Αρχίζουν τα … δύσκολα για τη Βιβλιοθήκη ΘήβαςΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΘΗΒΑΣ

Σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται η ανακατασκευή και συντήρηση του παλιού Δημαρχείου Θήβας (Δράκειος Δημοτική Βιβλιοθήκη). Η απόφαση του Δήμου είναι να λειτουργήσει στο χώρο αυτό η δημοτική βιβλιοθήκη. Πρόκειται για σωστή απόφαση μιας και αυτή ήταν η πρόθεση του δωρητή και η αρχική χρήση του κτιρίου.
Από εδώ και πέρα, όμως, αρχίζουν τα … δύσκολα.
1) Η δημοτική βιβλιοθήκη έχει μόλις μία βιβλιοθηκονόμο που πρέπει να οργανώσει τη μετακόμιση από την οδό Αμφίονος όπου …«στεγάζεται» σήμερα στο κτίριο της οδού Πινδάρου. Έργο δύσκολο έως αδύνατο.
2) Δεν έχει γίνει μελέτη χώρων στο καινούργιο κτίριο. Θα υπάρχει αίθουσα παιδικού βιβλίου; Θα εκτεθούν όλα τα βιβλία σε ράφια; Θα χωρέσουν; Έχει γραφτεί στον προϋπολογισμό του Δημοτικού Οργανισμού Θήβας ποσό και κωδικός για νέα επίπλωση και λοιπό εξοπλισμό; Πείτε με καχύποπτο, αλλά αμφιβάλλω.
3) Έχει ξεκινήσει να φτιάχνεται κανονισμός λειτουργίας; Θα λειτουργεί απογευματινές ώρες προκειμένου να εξυπηρετεί το πιο δυναμικό του κοινό, τους μαθητές οι οποίοι τα πρωινά είναι στις σχολικές αίθουσες; Ξαναπείτε με καχύποπτο αλλά …

Θεωρώ ότι χρειάζεται να σηκωθούν τα μανίκια από τον αρμόδιο οργανισμό (ΔΟΘ) και να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα την πρόκληση που ανοίγεται μπροστά του. Απαιτείται να ζητηθούν μόνιμοι διορισμοί βιβλιοθηκονόμων ή- έστω- προγραμματισμός της δημοτικής αρχής για πρόσληψη αρκετών συμβασιούχων από προγράμματα ΕΣΠΑ ή ΟΑΕΔ. Χρειάζεται να ξεκινήσουν συνεργασίες με συλλόγους, φορείς, άτομα και πιθανούς χρηματοδότες ώστε να έχουμε μια δημοτική βιβλιοθήκη που να λειτουργεί σωστά και να ικανοποιεί τις ανάγκες των αναγνωστών (μαθητών , ενηλίκων, ερευνητών κ.λ.π). Να μπορεί να οργανώνει εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, να μπορεί να εμπλουτίζεται με νέες εκδόσεις, να μπορεί να γίνει πόλος έλξης για την ευρύτερη περιοχή.


Ηλίας Τραμπάκουλοςhttp://permisospress.blogspot.gr/2016/02/blog-post_993.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411
Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης