"Εγκαίρως ο Δήμαρχος Αλιάρτου είχε προειδοποιήσει"

Το Permissospress ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκαμε υπόμνημα του Δημάρχου Αλιάρτου από 6-6-2013προς τον εισαγγελέα και τον Αστυνομικό Διευντή Βοιωτίας  σχετικά με την ελλιπή Αστυνόμευση στο Δήμο και το δημοσιοπούμε


ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Του Δημάρχου Αλιάρτου

ΠΡΟΣ
1.    Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς
2.    Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας


Θέμα: Προβλήματα από την παραβατικότητα των Ρομά (τσιγγάνων)
           και ανάγκη αυξημένης αστυνόμευσης στο Δήμο Αλιάρτου
    
Δια του παρόντος υπομνήματος θέτω υπόψη σας την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Αλιάρτου σε σχέση με την παραβατικότητα των (Ρομά) τσιγγάνων και την ανάγκη αυξημένης αστυνόμευσης.

Με το από 20/7/2011 υπόμνημά μου προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με θέμα «Αστυνόμευση Δήμου Αλιάρτου» ενημερώνω για τα προβλήματα αστυνόμευσης στο Δήμο Αλιάρτου και προτείνω «ως τη μόνη ενδεδειγμένη και ρεαλιστική λύση τη δημιουργία ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ με την ανάλογη στελέχωσή του, με έδρα την Αλίαρτο και χώρο ευθύνης του το σύνολο του Καλλικρατικού Δήμου και ίσως και την γύρω περιοχή.»
    Στο υπόμνημά μου αυτό αναφέρω σχετικά με την παραβατικότητα των τσιγγάνων τα ακόλουθα:
«Πολύ σοβαρό θέμα δημόσιας τάξης, με ισχυρές πιθανότητες απρόβλεπτων συνεπειών, είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται αφενός από τους τέσσερις (4) καταυλισμούς των ΡΟΜΑ που βρίσκονται εντός και περιμετρικά της πόλης της Αλιάρτου (αριθμούν περίπου 500 άτομα) και παρά τiς προσπάθειες προσέγγισης και ελέγχου που διαχρονικά γίνονται από τις δημοτικές αρχές, η παραβατικότητα είναι πολύ σοβαρή και αφετέρου από τους διερχόμενους, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, ασκούντες εμπορική δραστηριότητα ΡΟΜΑ, οι οποίοι κατά δεκάδες καταλαμβάνουν τους κοινόχρηστους χώρους και κατασκηνώνουν στο κέντρο της πόλης με ευνόητα αποτελέσματα.
Θεωρώ, ως προς αυτό το ζήτημα, την κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή και παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουμε προς κάθε κατεύθυνση δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά. Σας μεταφέρω την έντονη ανησυχία μου για μια ανεξέλεγκτη οργή που διαμορφώνεται, σε δημότες που βλέπουν την ζωή τους να υποβαθμίζεται και την περιουσία τους να υποτιμάται ραγδαία.»
Οι καθημερινές παραστάσεις και καταγγελίες των κατοίκων της Αλιάρτου προς τη Δημοτική Αρχή, οι οποίοι διατυπώνουν παράπονα, ανησυχίες και δυσαρέσκεια, αναδεικνύουν και περιγράφουν με ακρίβεια τη δύσκολη κατάσταση που έχουν δημιουργήσει οι τσιγγάνοι που έχουν εγκατασταθεί εντός και περιμετρικά της πόλης.
Οι συντονισμένες διαμαρτυρίες, που απηχούν τη δύσκολη καθημερινότητα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Αλιάρτου, αρκούν για να πείσουν και τον πλέον δύσπιστο ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή ξεπερνά τα όρια της ανοχής, αφού η ανεξέλεγκτη και προκλητική συμπεριφορά των τσιγγάνων έχει σωρεύσει πλήθος εστιών μόλυνσης που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφαλή διαβίωση των μονίμων κατοίκων της περιοχής.
Οι κάτοικοι της Αλιάρτου, περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που δημιουργείται στην πόλη εξαιτίας της αντικοινωνικής συμπεριφοράς μερίδας τσιγγάνων, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία τους, τη σωματική τους ακεραιότητα και καθιστά αφόρητη την κοινωνική συμβίωση, εξαιτίας της τέλεσης αδικημάτων, όπως το εμπόριο  ναρκωτικών, οι κλοπές και οι διαρρήξεις, οι απειλές, οι συνεχείς παραβιάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, η αυθαίρετη δόμηση και οι υγειονομικές παραβάσεις, η περιβαλλοντική ρύπανση και υποβάθμιση της περιοχής από κάψιμο ελαστικών και αυτοκινήτων κ.α.
Καθώς εντείνονται τα κρούσματα παραβατικότητας, οι προκλητικές συμπεριφορές τσιγγάνων της περιοχής και οι συνεχείς αντιπαραθέσεις μεταξύ τσιγγάνων και κατοίκων, δημιουργείται ένα ιδιαίτερα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα δε, επειδή παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού των τσιγγάνων, που διαμένουν σε παραπήγματα καταπατώντας χώρους, ανεξέλεγκτη κυκλοφορία μικρών τσιγκανόπαιδων σε δρόμους, αυλές και κοινόχρηστους χώρους, καθώς και αύξηση κρουσμάτων εγκληματικότητας που οφείλεται σ’αυτούς, σας ενημερώνω ότι ανησυχώ έντονα πως υπάρχει κίνδυνος σοβαρής εκτροπής    
Ορισμένοι από τους κατοίκους δεν αρκούνται στις καταγγελίες, αλλά ζητούν την αυτο-οργάνωση των πολιτών, προκειμένου να υπερασπισθούν μόνοι τη ζωή και την περιουσία τους.  Η αγανάκτηση και η ανασφάλεια των κατοίκων οδηγεί στην επικίνδυνη λογική της αυτοδικίας, η οποία τις περιόδους που υπάρχουν αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας των τσιγγάνων δείχνει να κερδίζει έδαφος ακόμη και σε μερικούς από τους πιο μετριοπαθείς πολίτες.
Η ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί δε συνάδει με ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και έχει ως αποτέλεσμα να διακυβεύεται η δημόσια τάξη και να διαταράσσεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
Η Δημοτική Αρχή Αλιάρτου, από την πλευρά της, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, τόσο για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων, όσο και για την κοινωνική πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας των τσιγγάνων. Στα πλαίσια αυτά, προκρίνει μέσα ήπιας παρέμβασης και ευνοεί δράσεις σε πεδία, όπως η γεφύρωση των σχέσεων με τους τσιγγάνους, η ενίσχυση ευκαιριών συμμετοχής τους και η παροχή κοινωνικών αγαθών. Με πρωτοβουλίες που πήραμε καταφέραμε να φοιτά στα σχολεία της πόλης, για πρώτη φορά, ένας σημαντικός αριθμός τσιγκανόπαιδων (25 περίπου),ενώ με ανάλογη πρωτοβουλία, ομάδα γιατρών εξέτασε μεγάλο αριθμό παιδιών για μυοσκελετικές παθήσεις. Εξάλλου με στοχευμένες παρεμβάσεις στους καταυλισμούς εξασφαλίζουμε, στο μέτρο του δυνατού, την οδοποιία, την ύδρευση και την καθαριότητα. Έχω δε και προσωπικά αποκτήσει διαύλους επικοινωνίας με αρκετούς από αυτούς, μεταξύ των οποίων είναι και οι «εκπρόσωποί τους»,τους οποίους  δέχομαι στο γραφείο μου συχνά, ενώ επισκέπτομαι και τους καταυλισμούς. Η προσπάθεια αυτή απαιτεί τη συμμετοχή και συνεργασία πολλών παραγόντων της τοπικής κοινωνίας (αιρετοί, επιστήμονες, επαγγελματικές ενώσεις, εκπρόσωποι αστυνομίας και δικαιοσύνης, Κοινωνικές Υπηρεσίες κλπ.).
Όμως, κατά την άποψή μας, η οποία τεκμηριώνεται από τη γνώση των προβλημάτων της περιοχής μας, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραβατικότητας των τσιγγάνων επαναλαμβάνουμε, ότι η μόνη ενδεδειγμένη και ρεαλιστική λύση, είναι η δημιουργία ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ με την ανάλογη στελέχωσή του, με έδρα την Αλίαρτο και χώρο ευθύνης του , το σύνολο του Δήμου Αλιάρτου και ίσως και την γύρω περιοχή.
 Aίτημα όλης της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράζεται από τους πολίτες της και τους φορείς της, από τους συλλόγους, εμπορικούς, επαγγελματικούς κ.α, και ταυτόχρονα, βεβαίως, αποτελεί θέση και άποψη του Δημοτικού μας Συμβουλίου, αποτελεί η πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας των τσιγγάνων, ώστε να εφαρμοστούν οι νόμοι και να τιμωρηθούν παραδειγματικά εκείνοι που τους παραβαίνουν.
Επειδή ωστόσο αυτό αποτελεί και πολιτική επιλογή που καθορίζεται από την κυβέρνηση, άμεσα πρέπει να ληφθούν όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για την διασφάλιση της έννομης τάξης και της κοινωνικής ειρήνης στην Αλίαρτο.
Επιθυμούμε και το ζητούμε δια του παρόντος υπομνήματος, να αναλάβετε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, μέτρα και δράσεις για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της παραβατικότητας των τσιγγάνων και της ανάγκης αυξημένης αστυνόμευσης στο Δήμο Αλιάρτου.


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ


ΝΤΑΣΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης