Ο Κορινθιακός δεν ησυχάζει..




http://www.zougla.gr/
Ανησυχία επικρατεί στους κατοίκους που παραθερίζουν στον ανατολικό Κορινθιακό σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα.

Οι ερωτήσεις που αποστέλλουν οι αναγνώστες του zougla.gr είναι πολλές και ο δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας απαντά σε αυτές.

Ερώτηση:

Καλημέρα σας κύριε Χουλιάρα. Συμπεραίνω τις τελευταίες ημέρες μία πολύ έντονη σεισμική δραστηριότητα σε ενεργά ρήγματα της δυτικής Αττικής και κοντά στο ρήγμα της Πάρνηθας που έδωσε το σεισμό των 5,9R το 1999.

Μελετάτε το φαινόμενο αυτό και αν ναι θεωρείται πως υπάρχει μία ύποπτη σεισμική έξαρση στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου και της ανατολικής Αττικής; Γιατί κανείς δεν αναφέρει το παραμικρό για τις καταγεγραμμένες από τους σεισμογράφους μικρές σε μέγεθος σεισμικές δονήσεις. Αυτό δεν αφορά φυσικά τους σεισμολόγους αλλά τα ίδια τα κανάλια που δεν ενημερώνουν καθόλου. Θα ήθελα αν γίνεται μία τεκμηριωμένη επίσημη απάντηση από εσάς.

Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση:

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται αυξημένη μικροσεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Ανατολικού Κορινθιακού. Η τωρινή δραστηριότητα χαρακτηρίζετε από επιφανειακούς σεισμούς με μικρά μεγέθη και τα επίκεντρα των σεισμών εστιάζονται στις περιοχές νότια από τη Θήβα και ανατολικά από τα Βίλλια, Πόρτο Γερμενό, Πλαταιές.

Σας επισημάνω ότι η περιοχή δεν σχετίζεται με το ρήγμα της Πάρνηθας και τον σεισμό του 1999. Η συγκεκριμένη περιοχή του Ανατολικού Κορινθιακού, που είναι κοντά στις Αλκυονίδες Νήσους, έχει στο παρελθόν δώσει ισχυρούς σεισμούς όπως και την σεισμική ακολουθία που έγινε το 1981, αλλά υπάρχει επίσης καταγεγραμμένη σεισμική δραστηριότητα από ισχυρούς σεισμούς πιο βόρεια, στις περιοχές του Καπαρελίου και των Θηβών (Βλέπε Χάρτη).


Παρόμοιες μικροσεισμικές δραστηριότητες έχουν εμφανισθεί στην ίδια περιοχή τα τελευταία χρόνια και είχαν διαρκέσει αρκετές εβδομάδες χωρίς ευτυχώς να δημιουργήσουν προβλήματα. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα παρακολουθείτε από το Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο που συντονίζει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πληροφορίες για κάθε σεισμό σε πραγματικό χρόνο και την εξέλιξη του φαινομένου, μπορούμε να βλέπουμε στην ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού στοwww.gein.noa.gr.



Με εκτίμηση

Δρ. Γ. Χουλιάρας
Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας Ε.Α.Α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης