«Είναι σημαντικό να ριζώσει κάτι στη Θήβα» που θα οδηγήσει στη θεμελίωση ενός μόνιμου θεσμού αρχαίου δράματος


Γιάγκος Ανδρεάδης: «Είναι σημαντικό να ριζώσει κάτι στη Θήβα»

Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας με επιτυχία η παράσταση που αποτελεί σύνθεση «Το τέλος της τραγωδίας», από τις Βάκχες του Ευριπίδη και Ο Βίος του Κράσσου του Πλουτάρχου, υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του καθηγητή και σκηνοθέτη Γιάγκου Ανδρεάδη, ενώ το Σάββατο 28 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με εκλεκτούς καλλιτέχνες και διδάκτορες που ασχολούνται με το αρχαίο δράμα, οι οποίοι με τις εισηγήσεις τους επικεντρώθηκαν στις σχέσεις της τραγωδίας με το νεώτερο θέατρο, την όπερα, τον κινηματογράφο, τον χορό κ.α., αλλά και την σημασία του αρχαίου δράματος στην σημερινή ελληνική και παγκόσμια συγκυρία.


Την παράσταση και την ημερίδα διοργάνωσαν το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΡΑ) και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θήβας «Λάιος» σε συνεργασία με τον Δήμο Θήβας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η παράσταση «Το τέλος της τραγωδίας» θα επαναληφθεί στο κινηματοθέατρο Τριανόν (Κορδικτώνος 21 & Πατησίων 101,τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015 στις 21:00.

Η συνεργασία της Θήβας με το ΚΕΔΡΑ αποσκοπεί, σε συνεννόηση με το ΥΠΠΟ  στη θεμελίωση ενός μόνιμου θεσμού αρχαίου δράματος στην Θήβα.

Ο κ.Γιάγκος Ανδρεάδης στην εισήγηση του αναφέρθηκε στις ανθρωπιστικές επιστήμες, που παρατηρούμε να χάνονται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, το συμβολικό και στη διάλυση των κωδίκων, αρχίζοντας από το αισθητικό, το νομικό, το οικονομικό, τις σχέσεις των ανθρώπων, την τέχνη κ.α, xαρακτηριστικό Νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που το είδαμε έντονα στην Αγγλία. «Αν αντέχουμε αυτές τις καταστάσεις ακόμη στην Ελλάδα, είναι γιατί κάποιοι κώδικες δεν έχουν χαθεί, με κορυφαίο πυρήνα αυτόν της οικογένειας», ανέφερε xαρακτηριστικά. Μίλησε για την ανάγκη προάσπισης της κληρονομιάς μας, για την ανάγκη να διδασκόμαστε, και την ανάγκη να παράγουμε πολιτισμό.

Για το εργαστήρι αρχαίου δράματος στη Θήβα ανέφερε:

«Πιστεύω ένα εργαστήρι αρχαίου δράματος στη Θήβα, διεθνές, με απεύθυνση σε ξένους και Έλληνες συντελεστές, δεν θα πρέπει να είναι μόνο για ένα δεκαήμερο, αλλά ζωντανεύοντας ακόμη περισσότερο τους δεσμούς μας με ανθρώπους που δεν είναι εδώ να έχει συνέχεια. Είναι σημαντικό να ριζώσει κάτι εδώ. Αν ριζώσει, τότε μπορούμε να απευθυνθούμε στα άλλα δυο κέντρα του αρχαίου δράματος, τους Δελφούς και την Ελευσίνα. Τότε αυτό το τρίγωνο μπορεί να είναι κάτι το σημαντικό. Είναι σημαντικό για την πόλη και η λειτουργία του αρχαιολογικού μουσείου, και μπορεί και εκεί να υπάρξει σημαντική συνεργασία».

ThivaPost - Νίκος Χατζηδούρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης