Σεβασμός στα θύματα των ναζιστικών θηριωδιών


Γιάννης Κτιστάκις

Αφορμή για το παρόν σημείωμα στάθηκε η δήλωση στη Βουλή του νέου υπουργού Δικαιοσύνης (10.3.2015) ότι, υπό όρους, θα άρει την απαγόρευση του άρθρου 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και θα επιτρέψει στους κληρονόμους των θυμάτων των ναζιστικών θηριωδιών να κατάσχουν περιουσία του γερμανικού Δημοσίου στην Ελλάδα. Από τη θέση αυτή δεν πρόκειται να σχολιάσω το προνόμιο της ετεροδικίας του γερμανικού Δημοσίου, το οποίο, λογικά και δικονομικά, προηγείται της ασυλίας του γερμανικού Δημοσίου ως προς τη συντηρητική κατάσχεση σε βάρος του. Το συγκεκριμένο προνόμιο, ορθώς ή μη, κρίθηκε με την υπ’ αριθ. 6/2001 απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.

Η άδεια, όμως, του υπουργού, αν τελικώς χορηγηθεί, θα οδηγήσει σε νέες διεθνείς δικαστικές περιπέτειες τη χώρα. Διότι, για όσους έχουν κοντή μνήμη, η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου παρενέβη προ ολίγων ετών ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην αντιδικία Γερμανίας – Ιταλίας και το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Συγκεκριμένα, η Γερμανία προσέφυγε τότε εναντίον της Ιταλίας που χορήγησε (δικαστικώς) άδεια στα θύματα του Διστόμου να κατάσχουν γερμανική περιουσία στην Ιταλία. Το Διεθνές Δικαστήριο καταδίκασε την Ιταλία, με ψήφους δεκατέσσερις έναντι μιας, για παραβίαση της αρχής της ασυλίας των κρατών (Φεβρουάριος του 2012). Μαζί, όμως, ηττήθηκε και η Ελλάδα που είχε παρέμβει υπέρ των ιταλικών θέσεων. Συνεπώς, η άδεια του υπουργού θα οδηγήσει σε νέα προσφυγή της Γερμανίας, αυτή τη φορά ευθέως εναντίον της Ελλάδας, και το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι απογοητευτικό για τα θύματα του Διστόμου, διότι τίποτα σχετικό δεν έχει αλλάξει στη διεθνή νομολογία τα τελευταία τρία χρόνια.

Επιπλέον, και τούτο επίσης λησμονείται, τίποτα δεν έχει αλλάξει στη διεθνή νομολογία τα τελευταία δεκατρία έτη κατά τα οποία το ζήτημα της κατάσχεσης της γερμανικής περιουσίας έχει εξεταστεί από όλα τα διαθέσιμα διεθνή δικαστήρια για λογαριασμό των θυμάτων του Διστόμου. Τρεις φορές το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Στρασβούργο) έχει απορρίψει σχετικές προσφυγές (το 2002, το 2011 και το 2012). Μία φορά το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο (το 2007) και μία φορά η Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Διεθνούς Συμφώνου Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (2010). Μάλιστα, το Δικαστήριο του Στρασβούργου έχει κρατήσει την ίδια θέση, εκείνη της αποδοχής της ασυλίας των κρατών, σε άλλες όμοιες περιπτώσεις: την ασυλία του Ιράκ στην Ελλάδα (2009), την ασυλία της Ιταλίας στην Αλβανία (2006) και εκείνη της Ρωσίας στη Ρουμανία (2005).

Με λίγα λόγια, αν πράγματι η κυβέρνηση σέβεται τα θύματα των ναζιστικών θηριωδιών, τότε οφείλει να λάβει υπόψη τα σημερινά πραγματικά δεδομένα της διεθνούς νομολογίας πριν θυσιάσει τον αγώνα τους για προφανείς -κοντόφθαλμες- πολιτικές επιδιώξεις με παράπλευρη απώλεια την τρίτη κατά σειρά ήττα της χώρας στη Χάγη την τελευταία πενταετία (η πρώτη ήταν το 2011 για την ενδιάμεση συμφωνία με την ΠΓΔΜ και η δεύτερη το 2012 πάλι για το Δίστομο). Τούτο δεν σημαίνει ότι οι κληρονόμοι των θυμάτων χάνουν τις αξιώσεις τους διά παντός: είτε θα αναμένουν τη μεταστροφή στο μέλλον της διεθνούς νομολογίας, είτε θα αποζημιωθούν σήμερα από το ελληνικό κράτος και αυτό θα τους υποκαταστήσει στις αξιώσεις τους έναντι της Γερμανίας, αναμένοντας με τη σειρά του τη μεταστροφή στο μέλλον της διεθνούς νομολογίας.

* Ο κ. Γιάννης Κτιστάκις είναι δικηγόρος και διδάσκει Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο στα Πανεπιστήμια Θράκης και Βοσπόρου.

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης