Έρευνα: Γιατί πρέπει το κάπνισμα να κόβεται "μαχαίρι"


Θέλετε να κόψετε το τσιγάρο; Μην το σταματάτε σταδιακά, αλλά… μια κι έξω, συμβουλεύει νέα επιστημονική μελέτη που διατείνεται πως αυτός είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για τη διακοπή του καπνίσματος.

Συγκεκριμένα, τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine» δείχνουν πως οι πιθανότητες επιτυχίας σε όσους επιχειρούν να κόψουν το κάπνισμα… «μαχαίρι» είναι 25% περισσότερες σε σύγκριση με όσους προσπαθούν να το σταματήσουν σταδιακά.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα που σταμάτησαν εντελώς το κάπνισμα κατευθείαν, είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν πιστοί στον στόχο τους έξι μήνες μετά τη μέρα διακοπής του καπνίσματος.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, επιπλέον, υποστηρίζει πως είναι σημαντικό ο ενδιαφερόμενος να επιλέξει μια βολική ημερομηνία γι’ αυτόν: «Πάρτε το απόφαση, υποσχεθείτε το, ορίστε ημερομηνία και μείνετε πιστοί σε αυτή», συμβουλεύει.

Ο επικεφαλής της έρευνας, dr. Nicola Lindson-Hawley, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αναφέρει πως «η διαφορά ανάμεσα στις δύο μεθόδους διακοπής του καπνίσματος έγκειται στο ότι στη σταδιακή διακοπή, οι καπνιστές πασχίζουν να το ελαττώσουν καθημερινά. Είναι σαν να έχουν συνεχώς μια επιπλέον υποχρέωση να τηρούν, κάτι που μπορεί να τους κάνει να τα παρατήσουν».

Η «με το μαχαίρι» διακοπή του καπνίσματος κρίθηκε πιο αποτελεσματική, παρ’ ότι… λιγότερο δημοφιλής στην έρευνα: Οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν πως προτιμούν την ιδέα της σταδιακής διακοπής. Πάντως, ο επικεφαλής της έρευνας αναφέρει πως, ακόμα κι έτσι, είναι καλύτερο να δοκιμάσει κάποιος την σταδιακή διακοπή του καπνίσματος, από το να μην κάνει απολύτως τίποτα.


http://www.in2life.gr/wellbeing/health/article/523519/ereyna-giati-prepei-to-kapnisma-na-kovetai-mahairi.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411
Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης