Λαμπαδηδρομία στη Θήβα-ΦΩΤΟΗ .... ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια σπουδαία ημέρα για τα θηβαϊκά δρώμενα και σίγουρα ένα υπέροχο βράδυ για δεκάδες Θηβαίους που ανηφόρισαν στην πλατεία της πόλης και μετά κατηφόρισαν στα Καστέλλια.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. (καθόλου εύκολο, πιστέψτε με)
Πανσέληνος. Τελευταία ημέρα των ΠΙΝΔΑΡΕΙΩΝ και ο Δημοτικός Οργανισμός Θήβας μαζί με τους συλλόγους ΛΑΪΟΣ, δρομέων υγείας Θήβας και μαραθωνοδρόμων, Γ.Σ. ΠΙΝΔΑΡΟΣ και την ομάδα Αιμοδοτών Θήβας έχουν οργανώσει μια εκδήλωση για την ανάδειξη του χώρου των Καστελλίων.

Από τις 7.30 το απόγευμα μαθητές, αθλητές και εθελοντές αιμοδότες χωρισμένοι σε 7 ομάδες τοποθετούνται στις 7 πύλες της αρχαίας Θήβας. Υπό την εποπτεία της κ. Γωγώς Κεφαλά τρέχουν το γύρο της Καδμείας με μπροστάρηδες 7 δρομείς που κρατάνε αναμμένο πυρσό. Η πομπή των δεκάδων δρομέων καταλήγει στην κεντρική πλατεία της πόλης. Οι δάδες ενώνονται και στέλνουν το μήνυμα του αρχαίου θηβαϊκού πολιτισμού σε όλους.

Στα Καστέλλια αρκετοί Θηβαίοι- λιγότεροι του αναμενόμενου να ομολογήσω- περιμένουν την πομπή των λαμπαδηδρόμων. Μία-μία ομάδα μπαίνει στο χώρο και δίνει τη φλόγα σε 7 κοπέλες-ιέρειες που έχουν ντυθεί ανάλογα και συμβολίζουν τις 7 πύλες. Συγχρόνως, ο πρόεδρος του ΛΑΪΟΥ κ. Τάσος Φρούσιος πληροφορεί τους παρευρισκόμενους για τη θέση και την ιστορία της κάθε πύλης. Οι 7 κόρες απλώνονται στο λόφο και με τις δάδες τους φωτίζουν τους θολωτούς τάφους των παιδιών του Οιδίποδα, του Ετεοκλή και του Πολυνείκη. Το βάρος και η ιερότητα του χώρου κατακλύζουν όλους μας.

Η παρέμβαση του προέδρου του ΣΔΥΘ κ. Γιάννη Σκουρτανιώτη, μέσα από τη ματιά ενός δρομέα- περιηγητή, έπεισε όλους μας για την σπουδαιότητα του πολιτισμού της πόλης μας .

Ακολούθησε η βράβευση του κ. Θοδωρή Μιχάλογλου από τον Ηλία Τραμπάκουλο για την προσφορά του στη Θήβα, τόσο μέσα από τη διαδρομή του στα πολιτιστικά της περιοχής όσο και την εθελοντική του προσφορά στο αιμοδοτικό κίνημα. Ένα έργο φιλοτεχνημένο από τον συμπολίτη μας κ. Θεολόγο Εξηνταρίδη που απεικονίζει τη θηβαϊκή Σφίγγα ήταν ό,τι καταλληλότερο για την περίσταση.

Και, φυσικά, υπάρχει και συνέχεια ….

Ο κ. Μιχάλης Καραβασίλης με τη λύρα και τον αυλό του μας ταξιδεύει αιώνες πίσω. Μουσικές μαγικές, αρμονίες μοναδικές, κατάνυξη απόλυτη. Ακόμη και τα βρέφη στα καροτσάκια τους γαλήνεψαν. Σιγή ιχθύος…

Οι ηθοποιοί του θεάτρου «ΚΝΩΣΣΟΣ» με επικεφαλής τον Λάμπρο Τσάγκα μας απογειώνουν κυριολεκτικά. Η «Αντιγόνη» παρουσιάζεται και δρα πάνω στους πραγματικούς τάφους των αδελφών της. Εδώ και μόνο εδώ. Η απόλυτη φαντασίωση για κάθε ηθοποιό που παίζει σε τραγωδία. Ο θρήνος της ενώνεται με τους χρησμούς του Κάλχαντα και την οργή του Κρέοντα. Μικροί και μεγάλοι χειροκροτάμε παρατεταμένα αυτό που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου κλείνει την εκδήλωση υποσχόμενος αναβάθμιση του χώρου και λειτουργία υπαίθριου θεάτρου με λυόμενες κερκίδες.

Καθώς κατηφορίζαμε από τα Καστέλλια σκέψεις και συναισθήματα συγχέονταν. Φαντασία και πραγματικότητα μπερδεύονταν γλυκά. Τελικά, η πόλη μας μπορεί να γίνει πιο όμορφη, πιο ελκυστική. Έχει το «πακέτο», που λένε οι νεότεροι. «Αρκεί να το αναδείξουν», που λέμε οι παλιότεροι.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΤΡΑΜΠΑΚΟΥΛΟ
http://permisospress.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411
Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης