Θήβα: Με επιτυχία η μουσική εκδήλωση-αφιέρωμα στην παράδοση του τόπου του Λάμπρου Λιάβα


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 22 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΗ.Κ.Ε.Θ., η συναυλία-αφιέρωμα στη  μουσική παράδοση της περιοχής,  στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της παρουσίασης στη Θήβα της κινητής έκθεσης του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Μουσικών Οργάνων- Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη, την επιστημονική επιμέλεια της οποία είχε ο καθηγητής μουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών κ. Λάμπρος Λιάβας.

Ο κ. Λιάβας στην αρχή της εκδήλωσης παρουσίασε τον απολογισμό των επιτυχημένων επιμορφωτικών δράσεων, που συνόδεψαν την κινητή έκθεση (σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, επισκέψεις σχολείων, διαγωνισμός ζωγραφικής, συνεργασία με ΚΑΠΗ και τοπικούς πολιτιστικούς φορείς).

Ακολούθησε το αφιέρωμα στην μουσική παράδοση με τη συμμετοχή : της Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Παραδοσιακή Μουσικής (με την επιμέλεια του κ. Παπαναστασίου Σωτήρη) που συνέπραξε με τη χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Θήβας “Ο Ευαγγελιστής Λουκάς” (με την επιμέλεια του κ. Τσαρουχά Αντώνη), των τραγουδιστικών ομάδων των ΚΑΠΗ Θήβας και Βαγίων (με την επιμέλεια του κ. Δέδε Κώστα) και της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής και Τραγουδιού του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σχηματαρίου (με την επιμέλεια του κ. Σέρπη Γιώργου), τα παιδιά της οποίας ομολογουμένως “έκλεψαν” την παράσταση, με την αρτιότητα της χορωδιακής εκτέλεσης των τραγουδιών και τις δεξιότητές τους στα παραδοσιακά όργανα (σαντούρι, ταμπουρά, ούτι κα).


Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στην παράδοση των πνευστών λαϊκών μουσικών οργάνων, της πίπιζας και του κλαρίνου, και στους σημαντικούς δεξιοτέχνες που διακρίθηκαν στα γλέντια και τα πανηγύρια της ευρύτερης περιοχής, με τον κ. Σοφό Νίκο (πίπιζα) και τον κ. Μπεθάνη Ζωγράφο (νταούλι) να υπενθυμίζουν στους παρευρισκόμενους, ότι στην αρχαιότητα οι αυλητές της Θήβας θεωρούνταν ονομαστοί σε όλη την Ελλάδα. Κάτι που οφείλονταν και στα ιδιαίτερα καλάμια της Κωπαϊδας, που έδιναν τους καλύτερους αυλούς για την περίφημη Θηβαϊκή αυλητική σχολή.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, που ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον κ. Λιάβα και τους συνεργάτες του που επέλεξαν την πόλη της Θήβας για την παρουσίαση της έκθεσης και τον κ. Δαγδελένη Αποστόλη, Πρόεδρο της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας για τη διαμεσολάβηση και συνεχάρη τους συμμετέχοντες στην μουσική εκδήλωση. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμαρχος:

 “ Η Θήβα, η πόλη του Πίνδαρου, της Ιστορίας και του Πολιτισμού,  φιλοξένησε με χαρά για ένα μήνα περίπου την κινητή έκθεση, παραχωρώντας το Συνεδριακό Κέντρο της, γιατί θεωρεί ότι η μουσική αποτελεί μιας από τις εκφάνσεις του πολιτισμού, μέσα από την οποία εκφράζονται οι ιδιαιτερότητες κάθε λαού. Η αξία δε των δημοτικών τραγουδιών είναι αναμφισβήτητη και ανεκτίμητη και μέσα αυτά τα τραγούδια ανακαλύπτει κανείς στοιχεία για τη ζωή, τα ήθη και τα έθιμα του ελληνικού λαού”.

Η κινητή έκθεση και οι επιμορφωτικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” http://permisospress.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης