Η γενιά μπούμερανγκ ταλαιπωρεί τους γονείς της

Η «γενιά μπούμερανγκ» επιβαρύνει τη ζωή των γονιών της, διαπιστώνει νέα μελέτη.

Η γενιά μπούμερανγκ είναι οι νέοι ενήλικοι που αποφοιτούν από το Λύκειο και το Πανεπιστήμιο, στον 21ο αιώνα. Απέκτησαν αυτό το όνομα γιατί αφού έφυγαν από το σπίτι των γονέων τους, κατακτώντας για λίγο την ανεξαρτησία τους, τώρα αναγκάζονται να επιστρέψουν και πάλι στο σπίτι του πατέρα και της μητέρας τους, ηττημένοι από την κρίση. Να διευκρινήσουμε ότι ο όρος αφορά μόνο εκείνους τους νέους που ξαναγυρνούν στο πατρικό τους και όχι όλους τους νέους. Το φαινόμενο, παραδόξως, παρατηρείται κυρίως στο φάσμα της μεσοαστικής τάξης.

H γενιά των μπούμερανγκ

Τελικά, δεν είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα, αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου 1,23 εκατ. νέοι ηλικίας 25 -34 ετών από 17 ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκει καταφύγιο στην πατρική εστία.


Νέα μελέτη από το London School of Economics και το Πανεπιστήμιο του Essex, διαπιστώνει ότι η επιστροφή των ενήλικων νεαρών ατόμων προκαλεί μια σειρά δυσάρεστων αλλαγών στην ποιότητα ζωής των γονιών. Αλλάζει δραματικά η καθημερινότητά τους, ανατρέπεται ο σχεδιασμός και το πρόγραμμά τους. «Είναι σαν να προσβάλλονται ξαφνικά από μια ασθένεια της τρίτης ηλικίας όπως π.χ. απώλεια της δυνατότητας να περπατούν ή να ντύνονται» εξηγούν οι ειδικοί

«Όταν τα παιδιά εγκαταλείπουν το πατρικό τους, βελτιώνονται οι συζυγικές σχέσεις και οι γονείς βρίσκουν μια νέα ισορροπία. Απολαμβάνουν αυτό το στάδιο της ζωής, ανακαλύπτουν νέα χόμπι και δραστηριότητες. Όταν όμως τα ενήλικα παιδιά επιστρέφουν, είναι σαν να παραβιάζεται αυτή η ισορροπία» αναφέρει ο δρ Marco Tosi του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του LSE.

Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών της Βρετανίας, περίπου το ένα τέταρτο των νεαρών ενηλίκων στη Βρετανία ζουν με τους γονείς τους, αριθμός-ρεκόρ από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 1996. Εάν αυτό συνεχιστεί, άλλοι 500.000 νέοι αναμένεται να επιστρέψουν στο πατρικό τους την επόμενη δεκαετία, ενώ 100.000 δεν προβλέπεται να φύγουν ποτέ.

Για διαπιστώσουν τον αντίκτυπο που έχει η γενιά μπούμερανγκ στους γονείς, οι ερευνητές του LSE μελέτησαν τα δεδομένα της ποιότητας ζωής 1.070 γονέων σε 17 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ 2007 και 2015.

Η ποιότητα της ζωής «μετρήθηκε» με αισθήματα ελέγχου, αυτονομίας, απόλαυσης και αυτοπεποίθησης στην καθημερινή ζωή. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι η ποιότητα ζωής των γονιών χειροτέρεψε όταν ένα ενήλικο παιδί επέστρεψε στη «φωλιά» του, ανεξάρτητα από τον λόγο της επιστροφής του. Να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στις περιπτώσεις που άλλα παιδιά ζούσαν ακόμα στο σπίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης