Άνοιξε τις Πύλες του το "στολίδι" της Βοιωτίας-Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Άνοιξε τις πύλες του το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου , με την επισημότητα που αρμόζει σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός για τη Βοιωτία και την Ελλάδα,  πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016. Το Αγιασμό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β'.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, στην ομιλία το ανέφερε χαρακτηριστικά για το Μουσείο:
 “Είμαστε όλοι υπερήφανοι γι’ αυτό το εμβληματικό Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών. Μόνο που θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι το Μουσείο τούτο, δεν είναι μόνο ένα μνημείο. Εκτός από την τεράστια αρχαιολογική του αξία, θα λειτουργεί, για όλους εμάς τους σύγχρονους Έλληνες αλλά και για τις γενιές που έπονται, και ως τηλαυγής δείκτης πορείας. Μιας πορείας χρέους, η οποία συνίσταται στο ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να επαναπαυόμαστε στις «δάφνες» του μεγαλείου των Προγόνων μας, αλλά οφείλουμε να χτίσουμε το δικό μας μέλλον με βάση και στάθμη τη δική τους, αναμφισβητήτως πανανθρώπινη, κληρονομιά και παρακαταθήκη”.

Την εκδήλωση των εγκαινίων χαιρέτισαν επίσης ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς και ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου. Ακολούθησαν ομιλίες από την Προϊσταμένη ΕΦΑ Εύβοιας κ. Πάρη Καλαμαρά με θέμα “ Η Επανέκθεση του Μουσείου Θήβας. Μία περίπτωση συνεργασίας” και από την Προϊσταμένη της ΕΦΑ Βοιωτίας κ. Αλεξάνδρα Χαραμή, η οποία παρουσίασε το έργο του Μουσείου, τις ενότητες και τα σημαντικά εκθέματα που περιλαμβάνονται σε αυτό.

O Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας στον χαιρετισμό του είπε χαρακτηριστικά :
“Με υπερηφάνεια, ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα, σας παρουσιάζει το στολίδι της, το οποίο ανοίγει τις πύλες του και υποδέχεται τους πολίτες όλου του κόσμου. Σας παρουσιάζουμε ένα έργο πνοής για τη Θήβα, αλλά και ένα έργο ουσίας και αξίας για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Από την Καρδιά του Ελλαδικού κόσμου, η Θήβα, αυτή η σπουδαία πόλη, υπερέβη τα δικά της σύνορα, και πρωταγωνίστησε στην ιστορία και τη μυθολογία. Με συνεπή και έντονη παρουσία ανά τους αιώνες, η Θήβα αξίζει αυτό το Μουσείο, που -επιτρέψτε μου να πω - είναι το πιο σημαντικό Μουσείο που εγκαινιάζεται στην Ελλάδα, μετά από αυτό της Ακροπόλεως”.
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού μίλησε για την παγκόσμια φήμη της Θήβας, ταυτίζοντάς την με τον Ελληνικό Πολιτισμό:
“Θήβα, είναι το όνομα μίας πόλης, που παντού στην ανθρωπότητα εάν κάποιος κληθεί να ονομάσει τέσσερις ή πέντε πόλεις, η Θήβα θα είναι μέσα σ' αυτές. Αλλά και σαν λέξη, η Θήβα, είναι από αυτές που χαρακτηρίζουν τον Ελληνικό Πολιτισμό, όχι μόνο για την ιστορία αλλά και τη λογοτεχνία της. Ο Θηβαϊκός κύκλος εμπνέει τους ποιητές όλων χωρών, που μετέχουν με τον έναν ή άλλο τρόπο στον Ελληνικό Πολιτισμό. Το να έχει η Θήβα το διαχρονικό της Μουσείο είναι ένα ιστορικό καθήκον, που εκπληρώνεται αυτή τη σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και όλο τον κόσμο”
Ο Δήμαρχος Θηβαίων, ευχαρίστησε στον χαιρετισμό του όλους όσους συνετέλεσαν στη δημιουργία  αυτού του Μουσείου, κόσμημα για την πόλη και ολόκληρη την Ελλάδα, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
“Το έργο που εγκαινιάζουμε, όνειρο πολλών γενεών, μόχθος ειδικών, που γίνεται πραγματικότητα, στέλνει σήμερα ένα ελπιδοφόρο μήνυμα σε όλους μας .Αρχαιολόγοι που έθεσαν τον εαυτό τους σε αυτήν την υπηρεσία, διαχρονικά, έμπηξαν την σκαπάνη με σεβασμό, ευαισθησία και γνώση στην Θηβαική γη και αυτή ανταποκρίθηκε αγόγγιστα στις έρευνές τους. Άνοιξε την καρδιά της και άφησε από μέσα της να βγουν, ανάκτορα, ναοί, επιτύμβιες στύλες, επιγραφές και μια σειρά άλλων αντικειμένων, που αποκαλύπτουν τον τρόπο ζωής των Θηβαίων σε όλες τις πτυχές του. Η μορφή των έργων τέχνης είναι αποκαλυπτική της αισθητικής των κατοίκων της πόλης και ταυτόχρονα του βαθμού πολιτισμού της. Σήμερα παραδίδεται αυτό το έργο στους Θηβαίους, στους Έλληνες σε όλη την  ανθρωπότητα, έργο όχι μόνο της αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης, αλλά και ανάσα ζωής στην σημερινή πόλη”.
Ο Δήμος Θηβαίων και ο Δημοτικός Οργανισμός Θήβας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων διοργανώνουν από 8 έως 29 Ιουνίου 2016 ένα φεστιβάλ με ποικίλες εκδηλώσεις, στο πλαίσιο εορτασμού των εγκαινίων του Μουσείου. Το πρόγραμμα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου www.thiva.gr καθώς επίσης η τελετή των εγκαινίων του Μουσείου, η οποία προβλήθηκε σε απ' ευθείας μετάδοση μέσω των ιστοσελίδων της Περιφέρειας και του Δήμου καθώς και σε γιγαντοοθόνες σε πλατείες της πόλης.

Λίγα λόγια για το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών :
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών διαθέτει πλέον εκθεσιακό χώρο εμβαδού 1.000 τ.μ. και στεγάζει πλήθος αντικειμένων, αντιπροσωπευτικών των χιλιετιών της συνεχούς ανθρώπινης δραστηριότητας στη Βοιωτία.

Το έργο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείο Θηβών υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις μέσω συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε δύο διαδοχικές προγραμματικές περιόδους. Στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ ολοκληρώθηκε η επέκταση του κτηρίου, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου καθώς και η εκπόνηση της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης της έκθεσης των αρχαιοτήτων.

Το έργο «Β΄ Φάση Επανέκθεσης Προϊστορικών -Κλασικών & Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας» υλοποιήθηκε στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013 μέσα από τις πιστώσεις του Ε.Π. «Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα-Ήπειρος 2007-2013» και ολοκληρώθηκε στις 31-12-2015 σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.
 
Η νέα έκθεση διαρθρώνεται σε συνολικά δεκαοκτώ ενότητες, έντεκα από τις οποίες ακολουθούν χρονολογική σειρά από την Παλαιολιθική περίοδο έως και την ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους και παρουσιάζεται διαχρονικά ο πολιτισμός, η καθημερινή ζωή, η πολιτική και κοινωνική εξέλιξη στη Βοιωτία. Σε εξειδικευμένες ενότητες παρουσιάζεται η ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών και των πρώτων αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή, οι μύθοι που σχετίζονται με τη Βοιωτία και η πνευματική ακτινοβολία της Βοιωτίας από την αρχαιότητα έως και τη σύγχρονη εποχή, με ιδιαίτερη αναφορά στις τραγωδίες του θηβαϊκού μυθολογικού κύκλου.

http://permisospress.blogspot.gr/2016/06/blog-post_99.html

ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411
Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης