Πρόληψη ενόψει καλοκαιριού για τον καταρροϊκό πυρετό



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Λαμία 5 Μαΐου 2015
Πρόληψη ενόψει καλοκαιριού για τον καταρροϊκό πυρετό

Η Γενική Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους σε συνέχεια της εμφάνισης του νοσήματος του καταρροϊκού πυρετού σε πρόβατα το προηγούμενο έτος και των προβλημάτων που προκάλεσε στην κτηνοτροφία της Περιφέρειας μας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, και δεδομένων των καιρικών συνθηκών της εποχής (αύξηση της θερμοκρασίας), οι οποίες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό του εντόμου που είναι φορέας της νόσου ότι.

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδες ιογενές νόσημα που μεταδίδεται με αιματοφάγα έντομα (σκνίπες) του γένους Culicoides. Προσβάλλει όλα τα μηρυκαστικά, αλλά μόνο τα πρόβατα εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα.

ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τα άρρωστα ζώα και ο μόνος τρόπος προστασίας των ζώων είναι η καταπολέμηση τoυ εντόμου που μεταδίδει την νόσο γι αυτό το λόγο.
Θα πρέπει να γίνει ψεκασμός των κοπροσωρών και των στάβλων (στρωμνή) με σκευάσματα κατάλληλα για την αντιμετώπιση του εντόμου.
Προληπτικά να γίνει ψεκασμός των ζώων με εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά - εξωπαρασιτοκτόνα.
Να γίνεται άμεση ενημέρωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με την εμφάνιση ύποπτων κρουσμάτων, καθώς το νόσημα είναι υποχρεωτικής δήλωσης.

Υπενθυμίζεται ότι τα συμπτώματα της νόσου είναι τα ακόλουθα:
Υψηλός πυρετός (μέχρι και 42°C)
Οίδημα στην περιοχή της κεφαλής (κυρίως στόματος, οφθαλμών, αυτιών καθώς και της γλώσσας – κυανή γλώσσα)
Διαυγές ρινικό έκκριμα το οποίο προοδευτικά γίνεται βλεννοπυώδες
Έντονη σιελόρροια, φλεγμονή, εξέλκωση, διάβρωση και νέκρωση του στοματικού βλεννογόνου
Χωλότητα λόγω φλεγμονής της στεφάνης της χηλής και ποδοδερματίτιδα
Απίσχναση
Αποβολές ή γεννήσεις θνησιγενών αμνών

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι στη διάθεση των κτηνοτρόφων για οποιαδήποτε βοήθεια ή διευκρίνιση.

 Δρ. Σταύρος Τσελάς
 
Προϊστ. Γενικής Διεύθυνσης
Περιφ. Αγροτικής Οικονομίας & Κτην/κης
και
Αναπλ. Προϊστ. Γενικής  Διεύθυνσης
Δημόσιας Υγείας & Κοινων Μέριμνας
 
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Υψηλάντη 1, 34100 Λαμία
Τηλ:  22313 51275

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης