Θεατρικό εργαστήρι στη Θήβα και ημερίδα για το Αρχαίο Δράμα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
• 24-27 Νοεμβρίου Λειτουργία ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ στη ΘΗΒΑ
• 27 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί στις 21:00 «ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ» στο ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
• 28 Νοεμβρίου ΗΜΕΡΙΔΑ με Θέμα: «ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ» στο ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 10:30-14:30
• 30 Νοεμβρίου παράσταση «ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ» στις 21:00 στην Αθήνα στο κινηματοθέατρο «ΤΡΙΑΝΟΝ»

Το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ θα Λειτουργήσει στη ΘΗΒΑ από 24-27 Νοεμβρίου και στους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
το εν λόγω εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και στο χώρο του ΚΗΦΗ από 24 έως 27 Νοεμβρίου, όπου νέοι επαγγελματίες ηθοποιοί και θηβαίοι καλλιτέχνες θα διδαχθούν την παράσταση Το τέλος της τραγωδίας βασισμένη στον Βίον του Κράσου του θηβαίου ιστορικού Πλουτάρχου και τις Βάκχες του Ευριπίδη από τον κ. Ανδρεάδη και την κα Ευγενία Αρσένη, σκηνοθέτιδα του μουσικού θεάτρου και διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και θα την παρουσιάσουν στο κοινό στις 27 Νοεμβρίου στην Θήβα και στις 30 Νοεμβρίου στην Αθήνα στο κινηματοθέατρο Τριανόν.

Επίσης στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας ημερίδα για το Αρχαίο Δράμα με τη συμμετοχή γνωστών ηθοποιών, σκηνοθετών και μουσικών.

Βάση της πρότασης είναι:
1. Ο συνδυασμός θεωρίας και πράξης με αντικείμενο το αρχαίο δράμα. Η συνδυαστική αυτή δουλειά αποτελεί κάτι το πρωτότυπο, διότι πρώτη φορά θα παραχθεί από φέτος με το θεατρικό εργαστήριο, την παράσταση στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας και στην Αθήνα, καθώς και με την Ημερίδα πρωτότυπο και πολυδιάστατο έργο μέσα σε μια εκτός Λεκανοπεδίου πόλη, με την συμμετοχή, αρίστων ελλήνων καλλιτεχνών και στο επίπεδο για την ώρα της μουσική σημαντικών τοπικών συντελεστών.
2. Σημειώνουμε ότι όπως μας γνωστοποίησε και ο Υπουργός Πολιτισμού στην από κοινού συνάντησή μας, οι κρατικοί και ιδιωτικοί θεσμοί που στο παρελθόν κινήθηκαν στον άξονα θεωρίας /πράξης για το αρχαίο δράμα αδρανούν πλήρως είτε υπολειτουργούν.
3. Λογική της πρότασης είναι να προχωρήσει πρωτοποριακά η Θήβα από την απλή υποδοχή έτοιμων θεαμάτων σε παραγωγή είτε συμπαραγωγή και εξαγωγή θεαμάτων στο εσωτερικό σήμερα και γιατί όχι, μέσω των διεθνών επαφών μας στο εξωτερικό. Για τον λόγο αυτό και έχουμε ήδη επαφή με σημαντική θεατρική σκηνή των Αθηνών που θα φιλοξενήσει το θέαμα που θα δείξουμε στο Συνεδριακό Κέντρο
4. Το πλέγμα των θεωρητικών ερευνών που θα παρουσιαστούν στην Ημερίδα και των δημιουργικών δραστηριοτήτων του Εργαστήριο και της παράστασης θέτουν άμεσα τα θεμέλια δημιουργίας ενός μόνιμου θεσμού, στον οποίο συμφώνησε το Υπουργείο. Θεσμού που αν προχωρήσουμε άμεσα μπορεί να λειτουργεί με άμεση και με διαδικτυακή επαφή καις την διάρκεια του χρόνου με μια κλίμακα δράσεων που θα πηγαίνει από την κατάρτιση στο αρχαίο δράμα μέχρι την έρευνα, τις εκδόσεις και τον δημιουργικό διάλογο με το εντυπωσιακό μουσείο Θήβας με το οποίο μπορούν να υπάρξουν σημαντικές συνέργειες.
5. Ωστόσο, όπως οραματιζόμαστε από κοινού επί χρόνια και όπως νομίζουμε ότι θα ενδιαφέρει κάθε πνευματικό άνθρωπο αλλά και όλους τους πολίτες της Θήβας που αγαπούν τον πολιτισμό, στόχος μας συζητημένος και με το παρόν Υπουργείο είναι η δημιουργία ενός ερευνητικού, καλλιτεχνικού, επικοινωνιακού Τριγώνου Θήβας-Δελφών – Ελευσίνας (που καθρεφτίζει το τρίγωνο πολιτική/ προφητεία / τελετουργία όπως το αναδεικνύουν τα τραγικά κείμενα) το οποίο θα έχει μέγα διεθνές κύρος και θα προάγει θεμελιώδη και άκρως επείγοντα για την ανθρωπότητα ζητήματα, όπως μια επικαιροποιημένη μορφή της αρχαίας εκεχειρίας, καθώς και ο διάλογος των πολιτισμών για την ειρήνη και την αειφόρο ανάπτυξη.
6. Σημειώνουμε επίσης ότι υπάρχουν, περισσότερο από ότι έγινε στην Επίδαυρο το 2013 με το World Crisis Festival να προβληθεί εξαιρετικά το έργο στον Γραπτό και τον Ηλεκτρονικό Τύπο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πιστεύουμε ότι η ευκαιρία είναι σημαντική και ότι σε στιγμές κρίσιμες για τον τόπο και τον κόσμο μπορούμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα ξέρει να δημιουργεί.

Για την ΟΡΓΑΝΩΣΗ θα συνεργαστούν
• Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΘΗΒΑΣ (Δ.Ο.Θ)
• Το ΚΕΝΤΡΟ ΔΡΑΜΑΤΟΣ του ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
• Η ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
• Η ΔΗΚΕΘ
• Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΗΒΑΣ «ΛΑΪΟΣ»

Οι εκδηλώσεις θα είναι υπό την ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Μετά τις εκδηλώσεις θ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΔΙΑΛΛΟΓΟΣ για την Δημιουργία μόνιμου ΘΕΣΜΟΥ «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ»

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

ΕΡΤ2 -ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης