Πολίτης της Θήβας


Κύριοι-ες,
Οι φωτογραφίες αυτές είναι τραβηγμένες πριν λίγες ημέρες, και δείχνουν μπάζα που περιέχουν αρχαία, τα οποία είναι πεταμένα σε οικόπεδο στη Νότια πλευρά της Θήβας. Το οικόπεδο αυτό βρίσκεται στα αριστερά της οδού Σοφοκλή (με κατεύθυνση προς την παλαιά εθνική οδό) κοντά στη διασταύρωση στη Νότια έξοδο της πόλης, και είναι εύκολα προσβάσιμο.
Ανάμεσα στα μπάζα, διακρίνονται κομμάτια από πήλινα αγγεία, τα χερούλια τους, οστά, ένα σιδερένιο μαχαίρι(;) κ.α. Προφανώς προέρχονται από αλλού (πιθανά μέσα από τη Θήβα), και τα έχουν πετάξει εκεί ως μπάζα, ως αντικείμενα για πέταμα, ως σκουπίδια!
Πρόκειται για παράνομη εκσκαφή σε άλλο οικόπεδο και εναπόθεση των μπάζων σε αυτή την αυτοσχέδια χωματερή; Η αρχαιολογική υπηρεσία γνωρίζει την προέλευση των αρχαίων; Εχει κάνει αυτοψία στο χώρο προέλευσής τους; Έχει δώσει νόμιμη οικοδομική άδεια; (-διόλου απίθανο-)

Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία τη πόλης μας δεν αξίζει τέτοια μεταχείριση. Η ιστορική κληρονομιά της Θήβας επιβάλλεται να αντιμετωπίζεται με ευθύνη και σοβαρότητα. Αυτό θα πρέπει να αφορά τόσο την αρχαιολογική υπηρεσία, όσο και τους εργολάβους και πολιτικούς μηχανικούς που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, τις εταιρίες, τα εργοστάσια, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες.
Πολίτης της Θήβας
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411
Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης