Ο Γιώργος Λεκάκης στην εκδήλωση του συλλόγου "Φροντιστήριο Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας" στη Θήβα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΚΑΚΗΣ: Οι Γερμανοί μας χρωστούν 1,2 τρις ευρώ

Kι όμως: Mας χρωστούν, δεν τους χρωστάμε! 1,2 τρις ευρώ, είναι το σημερινό χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα! 

Μια ομιλία καταπέλτη παρακολούθησαν όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα "Αλ.Κοφίνης" του συνεδριακού κέντρου Θηβών, από τον διακεκριμένο δημοσιογράφο - συγγραφέα - λαογράφο κ. Γιώργο Λεκάκη, στα πλαίσια της ημερίδας που διοργάνωσε ο σύλλογος "Φροντιστήριο Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας"

Ερέθισμα για την ημερίδα υπήρξε το βιβλίο του του κ. Λεκάκη «Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί Κατοχής»

Ο κ. Γιώργος Λεκάκης ανέλυσε με ατράνταχτα στοιχεία το χρέος της ναζιστικής Γερμανίας, τις δημεύσεις, τις επιτάξεις και τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων της χώρας, τις λεηλασίες του εθνικού μας πλούτου, τις καταστροφές των εθνικών υποδομών, και τις απίστευτες θηριωδίες που διέπραξαν οι Ναζί.
Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 1946 στο Παρίσι, η Διασυμμαχική Επιτροπή 19 χωρών της Ευρώπης, καταλόγισε στην Γερμανία να πληρώσει στην Ελλάδα για τις καταστροφές που υπέστη, το ποσό των 7,1 δις δολαρίων, αντί των 14.5 δις ευρώ, που είχε ζητήσει η Ελλάς. Σημερινή αξία; 108 δις ευρώ, χωρίς τους τόκους!


Όμως ο πίνακας του χρέους, δε σταματάει εκεί και περιλαμβάνει ακόμα: 
- Το αναγκαστικό δάνειο: Οι Γερμανοί πλήρωσαν τις πρώτες δύο, από τις 50 περίπου συνολικά δόσεις. Το υπόλοιπο ποσό που μας οφείλεται, με βάση τη σημερινή αξία, ανέρχεται σε 54 δις ευρώ, χωρίς τους τόκους!
-Αρπαγή του 51% των μετοχών των ΔΕΚΟ και όλων των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων. 
-Διατροφή των στρατευμάτων κατοχής: Σύνολο 670.000 στρατιώτες (γερμανικός, ιταλικός, βουλγαρικός). Κατ΄ εξαίρεση και μόνη η Ελλάδα, διάτρεψε την στρατιά Africa Corps, με 8 δις δραχμές το μήνα!
-Πλαστά χαρτονομίσματα που κυκλοφορούσαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα. Η χώρα μας αναγκάστηκε να τα εξαγοράσει τον Αύγουστο του 1941, έναντι 530.894 χρυσών λιρών Αγγλίας!
- Ληστεία ελληνικών νομισμάτων
- Δημεύσεις: Το 10% της αγροτικής παραγωγής, (μόνο από τα καπνά, κέρδισαν 1.4 δις γερμανικά μάρκα), ορυκτά, πετρέλαιο, κάρβουνο. 
- Επιτάξεις (σχολεία, ξενοδοχεία, νοσοκομεία κ.ά), 
- Κατασχέσεις (μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς, ληστείες οικιών) 
- Αρπαγές και καταστροφές, μεγάλου μέρους της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας
- Ολοκαυτώματα 
Όλα αυτά, ανεβάζουν το συνολικό λογαριασμό της Γερμανίας προς την Ελλάδα, στο ιλιγγιώδες ποσό του 1.2 τρις ευρώ! 



Την διάλεξη άνοιξε ο εκπρόσωπος τύπου κ.Νίκος χατζηδούρος, και στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιώργος Πέππας, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους, ενώ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του Δημάρχου Θηβαίων κ.Σπύρο Νικολάου, και γενικότερα της δημοτικής αρχής, για την απουσία τους στην εκδήλωση.

Τον λόγο ακόμη πήραν: o πρώην Βουλευτής Βοιωτίας κ. Γεώργιος   Κατσιμπάρδης, ο Καθηγητής Αρχαιολογίας κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος, οι οποίοι τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.

Ακόμη στην εκδήλωση παραβρέθηκαν:  ο πρώην Πρόεδρος τού Δημοτικού Συμβουλίου τού Δήμου Θηβαίων κ. Γεώργιος  Κατσέλης, ο πρόεδρος του Συλλόγου "Φίλων του Βιβλίου" Θήβας Δημήτρης Αλεξάνδρου, η πρόεδρος του συλλόγου Συμβολαιογράφων Θήβας  Παπαϊωάννου –Σαρρή Αγγελική, ο  πρόεδρος του συλλόγου ταξί Θήβας κ. Σωτήριος Καραμαγκιώλης



Όλα αυτά σε μια αίθουσα που έλαμψε η απουσία τόσο της Δημοτικής αρχής, όσο και η προσέλευση του κόσμου.


Ευχαριστούμε τον χορηγό της εκδήλωσης: Ξενοδοχείο Φιλοξενία.

Ευχαριστούμε το φωτογραφείο Χρήστος Μακρυπούλιας, για τον τεχνικό εξοπλισμό.

Ευχαριστούμε τις εφημερίδες "Βοιωτική ώρα" & "Σκυτάλη" τα blog "Βοιωτικό Περισκόπιο" & "Θήβα GR".







"Φροντιστήριο Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης