Ηλίας Κρούσος - Ένας νέος Βοιωτός Ποιητής

 

Η ποιητική ευφορία μιας Ψυχομαχίας.

Aπό την επίκληση στη Μούσα του Ομήρου και την καταφυγή στην έμπνευση, η Τέχνη της Ποιήσεως είναι η πιο σύνθετη αλλά ταυτόχρονα μαγική διαδικασία.
Η μετουσίωση του λόγου, η μεταρσίωση με την παράλληλη αξιοποίηση των υπαρξιακών και εν γένει σκοτεινών δεδομένων καθιστά την ποίηση του Ηλία Κρούσου αδιαμφισβήτητη αυτανάγκη. 
Η ποιότητα και η πρωτοτυπία της γραφής του είναι αυταπόδεικτα για τον αναγνώστη από τους πρώτους κιόλας στίχους της ποιητικής του συλλογής. Ακροβατισμοί πάνω σε ασθματικούς και συχνά πεσιμιστικούς δρόμους, επιρροές από Καταραμένους ποιητές, Πόε, Μπωντλαίρ, Ρεμπώ που όπως εύστοχα έθεσε ο συγγραφέας - ποιητής Γιώργος Πύργαρης, εκτινάσσουν την ποίηση του και Καρυωτακικές επιδράσεις παράλληλα με μια χαμηλόφωνη γραφή που συχνά ακροβατεί με το λυρισμό και τον πόνο της ψυχής.
 Aνεπαίσθητα Σολωμικά στοιχεία αντηχούν με μια πιο ενδελεχή ματιά. Μελαγχολικά ξεσπάσματα και αναπολήσεις ερώτων του παρελθόντος, συγκρούσεις του συνειδητού και του ασυνείδητου και σκέψεις μύχιες που κατατίθενται στο χαρτί για να γαληνέψουν τον κυματισμό της ψυχής. ''Ψυχής Στιχομαχία'' ο τίτλος της πρώτης συλλογής του και μόνο τυχαίος δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί αφού εξερευνεί και καθρεφτίζει κάθε προσωπικό και μη βίωμα.

Οι πρώτοι του βηματισμοί στον κόσμο της Ποίησης χαρακτηρίζονται από τη δυναμική των λέξεων του αλλά και της εκφραστικής του δεινότητας, από την υπέρβαση των ρηχών και άνευρων αποτελεσμάτων αλλά κυρίως από την ποιητική του ευστροφία.
 Όλα αυτά αποτυπώθηκαν μέσα από τη σύζευξη των στίχων και των μελωδικών ήχων στις 18 Μαΐου στον Ιανό, στην πρώτη παρουσίαση του ''Ψυχής Στιχομαχία'', όπου έγινε μια πρώτη φιλολογική προσέγγιση από τον Γιώργο Πύργαρη και αναγνώστηκαν επιλεγμένα ποιήματα από την φιλόλογο Βασιλική Λούκα και τη φιλόλογο Εύη Γεωργίου.
 Mελοποίηση του ποιήματος "Ένας Κόσμος Που Φθίνει" από τις Σεραφένια Δήμου, Μαριάννα Δήμου και τον Γιάννη Βοργιανίτη.
Η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής στο Βοιωτικό κοινό θα πραγματοποιηθεί στα Αναργύρεια 2015, στις 28 Ιουνίου στη Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου Β' στα Οινόφυτα και ώρα 20.30 μ.μ.
Μια πραγματικά μεγάλη τιμή για τον ποιητή ο χώρος αυτός.

 Εύη Γεωργίου - φιλόλογοςhttp://permisospress.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411
Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης