Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 22 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΗ.Κ.Ε.Θ., η συναυλία-αφιέρωμα στη μουσική παράδοση της περιοχής, στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της παρουσίασης στη Θήβα της κινητής έκθεσης του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Μουσικών Οργάνων- Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη, την επιστημονική επιμέλεια της οποία είχε ο καθηγητής μουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών κ. Λάμπρος Λιάβας.
Ο κ. Λιάβας στην αρχή της εκδήλωσης παρουσίασε τον απολογισμό των επιτυχημένων επιμορφωτικών δράσεων, που συνόδεψαν την κινητή έκθεση (σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, επισκέψεις σχολείων, διαγωνισμός ζωγραφικής, συνεργασία με ΚΑΠΗ και τοπικούς πολιτιστικούς φορείς).
Ακολούθησε το αφιέρωμα στην μουσική παράδοση με τη συμμετοχή : της Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Παραδοσιακή Μουσικής (με την επιμέλεια του κ. Παπαναστασίου Σωτήρη) που συνέπραξε με τη χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Θήβας “Ο Ευαγγελιστής Λουκάς” (με την επιμέλεια του κ. Τσαρουχά Αντώνη), των τραγουδιστικών ομάδων των ΚΑΠΗ Θήβας και Βαγίων (με την επιμέλεια του κ. Δέδε Κώστα) και της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής και Τραγουδιού του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σχηματαρίου (με την επιμέλεια του κ. Σέρπη Γιώργου), τα παιδιά της οποίας ομολογουμένως “έκλεψαν” την παράσταση, με την αρτιότητα της χορωδιακής εκτέλεσης των τραγουδιών και τις δεξιότητές τους στα παραδοσιακά όργανα (σαντούρι, ταμπουρά, ούτι κα).
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στην παράδοση των πνευστών λαϊκών μουσικών οργάνων, της πίπιζας και του κλαρίνου, και στους σημαντικούς δεξιοτέχνες που διακρίθηκαν στα γλέντια και τα πανηγύρια της ευρύτερης περιοχής, με τον κ. Σοφό Νίκο (πίπιζα) και τον κ. Μπεθάνη Ζωγράφο (νταούλι) να υπενθυμίζουν στους παρευρισκόμενους, ότι στην αρχαιότητα οι αυλητές της Θήβας θεωρούνταν ονομαστοί σε όλη την Ελλάδα. Κάτι που οφείλονταν και στα ιδιαίτερα καλάμια της Κωπαϊδας, που έδιναν τους καλύτερους αυλούς για την περίφημη Θηβαϊκή αυλητική σχολή.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, που ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον κ. Λιάβα και τους συνεργάτες του που επέλεξαν την πόλη της Θήβας για την παρουσίαση της έκθεσης και τον κ. Δαγδελένη Αποστόλη, Πρόεδρο της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας για τη διαμεσολάβηση και συνεχάρη τους συμμετέχοντες στην μουσική εκδήλωση. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμαρχος:
“ Η Θήβα, η πόλη του Πίνδαρου, της Ιστορίας και του Πολιτισμού, φιλοξένησε με χαρά για ένα μήνα περίπου την κινητή έκθεση, παραχωρώντας το Συνεδριακό Κέντρο της, γιατί θεωρεί ότι η μουσική αποτελεί μιας από τις εκφάνσεις του πολιτισμού, μέσα από την οποία εκφράζονται οι ιδιαιτερότητες κάθε λαού. Η αξία δε των δημοτικών τραγουδιών είναι αναμφισβήτητη και ανεκτίμητη και μέσα αυτά τα τραγούδια ανακαλύπτει κανείς στοιχεία για τη ζωή, τα ήθη και τα έθιμα του ελληνικού λαού”.
Η κινητή έκθεση και οι επιμορφωτικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” http://permisospress.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου