ΛΕΟΝΤΑΡΙ-ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: «Η αιχμαλωσία μου και η ζωή των πολιτικών προσφύγων στην Τασκένδη (1949-1956)»

«Η αιχμαλωσία μου και η ζωή των πολιτικών προσφύγων στην Τασκένδη (1949-1956)»
  Ξεχείλισε από κόσμο, η αίθουσα του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου του Προφήτη Ηλιού, την Κυριακή 1 Ιουλίου 2012 και ώρα 11.00΄ στο Λεοντάρι Θηβών, στην παρουσίαση του βιβλίου «Η αιχμαλωσία μου και η ζωή των πολιτικών προσφύγων στην Τασκένδη (1949-1956)» του συγχωριανού μας Ιατρού κ. Χαράλαμπου Πετρούλια, που διοργάνωσε η εφημερίδα μας. Την παρουσίαση έκανε ο συμπολίτης μας, κ. Θανάσης Χρήστου Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, από τις Θεσπιές. Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη, από κόσμο, όχι μόνο από το χωριό μας, αλλά και από τα γύρω χωριά, την Χαλκίδα -τόπο όπου επί πολλά χρόνια εξάσκησε την ιατρική ο γιατρό μας- και την Αθήνα, που ήρθαν για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση, αλλά και να τιμήσουν τον τόσο αγαπητό σε όλους μας γιατρό. Ακόμα και τα μπαλκόνια του Πνευματικού Κέντρου κάποια στιγμή, και αυτά γέμισαν.
  ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ, αφού ευχαρίστησε το εκκλησιαστικό συμβούλιο για την παραχώρηση της αίθουσας, τις γυναίκες του Πνευματικού Κέντρου για την επιμέλεια της αίθουσας, και βέβαια όλους τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, ιδιαίτερα δε, τους δυο ιερείς, τον π. Κώστα και τον π. Γιάννη, τον Δήμαρχό μας κ. Γ. Ντασιώτη, τον συγχωριανό μας και Πρόεδρο της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών, Δρ. Νικόλαο Κόλλια, τον Πρόεδρο του Τ.Σ. κ. Κ. Λιάκο, την αγαπημένη αδελφή του γιατρού κ. Λούλα Σοφία, τον Αντιδήμαρχό μας κ. Χ. Πελώνη, τον εκδότη κ. Δ. Καντά, έδωσε τον βήμα και την κλεψύδρα, στον Καθηγητή κ. Χρήστου.

    Ο καθηγητής κ. Α. Χρήστου, διεξοδικά, με τον ρέοντα λόγο του, επί τριάντα και πλέον λεπτά, χωρίς να κουράσει καθόλου, αντίθετα κατά κοινή ομολογία όλοι απολαύσαμε την ομιλία-παρουσίαση, ανέλυσε το βιβλίο του γιατρού μας. Αναρωτήθηκε τι ήταν αυτό που είχε ο γιατρός και τα κατάφερε να αντέξει σε τόσες δοκιμασίες, για να απαντήσει ο ίδιος, η ευφυΐα, που οδηγεί στην προσαρμοστικότητα.
   Αμέσως μετά ο Δήμαρχό μας κ. Γ. Ντασιώτης, σε ένα πολύ σύντομο χαιρετισμό, ξανασημείωσε ότι επάξια το Λεοντάρι, χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο , η πνευματική έδρα του Δήμου μας.

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών, Δρ. Νικόλαος Κόλλιας, αναφέρθηκε στον γιατρό ως άνθρωπο, εκτιμώντας ότι με τις σπάνιες αρετές του, όπως η πραότητα, η ανεξικακία, η φιλανθρωπία, η μετριοφροσύνη, ως εφόδια τα κατάφερε από την αιχμαλωσία να γυρίσει νικητής.

  Ο συγχωριανός μας, Στρατηγός ε.α. Νικόλαος Φ. Δημητρίου, αναφέρθηκε στο στρατιωτικό σφάλμα, που οδήγησε στην σύλληψη του γιατρού. Επίσης με του χάρτες που είχε ετοιμάσει, μας βοήθησε να μεταφερθούμε στα σημεία που αναφέρει ο γιατρός στο βιβλίο του.
   Επίσης απαγγέλθηκε απόσπασμα από το ποίημα που εμπνεύσθηκε, ο ποιητής μας κ. Αντώνιος Δημητρίου, με αφορμή το βιβλίο του γιατρού, στην οποία περιγράφει την Οδύσσειά του.
  Τα εύσημα για το βιβλίο διατύπωσε και ο Πτέραρχος και πρώην Δήμαρχος Λεύκτρων κ. Νικόλαος Νόκας.
Το τότε, με το τώρα, συνέδεσε ο πρώην κοινοτάρχης Βαγίων, Θεόδωρος Παπαϊωάννου, αναφερόμενος και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το χωριό μας με το Χαρμάτι.

  Η παρουσίαση παρόλο που ξεκίνησε 11:00 π.μ. ακριβώς, και η ώρα έφτασε 12:20, κανείς δεν έφυγε, διότι όλοι περιμέναμε να ακούσουμε τον γιατρό. Πήρε τον λόγο και με γλαφυρό λόγο, γεμάτο αγάπη, διηγήθηκε κομμάτια της ιστορίας του. Ζήσαμε στιγμές συγκινητικές, ανεπανάληπτες, βαθειά ανθρώπινες. Με την υπομονή που τον χαρακτηρίζει, απάντησε σε ότι τον ρωτήσαμε. Ο γιατρός για άλλη μια φορά, μας μάγεψε.




  Μετά και την πεντάλεπτη προβολή, φωτογραφιών από το βιβλίο, η παρουσίαση τελείωσε, αλλά ο κόσμος ήταν εκεί, ήθελε να σφίξει το χέρι του γιατρού, να του κάνει μια αφιέρωση στο βιβλίο που διανέμετο δωρεάν. Λες και δεν ήθελε να τελειώσει αυτό που βίωσε.
   Γιατρέ να είσαι πάντα καλά, γερός και δυνατός, αειθαλής όπως πάντα. Σε ευχαριστούμε για τις τόσο όμορφες στιγμές που χάρισες και που θα συνεχίζεις να μας χαρίζεις.  
  Νικόλαος Ι. Δημητρίου
 leontari-thivon.blogspot.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης