Σοκ: 1.400 Έλληνες πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή δεν υπάρχουν ειδικές μονάδες για εγκεφαλικά επεισόδιαΑνοχύρωτη αποδεικνύεται η Ελλάδα στον τομέα της αντιμετώπισης των εγκεφαλικών επεισοδίων. Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα "Επένδυση", κάθε χρόνο περίπου 1.400 Έλληνες χάνουν άδικα τη ζωή τους, καθώς είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν διαθέτει αρκετές ειδικές μονάδες αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων.

Αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο διεθνές συνέδριο "Heart, vessels & stroke", οι εργασίες του οποίου άρχισαν χθες και ολοκληρώνονται αύριο στην Αθήνα.
Στην Ελλάδα σημειώνονται 35.000 εγκεφαλικά επεισόδια κάθε χρόνο, με δραματικές συνέπειες στα ποσοστά θνησιμότητας αυτών των περιστατικών λόγω έλλειψης οργάνωσης.
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του παθολόγου Κ. Βέμμου, τέως διευθυντή της μονάδας εγκεφαλικών επεισοδίων του νοσοκομείου "Αλεξάνδρα": Το εγκεφαλικό είναι μια επείγουσα νόσος, όπως το έμφραγμα. Γι' αυτό απαιτεί επείγουσα θεραπεία, όπως θρομβόλυση, σε ειδικά οργανωμένες μονάδες. Όμως, δυστυχώς, σήμερα έχουμε μόνο τρεις μονάδες, οι οποίες λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις και προφανώς δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών.
Εκτός από το "Αλεξάνδρα", άλλες μονάδες διαθέτει η Ελλάδα στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Μελέτη όμως επάνω στο συγκεκριμένο θέμα έχει δείξει ότι για να καλυφθούν στοιχειωδώς οι ανάγκες της χώρας χρειαζόμαστε το λιγότερο 30 ειδικά κέντρα σε νοσοκομεία που διαθέτουν μονάδα αυξημένης φροντίδας και νευροχειρουργική υποστήριξη.
Δεν είναι τυχαίο, ότι, ενώ σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, το εγκεφαλικό αποτελεί στην τρίτη ή τέταρτη αιτία θανάτου, στην Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση. Για κάθε 100 θανάτους στην χώρα μας, έχει καταγραφεί ότι οι 22 οφείλονται σε εγκεφαλικό και μόνο οι 19 σε έμφραγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411
Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης