεσσηνία.

Γιατί θρυλικό; Γιατί χάρη σε θρύλο ονομάστηκε έτσι, από τη νύμφη που λέγεται ότι έπαιζε εδώ με την Περσεφόνη και τη χήνα τους, η οποία τους ξέφυγε και κρύφτηκε σε σπηλιά πίσω από έναν βράχο.
Όταν οι δύο νύμφες τον μετακίνησαν, τα νερά που ξεπήδησαν δημιούργησαν τον ποταμό.

Αυτό τον μύθο αναπαριστά και το γλυπτό που θα δείτε στα νερά της, μόνο που δεν είναι αρχαίο. Το φιλοτέχνησε και δώρισε στην πόλη το 2000 ο μόνιμος κάτοικος και γλύπτης Σπύρος Γουργιώτης.

Η Κρύα είναι παραπάνω από γραφική, με ψηλά πλατάνια, πέτρινα βιομηχανικά κτίρια στις όχθες και τοξωτά γεφύρια που κατασκευάστηκαν την εποχή της Τουρκοκρατίας αλλά μπορείτε ακόμα να διασχίσετε για να περάσετε πάνω από τα νερά.


Ο νερόμυλος και η νεροτριβή, που φωτογραφίζονται περισσότερο, λειτουργούσαν ως τα μέσα του 20ού αιώνα και μαζί με δύο κλωστήρια, ένα εκκοκκιστήριο βάμβακος και μερικά εργοστάσια στην έξοδο της πόλης έπαιρναν όλα ενέργεια από τη δύναμη του ποταμού.

Η Ελληνική πόλη με τους νερόμυλους, τους καταρράκτες, τα πέτρινα γεφύρια και τα τεράστια αιωνόβια πλατάνια. Παραμυθένια!
Μια ανεπανάληπτη εμπειρία που αξίζει να την ζήσεις.

Το όλο τοπίο γαληνεύει απίστευτα μικρούς και μεγάλους, σε σημείο που δεν θες να φύγεις. Τρανή απόδειξη πως μπορεί να συνυπάρξει το αυθεντικό φυσικό τοπίο και η οργανωμένη πόλη, χωρίς η δεύτερη να το αλλοιώνει.
dinfo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης