Καψαϊκίνη: Το συστατικό που καταπολεμά την παχυσαρκία – Πού θα την βρείτε



Καψαϊκίνη: Το συστατικό που καταπολεμά την παχυσαρκία – Πού θα την βρείτε

Στην ανακάλυψη ότι η καψαϊκίνη, το ενεργό συστατικό της κόκκινης καυτερής πιπεριάς και του κάρυ, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε τα περιττά κιλά, προχώρησαν αμερικανοί ερευνητές που παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης της Αμερικανικής Βιοφυσικής Εταιρίας.

Η καψαϊκίνη ενισχύει την καύση του λίπους από τον οργανισμό και συμβάλλει στην διαχείριση της παχυσαρκίας αλλά και σχετικών με αυτήν παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Εκτός από τις κόκκινες καυτερές πιπεριές, υπάρχει και σε μια ποικιλία πιπεριών και φυτών που ανήκουν στο γένος Capsicum (οικογένεια Solanaceae).

Οι κόκκινες πιπεριές αποτελούν τη βάση διαφόρων καυτερών παρασκευασμάτων όπως είναι το τσίλι (σκόνη), η πάπρικα, το μπούκοβο και το καγέν (το οποίο δεν είναι πιπέρι, όπως συνήθως λέγεται, αλλά σκόνη από τσίλι).

Η καψαϊκίνη είναι αδιάλυτη στο νερό και αρκετά διαλυτή στα λίπη και τα φυτικά έλαια. Είναι εξαιρετικά σταθερή και δεν διασπάται κατά το μαγείρεμα.

Η επιστημονική ομάδα της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γουαϊόμινγκ παρατήρησε ότι η καψαϊκίνη μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση στην πρωτεΐνη TRPV1, η οποία καταστέλλει την παχυσαρκία που προκύπτει από τη διατροφή με πολλά λιπαρά.

«Η παχυσαρκία προκαλείται από μια ανισορροπία μεταξύ πρόσληψης θερμίδων και κατανάλωσης ενέργειας. Στο ανθρώπινο σώμα, τα λευκά λιποκύτταρα αποθηκεύουν ενέργεια και τα καφέ λειτουργούν σαν θερμογεννητικές μηχανές για την καύση του αποθηκευμένου λίπους. Η κατανάλωση πολλών θερμίδων και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας προκαλεί ανισορροπία στον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα την παχυσαρκία» εξηγούν οι ερευνητές.

Ωστόσο, η προσθήκη 0,01% καψαϊκίνης σ” ένα διατροφικό πλάνο με πολλά λιπαρά απέτρεψε την συσσώρευση κιλών στα πειραματόζωα, όχι όμως και σε τρωκτικά που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να μην έχουν την πρωτεΐνη TRPV1.

Η προσθήκη της καψαϊκίνης δεν αλλοίωσε την κατανάλωση της τροφής ή του νερού από τα ποντίκια, αν και αύξησε σημαντικά την μεταβολική τους δραστηριότητα και την δαπάνη ενέργειας, ειδικά στα πειραματόζωα που έτρωγαν πολλά λιπαρά.

«Η καψαϊκίνη προκάλεσε θερμογένεση και κατανάλωση ενέργειας δια της ενεργοποίησης των υποδοχέων της στα λευκά και καφέ λιποκύτταρα. Βέβαια, αυτή η επίδραση θα πρέπει να επαληθευθεί σε καλά σχεδιασμένες κλινικές μελέτες σε ανθρώπους», τονίζουν οι επιστήμονες.

Απώτερος στόχος των ερευνητών είναι να καταφέρουν να σχεδιάσουν ανταγωνιστές της πρωτεΐνης TRPV1, ώστε να ενσωματωθούν σ” ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που θα προλαμβάνει και θα θεραπεύει την παχυσαρκία.

ΠΗΓΗ : www.onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης